Smagstest: Dyre økologiske oliven sejrer – tredjedyreste dumper

oliven2

oliven2

Økologi kan være både hit og skidt. Sådan lyder konklusionen efter en smags-test af de store, kødfulde kalamataoliven, som Søndagsavisen har gennemført i samarbejde med Michael René, lektor med stor ekspertise i sensorik og kvalitetsanalyser af fødevarer, og Rikke Halkjær Kristensen, pædagogisk køkkenleder og professionsbachelor i ernæring og sundhed, begge fra Professionshøjskolen Metropol.

Læs også: Smagstest: Her får du de bedste flødeboller – der også er blandt de billigste

For de tre slags økologiske kalamataoliven, der er med blandt feltets i alt otte, fordeler sig i feltets yderpositioner på de to første og den sidste placering.

Sådan skal kalamata-oliven smage
Kalamataoliven skal have en god, sprød konsistens, som ikke er blød eller smattet. Smagen skal være frisk og fyldig uden at blive for bitter. Saltet skal afbalancere smagen uden at dominere den.

Gode, men dyre

De bedste oliven får man i Irma, hvis økologiske kalamataoliven giver smagspanelet tilfredse smil på læben.

»Smagen kommer med det samme. Der er power i smagen, og de smager rigtig godt,« roser Rikke Halkjær Kristensen.

»De giver en god fornemmelse i munden. Det er en oliven, man kan blive ved med at spise,« konstaterer hun.

Til gengæld kommer de økologiske oliven fra Irma også ind på en klar førsteplads, hvad angår pris. Med en kilopris på næsten 250 kroner koster de to en halv gange mere end de billigste i testen.

Læs også: Smagstest: ‘Verdensmester’ i roastbeef får tæsk – her er den nye pålægskonge

Pris og kvalitet passer øjensynligt også sammen på Tapaz økologiske kalamata­oliven, der får en andenplads – både hvad angår smag og pris.

»De er lidt små i størrelsen, men udseendet er flot. Og så er de ikke så salte som de andre,« konstaterer Michael René.

Se hele testen her (klik for stor version):

oliventest

Sidsteplads til Urtekram

Men generelt er prisen ikke en indikator for, om smagen er i orden. For feltets tredjedyreste, Urtekram Kalamon­oliven – der er samme slags oliven som kalamataoliven – ender på en sidsteplads i feltet.

»Her er der virkelig stor forskel på oliven. Der er både store og små, skæve og lige, gode og dårlige,« siger Michael René.

»Jeg bryder mig ikke om teksturen. De er ikke rare at bide i, og man skal have tålmodighed for at finde dem i portionen, der smager godt. Der er for mange, der er bitre på den forkerte måde,« siger Rikke Halkjær Kristensen.

Læs også: Smagstest: Klassiker vinder remouladetest

Hos Urtekram er kvalitets- og miljøchef Anne S. Hansen ikke begejstret for resultatet.

»Vi er opmærksomme på, at der kan være en vis variation i smagen af oliven glassene imellem, men vi synes, at vores Kalamon har en god kvalitet og en smag, der tiltaler de fleste,« siger hun.

Hold øje med saltet

Holder man meget af oliven, er det værd at nærstudere varedeklarationen, inden næste glas kommer i indkøbsvognen. For efter smagstes­ten nærstuderer panelet varedeklarationerne på de otte produkter, og flere viser sig at have et temmelig højt saltindhold.

Her er Urtekram også en topscorer med hele 7 gram salt pr. 100 gram oliven, hvilket er mere end det anbefalede daglige saltindtag på 5-6 gram, som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Se hele testen her (klik for stor version):

oliventest

Vi har udvidet testkonceptet
Smagen er vigtig, men det er ikke det eneste aspekt af en vare. Derfor introducerer Søndagsavisen i denne uge en ny rubrik i testskemaet, som fremover bliver et fast element.
Smagstesten består i sin eksisterende form og er også fortsat den, der ligger til grund for karakteren, men fremover vil smagspanelet efterfølgende læse varedeklarationerne igennem og kommentere kort på varernes indhold i nederste rubrik i skemaet.

 

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.