Smagstest: Billige fiskefrikadeller dumper i test

Fiskefrikadellerne fra Launis har en fin krydring og den rigtige smag af fisk.

Fiskefrikadellerne fra Launis har en fin krydring og den rigtige smag af fisk.

Generelt går det godt for producenterne af færdigstegte fiskefrikadeller, som sælges i supermarkederne. Det viser en smagstest, som Søndagsavisen har udført i samarbejde med Michael René, lektor med stor ekspertise i sensorik og kvalitetsanalyser af fødevarer, og kandidat i human ernæring Preben Vestergaard Hansen, begge fra Professionshøjskolen Metropol i København.

Kun enkelte produkter skuffer, herunder feltets billigst fiskedelle, Budget Fiskefrikadeller fra Føtex og Bilka, som samtidig har feltets absolut laveste fiskeindhold. Det er blot lidt over halvdelen af fiskefrikadellen, som rent faktisk er fisk.

»Den er enormt kompakt. Hvad pokker har de kommet i,« undrer Preben Vester­gaard Hansen sig, da han stikker gaflen i budgetdellen.

Heller ikke Michael René er imponeret.

»Den smager mest af alt af fedtstof. Den er let saltet og svagt krydret, men fiskesmagen er anderledes – jeg kan ikke helt placere den, men det er ikke godt.«

Da smagspanelet gennemgår varedeklarationen, bliver de ikke overraskede over, hvad de ser.

»Der er fyldt stivelse, rasp, mælkeprotein, vallepulver og kartoffelfibre fyldt i. Der er altså masser i, der binder vand, og det giver god mening, når der kun er 57 procent fisk i,« siger Michael René.

Læs også: Smagstest: Bank til Marabou – her er den bedste mælkechokolade

Se hele testen her (klik for stor version):

test-fiskedeller

lavt indhold af omega-3
Fisk indeholder såkaldte omega-3-fedtsyrer, som er sunde for os. Typisk udgør omega-3-fedtsyrerne omkring 25 procent af fiskens fedtindhold. Jo federe fisk, desto højere indhold af de sunde fedtsyrer. De fedeste fisk er for eksempel sild, makrel og laks med 10-13 gram fedt pr. 100 gram, mens magre fisk som torsk har 0-2 gram fedt pr. 100 gram.
Fiskefars bliver typisk fremstillet af mager fisk som eksempelvis torsk, da farsen ellers ville harskne hurtigt. Nogle af testens fiskefrikadeller indeholder guldlaks, men her er fedtet koncentreret i nogle dele af fisken, og for at undgå harskning bruges typisk de mere magre dele af fisken.

Kilde: Preben Vestergaard Hansen, Professionshøjskolen Metropol, og fiskebranchen

Forventeligt til prisen

At den billige fiskefrikadelle ikke begejstrer, ærgrer Maia Lindstrøm Sejersen, kommunikationsmedarbejder i Dansk Supermarked.

»Det er ærgerligt, at panelet ikke er begejstret for vores Budget-frikadeller – men der er en selvfølgelig forskel på varer, der koster henholdsvis 10,95 og 24,95. Vi har netop flere forskellige mærker til forskellige priser for at tilgodese alle kunders præferencer.«

Skal det være billigt med smagsoplevelsen i behold, bør indkøbsturen i stedet gå til Lidl, hvis fiskefrikadeller af mærket Atlantic klarer sig hæderligt med fire stjerner ud af seks.

»Den er flot stegt og har en krydring, der skiller sig ud fra alle de andre. Der er også tydelige løgstykker i, og det skal man naturligvis kunne lide,« forklarer Michael René.

Sådan skal fiskefrikadeller smage

En fiskefrikadelle skal smage af frisk fisk, og den skal være godt krydret med salt, peber og løg. Der skal være en passende stegeskorpe, og konsistensen skal være blød uden at være smattet og ensartet uden at være fuldstændig findelt.

Autentisk og velsmagende

Men ingen i feltet, heller ikke de dyrere fiskedeller, kommer helt op på siden af versionen fra Launis Skagen, som smagspanelet sender helt til tops med seks stjerner.

»Den smager autentisk og har en mørk og god skorpe. Det er den, der er mest forskelligartet, og det gør, at den ser original ud,« siger Preben Vestergaard Hansen, og Michael René er også begejstret.

»Den smager helt vildt godt,« konstaterer han.

Glem ikke: Smagstest: Klassiker vinder remouladetest

Se hele testen her (klik for stor version):

test-fiskedeller

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.