Kellogg’s eller discount? Her er de bedste cornflakes

De billige cornflakes fra Fakta har god smag og sprødhed.

De billige cornflakes fra Fakta har god smag og sprødhed.

De dyre mærkevarecornflakes fra Kellogg’s, som oprindelig opfandt den sprøde morgenmadsspise, klarer sig godt i smagstest, men helt til tops kommer de ikke. For på grund af den høje kilopris bliver det kun til en andenplads til cornflakesklassikeren, som må se sig overhalet indenom af de ristede majsflager, som discountbutikken Fakta har på hylderne.

Det viser en smagstest af otte forskellige typer cornflakes, som Michael René, lektor med stor ekspertise i sensorik og kvalitetsanalyser af fødevarer, og Preben Ves­tergaard Hansen, kandidat i human ernæring, begge fra Professionshøjskolen Metropol i København, har gennemført for Søndagsavisen.

»Her får du en god sprødhed, en god majssmag, pæne flager og en smag, der hverken er for sød eller for salt,« siger Preben Vester­gaard Hansen.

Sådan skal cornflakes smage
En god cornflakes har en tydelig smag af majs fra råvaren og har derudover en fin balance mellem sødme fra det tilsatte sukker, salt og bitterhed fra ristningen. Flagerne skal være sprøde og bevare sprødheden i en rimelig periode, når der kommer mælk på.

Klassikerflakes klarer sig godt

Der må dog ikke skrues yderligere op for varmen, når vinderflakesene ristes, understreger Preben Vestergaard Hansen.

»Jeg kan godt lide farven, men de må heller ikke være mørkere.«

Også Michael René er tilfreds.

»Smagen er mere ovre i det bitre end det søde, men det er positivt ment. De smager rigtig fint med mælk på.«

Også de klassiske cornflakes fra Kellogg’s er ifølge panelet til den mørke side.

»Her får vi en god majssmag; flagerne er godt ristede, og de er pæne,« siger Preben Vestergaard Hansen.

Flagerne fra Kellogg’s får dog også prædikatet søde med på vejen, og med 8 gram sukker pr. 100 gram har de sammen med vinderflakesene fra Fakta også det højeste indhold af sukker.

Se hele testen på Søndagsavisens store test-site, Testuniverset.dk

Taber virker kunstig

I den anden ende af feltet lykkes det ikke for cornflakesene fra Budget fra Føtex og Bilka at overbevise smagspanelet.

»Udseendet skiller sig ud. De virker meget kunstige, det er ikke naturlige majskerner, der er valset ud, og smagen mangler. Det er ikke nogen stor oplevelse,« siger Preben Vestergaard Hansen.

»De bliver hurtigt meget bløde, når der kommer mælk på. Der er ikke meget autentiske cornflakes over dem,« supplerer Michael René.

Et kig på pakken fortæller da også, at cornflaksene fra Budget ikke er fremstillet på helt klassisk facon, men i stedet ved, at majsmel blandes med sukker, salt, bygmalt og vand og æltes til en dej, som koges under tryk og derefter tørres i små pellets, inden de valses og ristes til cornflakes.

»Men i det mindste er de ærlige nok til at fortælle, hvordan produktet bliver til. Det er fint, at de fortæller det på pakken,« siger Preben Vestergaard Hansen efter smagstesten.

Se hele testen på Søndagsavisens store test-site, Testuniverset.dk

Her spiser danskerne flest cornflakes
Vestjyderne spiser markant flere cornflakes end den øvrige danske befolkning. Det viser en undersøgelse, som Coops Mad-o-meter offentliggjorde i november 2013. Ifølge undersøgelsen spiser 1 ud af 19 vestjyder cornflakes til morgenmad på en vilkårlig dag. Det er 29 procent oftere end den gennemsnitlige dansker. Til gengæld står de sprøde flager længere på hylderne i Nordsjælland, hvor indbyggerne sjældnest spiser cornflakes til morgenmad.
De fladtrykte majs hitter især blandt de yngre danskere. Aldersgruppen 15-34 år spiser cornflakes næsten dobbelt så ofte som aldersgruppen 55-74 år.Kilde: Coop Analyse

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.