Smagstest: Discountbolle slår dyre mærkevarer

Testens billigste bolle fra Aldi løber med sejren – den er saftig og lækker, og kernerne giver et godt knas.

Testens billigste bolle fra Aldi løber med sejren – den er saftig og lækker, og kernerne giver et godt knas.

Ristet med smør, ost eller marmelade eller sammenklappet med pålæg og stukket i tasken til frokost. Grovboller er en behændig spise. Der er dog stor forskel på, hvor stor fornøjelsen er, afhængig af hvilken pose du rækker ud efter i supermarkedet.

Det viser en smagstest, som Søndagsavisen har gennemført i samarbejde med Michael René, lektor med stor ekspertise i sensorik og kvalitetsanalyser af fødevarer fra Professionshøjskolen Metropol, og Rikke Halkjær Kristensen, professionsbachelor i ernæring og sundhed og pædagogisk køkkenleder i Insp! Mad.

Ved første øjekast tager de otte slags boller sig meget forskelligartede ud – fra meget mørke til meget lyse – men alle otte er nøglehulsmærket, hvilket indikerer, at de har et lavere indhold af fedt, salt og sukker samt flere kostfibre. Desuden har alle på nær Pågen God Form-bollerne fuldkornsmærket. For at få mærket skal produktet indeholde mindst 50 procent fuldkorn i tørstofmængden og mindst 30 procent fuldkorn i den færdige vare.

Flere tests: Smagstest: Kedelige cookies skuffer

Se hele testen på Søndagsavisens store test-site, Testuniverset.dk

Pas bedre på brødet
Hvedebrød og rugbrød holder sig frisk længere, hvis det bliver opbevaret i plasticpose ved stuetemperatur.

Tæt kamp om førstepladsen

Efter at have smagt alle otte typer boller viser to slags sig at kæmpe om førstepladsen, nemlig Kohberg Rugbrødsboller og Guldvang Gulerodsboller fra Aldi, som i øvrigt er produceret af Schulstad.

»Den har en god, syrlig smag, en fin mængde og fordeling af kerner og en lidt sødlig eftersmag. Jeg kunne måske godt have ønsket mig en lidt kraftigere smag af surdej, men helheden er god,« konstaterer Michael René om bollen fra Kohberg.

Flere tests: Smagstest: Her får du de bedste flødeboller – der også er blandt de billigste

Den må dog se sig slået på prisen af den noget billigere bolle fra Aldi, som med en kilopris på 23,90 kroner er feltets suverænt billigste.

»Den er saftig og lækker. Man får lidt knas fra kernerne, og gulerodsstykkerne er med til at gøre bollen saftig og lækker. Den er også mere kompleks i smagen end de andre,« erklærer Rikke Halkjær Kristensen om gulerodsbollen fra Aldi.

Sådan skal grovboller smage
Grovboller skal have en god smag af korn og en fin balance mellem sødme, salt og det syrlige fra surdej. Konsistensen skal være blød uden at være klæg og må ikke virke tør og smuldrende i munden.

Taberboller taget af markedet

Måske Kohberg skal bruge rugbrødsbollerne som inspiration til produktudvikling af deres Nyt Nordisk-boller bagt med urhvede og skyr, som ikke imponerer smagspanelet på samme måde som rugbrødsbollerne.

»Den har nogle skarpe, bitre toner, som bliver mere og mere tydelige, jo mere man spiser af bollen,« konstaterer Rikke Halkjær Kristensen.

Mindst imponeret er smagspanelet over feltets eneste økologiske bolle, nemlig Urtekrams Grove Fiberstykker.

»Den er både klæg og tør på samme tid, og den giver ikke en rar fornemmelse i munden. Den mangler også nogle nuancer og afbalancering i smagen,« siger Rikke Halkjær Kristensen.

Siden testen blev udført, har Urtekram af andre årsager valgt at trække Grove Fiberstykker af markedet.

Se hele testen på Søndagsavisens store test-site, Testuniverset.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.