Smagstest: Her får du de bedste flødeboller – der også er blandt de billigste

En af testens billigste flødeboller imponerede dommerne i en blindtest og løb med sejren.

En af testens billigste flødeboller imponerede dommerne i en blindtest og løb med sejren.

Egentlig er konceptet ret enkelt: en vaffelbund, skum primært af æggehvide og sukker samt chokoladeovertræk.

Kombinationen af de tre skal være helt perfekt, hvis børnefødselsdagsklassikeren skal ramme plet, og delene skal hver for sig være i orden. Men det er langtfra altid tilfældet, hvis flødebollerne købes i supermarkedet.

En smagstest viser nemlig, at kun tre ud af otte slags supermarkedsflødeboller finder vej til den gode ende af feltet.

René Wagner, faglærer og chocolatier, og Ronnie Holmen, konditor med en fortid hos blandt andre La Glace og Summerbird, begge fra Hotel- og Restaurantskolen i København, har smagstestet supermarkedsflødeboller for Søndagsavisen, og efter deres mening er der særligt to flødeboller, man kan være bekendt at servere til fredagshyggen eller fødselsdagen.
Det er Scholetta Chokoflødeboller fra Aldi, der ligger i feltets billigste ende, og Samba Luxus Flødeboller, der er de absolut dyreste.

»Jeg kunne godt ønske mig lidt mere vaniljesmag i skummet, men konsistensen er rigtig fin,« siger Ronnie Holmen, som dog savner et lidt tykkere chokoladeovertræk på Aldi-bollen.

Det leverer luksusflødebollen fra Samba til gengæld med en chokolade, der har en kakaoprocent på 70.

»Jeg kan godt lide, at chokoladen rent faktisk smager af chokolade, og der er et tilpas lag på. Her sidder man tilbage med en smag af chokolade i munden, det gør man ikke rigtig ved nogen af de andre,« siger René Wagner.

Se hele testen her (klik for stor version):

flødebolletest

derfor hedder det en flødebolle

Flødeboller er efter sigende en dansk opfindelse. Selvom der ikke er megen fløde at spore i den moderne version, var navnet faktisk ikke oprindeligt misvisende. For flødebollen blev opfundet af bagere og konditorer, som piskede flødeskum, satte det på en kagebund og overtrak det med chokolade. Flødebollen, som vi kender den i dag, har cirka 120 år på bagen.

Kilde: Esben Karstensen, Elvirasminde A/S

Sammensætning er afgørende

Tredjepladsen i testen indtager den anden pakke flødeboller fra Aldi, som i øvrigt er produceret af de samme, som står bag Samba, så en konstatering fra smagspanelet af, at chokoladen minder om den på Sambaflødebollen, er ikke så overraskende.

»Jeg kan godt lide skummet. Det er luftigt, har en god konsistens og en fin smag. Kombinationen fungerer,« siger Ronnie Holmen om flødebollen fra Aldi.

At Samba Topper ender længere nede i feltet, kan skyldes, at forholdet mellem bund, skum og chokolade er anderledes i de noget større topper.

»Det gælder om at finde den rette balance mellem bund, fyld og chokolade, hvis man vil opnå den bedste flødebolle. Det skal passe sammen i munden,« forklarer René Wagner.

Sådan skal en flødebolle smage
En god flødebolle har en bund, der smager af noget, og hvis sprøde konsistens giver en god modvægt til det bløde skum. Skummet må gerne smage af vanilje og have en god konsistens, som hverken er for let eller for tung og fast.
Chokoladeovertrækket skal have et godt knæk og være af en tykkelse, så man kan smage chokoladen. Bitterstofferne i chokoladen skal give en modvægt til den søde skum.

Dårligt skum får dumpekarakter

Helt i bund havner X-tra flødeboller og Vores Flødeboller. Hos begge er den helt gal med konsistensen af skummet.

»Det virker, som om den er pisket for meget. Det er en virkelig mærkelig skum,« konstaterer Ronnie Holmen om flødebollen fra X-tra købt i Kvickly, og det står ikke bedre til med Vores Flødeboller fra blandt andet Føtex.

»Jeg kan nærmest forme den med fingrene. Den har samme konsistens, som når mine elever putter et ekstra blad gelatine i en mousse. Det er virkelig ærgerligt,« siger René Wagner.

Som den eneste får Vores Flødeboller ellers ros for sin bund, fordi den skiller sig ud fra den vanlige tynde vaffel, som ærgrer dommerne ved de øvrige syv flødeboller i testen.

»Den lader til at være mere bagt og smager af væsentlig mere end de andre. Men det er altså ikke nok til at redde helheden,« konstaterer Ronnie Holmen.

Se hele testen her (klik for stor version):

flødebolletest

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.