Test: Strømsvage støvsugere sejrer – her er den bedste

Den testvindende støvsuger fra Electrolux er støjsvag og effektiv til at opsuge støv.

Den testvindende støvsuger fra Electrolux er støjsvag og effektiv til at opsuge støv.

Nussede gulve og nullermænd i krogene. Bekymringen var stor, da EU lancerede regler, som fra 1. september 2014 stillede krav om mindre motorer på støvsugere – og dermed potentielt ringere sugeevne.

Læs også: Klog på to minutter: Dør edderkoppen i støvsugeren?

Men husmødrenes bekymring er gjort til skamme, for sugekraften sidder ikke udelukkende i motoren. Det viser en test af støvsugere, der lever op til de nye krav, som Testfakta har fået gennemført på et laboratorium i Tyskland.

Læs også: Spar penge: Brug færre rengøringsmidler

»Det er snarere modsat. Støvsugerne er blevet bedre,« siger Albrecht Liskowsky, testleder på SLG’s laboratorium i Tyskland.

Se hele testen her (klik for stor version):

støvsugertest

5 ud af 6 lever op til 2017-krav

Laboratoriet testede støvsugere med en motoreffekt under den nye maksimalgrænse på 1.600 watt, og alle på nær støvsugeren fra Nilfisk holder sig desuden under den grænse på 900 watt, som træder i kraft, når reglerne strammes yderligere i 2017.

»De nye krav har tvunget producenterne til at forbedre designet og delenes udformning – faktorer, som har meget større betydning for støvsugernes evne til at opsuge støv, end effekten har,« forklarer Albrecht Liskowsky.

Læs også: 10 husmortips til rengøringen, som selv far kan finde ud af

Laboratoriet målte støvsugernes evne til at opsuge støv på både hårdt gulv og tæpper. Støvsugerne blev også testet med det lille mundstykke på sofapuder.

Electrolux vinder testen og opnår blandt andet det bedste resultat for en evne til at opsuge støv, som er over gennemsnittet. Desuden er støjniveauet på støvsugeren lavt ogbrugervenligheden god.

Nye energikrav til støvsugere
Fra 1. september 2014 må støvsugere, der lanceres på markedet, maksimalt have en effekt på 1.600 watt. Fra den 1. september 2017 sænkes kravet yderligere til 900 watt. Støvsugerne skal også være energimærkede, og faktorer som filtreringskapacitet og lydniveau skal vises på etiketten.
Reglerne er en del af EU’s økodesign- og energimærkningsordninger.

Testvinder taber på tæpper

Men testen viser også, at støvsugerne har forskellige forcer. Tæpper er ikke testvinderen Electrolux’ stærkeste side. Her er det i stedet Bosch, som er bedst.

»Det faktum, at visse modeller er bedre på tæpper, og andre er bedre på hårde gulve, skyldes frem for alt mundstykkets udformning,« siger Albrecht Liskowsky.

At tæpper ikke er Electrolux’ force, har producenten allerede forholdt sig til, og den kommende generation af støvsugeren, Zuogreen+, lanceres med et mundstykke, der er forbedret til tæpper, fortæller Dorte Hauge, salgs- og produktkoordinator i Electrolux.

Læs også: Pas på: Nu kommer husstøvmiderne for alvor

Når resultaterne regnes sammen, ligger støvsugerne meget jævnt, og det er kun decimaler, der adskiller slutresultaterne. Alle testens modeller klarer at beholde næsten 100 procent af de opsugede støvpartikler inde i støvsugerkonstruktionen.

Se hele testen her (klik for stor version):

støvsugertest

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.