Advarsel: Hackere kan let knække dit stærke password – sådan sikrer du dig

Når du opretter en ny profil på eksempelvis Google eller Facebook, er der ofte et måleinstrument, der fortæller, hvor stærk din nye adgangskode er. Men en ny undersøgelse fra Concordia Universitet i Canada viser, at du ofte slet ikke kan regne med måleren.

– Udfaldet viste sig at være meget inkonsekvent. Det, der var stærkt på én webside, var svagt på en anden. Det kan forvirre brugerne, når de skal vælge et sikkert password, siger Mohammad Mannan, der er en af forskerne bag studiet.

Sådan laver du en sikker adgangskode:
  • Bland tal, bogstaver og tegn. Det giver flere kombinationsmuligheder.
  • Lad være med at bruge tilfældige ordsammensætninger. Slang, og ord, der findes i ordbogen, vil gøre et kodeord svagt.
  • Lad være med at bruge navne.
  • Lad være med at have et kodeord kun bestående af tal, for kombinationsmulighederne er ikke ret store.
  • Brug første bogstavs-metoden, hvor du vælger en lidt skør sætning, og bruger det første bogstav i hvert ord som kode. Eksempelvis “Jeg gik mig over sø og land, der mødte jeg en gammel mand” bliver til Jgmos&ldmj1gm.
  • Kodeordet bør være mindst otte tegn. Jo længere det er, des bedre.
  • Brug forskellige passwords til alle dine tjenester.
  • Skriv aldrig koden ned.

Der er altså god grund til at være skeptisk, når barren lyser grøn og fortæller dig, at din kode er stærk. For at være sikker på, at din adgangskode ikke byder hackerne velkommen i løbet af få minutter, kan du følge nogle simple regler.

– Det trick, som fungerer bedst i praksis, er at vælge en sætning, hvor man tager det første bogstav i hvert ord, og bruge det som password. Jo mere skør, sætningen er, des bedre. Det er ligeså svært at knække som tilfældige koder, men langt nemmere at huske, siger Ivan Bjerre Damgård, der er professor i datalogi ved Aarhus Universitet, til Ritzau Fokus.

Medmindre en hacker kan gætte dit kodeord eller stjæle det med en computervirus, skal de teste adskillige kombinationer, indtil de når til det rigtige. Derfor er lange kodeord ofte den bedste sikkerhed. Det kræver dog, at koden ikke er ordsammensætninger, navne eller numre.

På trods af det stigende fokus på IT-sikkerhed, er danskerne stadig uopfindsomme, når det kommer til kodeord. De mest brugte kodeord er derfor også password eller 12345. Og de stærke kodeord er åbenbart ikke altid meget bedre. Nedenfor giver Ivan Bjerre Damgård gode råd til, hvordan du let laver et sikker kodeord, som du rent faktisk kan huske.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.