Test: Blandet felt af billige stavblendere

blender

blender

En stavblender er en handy hjælper i køkkenet, når der skal pureres supper og smoothies, blendes babymad og frugtmos eller fremtrylles mayonnaise til sommerens rejemadder.

Men det gælder om at vælge rigtigt, hvis man vil opnå et godt resultat uden ublendede rester, og uden at hele køkkenet overdøves af stavblenderens støjniveau. Heldigvis behøver et godt resultat ikke at slå bunden ud af husholdningsbudgettet. Det viser en test af stavblendere til under 500 kroner, som Testfakta har udført.

Vigtige tidsbegrænsninger

I testen, som er udført af SLG’s laboratorium i Tyskland, blev stavblendernes evne til at findele seks forskellige typer madvarer undersøgt sammen med en række andre parametre.
For der er flere ting, der spiller ind i bedømmelsen af en stavblender – motorkraften alene gør det ikke. Det forklarer Antje Sager, testleder ved SLG’s laboratorium i Tyskland, som har udført testen.

»Det er mindst lige så vigtigt, hvor skarpe knivene er, blenderfodens design, og hvor lang tid du kan lade maskinen køre,« forklarer hun.

Nogle maskiner må nemlig blot køre 50-60 sekunder ifølge producenten, inden de skal holde flere minutters pause.

Et af apparaterne med en sådan begrænsning er stavblenderen fra Electrolux. Den formår dog at opnå et godt resultat på kort tid, og den klarer alle blenderopgaverne uden problemer – trods en tidsbegrænsning på et minut. Det klarer taberen fra OBH Nordica ikke helt så godt. Men det er dog vigtigt at følge producentens anvisninger.

»Jeg kan forestille mig, at mange forbrugere ser stort på tidsbegrænsningerne. Men så er der en risiko for, at du kører maskinen i stykker, og i princippet vil du ikke kunne klage over det, eftersom du ikke har anvendt den efter anvisningerne,« forklarer Antje Sager.

Se hele testen her (klik for stor version):

blendertest

Testvinder med larm

Hvad angår stavblenderens væsentligste formål – at findele grøntsager og andre madvarer – klarer stavblenderen fra Braun sig bedst, og den indtager også den samlede førsteplads i testen. Foruden at være rigtig god til at blende vinder den på at være nem at håndtere, og den sprøjter ikke under arbejdet. Eneste ulempe er, at den larmer lidt rigeligt.

Også Electrolux og Philips klarer sig godt i blender-testen, mens den relativt dyre blender fra Bosch har det svært med mayonnaisen. Til gengæld er et lavt støjniveau med til at sikre blenderen fra Bosch en placering midt i feltet.

På sidstepladsen havner stavblenderen fra OBH Nordica, som efterlader en smule rester i både grøntsagsmos og grøntsagsjuice.

Samtidig kræver den to-tre gange så meget væske som de øvrige blendere i testen, hvis maden skal kunne blendes uden at sprøjte og svine køkkenet til.

Se hele testen her (klik for stor version):

blendertest

Fakta om testen
Det tyske laboratorium SLG har på Testfaktas foranledning testet otte stavblendere til under 500 kroner. Af dem findes fem på det danske marked, og de optræder i denne test. De øvrige var fra Clas Ohlson, Jula og Andersson, som alle placerede sig i feltets dårlige ende.
Blenderpræstation
Alle de testede stavblendere skulle blende seks forskellige retter: aspargessuppe, grøntsagspuré, grøntsagsjuice, mayonnaise og to forskellige slags smoothies.
Laboratoriet bedømte, hvor jævnt og findelt slutresultatet blev, og hvor stor en andel ublendede rester der var tilbage efterfølgende. Laboratoriet målte desuden, hvor godt mayonnaisen hang sammen ved at placere den færdigblandede masse i en tragt og derefter måle, hvor meget mayonnaise der var strømmet gennem tragten efter 5, 10 og 15 minutter. Jo mindre, jo bedre.
Brugervenlighed
Laboratoriet undersøgte, hvor let og komfortabel stavblenderne var at bruge (i forhold til ergonomi, vibrationer, funktioner med mere). Desuden blev det undersøgt, hvor megen mad der blev sprøjtet og spildt under tilberedningen.
Lydniveau
Lydniveauet blev bedømt af et ekspertpanel på laboratoriet.

 

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.