Find vej i kaffejunglen: Guide til kaffetyper på caféernes menukort

Vælg den kaffe lige netop du foretrækker om det så er en americano, macchiato eller noget helt tredje

Vælg den kaffe lige netop du foretrækker om det så er en americano, macchiato eller noget helt tredje

Engang var spørgsmålet bare ’mælk eller sukker?’, men i dag kan du måske høre dig selv bestille en flat white på minimælk eller en dobbelt macchiato med ekstra varm latte art-mælk. Og et er helt sikkert: Caffe latte er ’so last year’. Det er det, din mor drikker!

Filterkaffe er det nye sort. Det har både kaffebrands og baristaer i hvert fald sagt i årevis, selvom det stadig kan være umuligt at opdrive en god kop filterkaffe på caféerne, hvor du i stedet får tilbudt en americano – espresso og varmt vand.

Få styr på menukortet, og find din favoritkaffe. Og det må altså godt være en mælketung variant om morgenen og lille stærk om eftermiddagen. Hipster eller ej.

Sådan laver du den bedste kop kaffe. Læs mere på madogbolig.dk

-Alle danskere har et forhold til kaffe. Det er personligt. Det er fx ikke alle, der laver mad, men alle brygger kaffe, siger barista i Meyers Madhus, Benjamin Birk.

Guide til kaffetyper på caféernes menukort

Americano: 1/3 espresso og 2/3 varmt vand. Mange caféers alternativ til en kop sort kaffe.

Café au lait (fra fransk): 1/3 espresso og 2/3 varm mælk – eller med stærk filterkaffe i stedet for espresso. Franskmænd drikker den typisk om morgenen eller formiddagen og små stærke kopper senere på dagen.

Caffe latte (fra italiensk): Tidens nok mest populære (men knap så hippe) cafékaffe. Består af 1/3 espresso og 2/3 varm mælk, som er skummet, så det er mere cremet end luftigt. Svarer til den franske café au lait. God til morgenbordet eller til en fyldig eftermiddagskop – dog ikke sydpå, hvor man kun drikker mælkekaffe om morgenen.

Cappucino: 1/3 espresso, 1/3 varm mælk og 1/3 mælkeskum, typisk med et drys kakao på toppen og serveret i en lidt stor kaffekop. En cappucino har mindre mælk end en caffe latte. Var meget hip i 80’erne.

Cortado: Espresso med en lille smule varm mælk, der ligger som en ’crema’ på toppen. Navnet betyder skåret på spansk og hentyder til, at man har skåret den helt skarpe smag af espresso væk ved at tilsætte en lidt varmet mælk. God til dig der vil have stærk kaffe men ikke er sej nok til at drikke espressoen rent.  Det samme som macchiato (italiensk).

Lav hjemmelavet nutella, der smelter på tungen. Læs mere på madogbolig.dk

Espresso: Et lille ’shot’ stærk espressokaffe brygget under tryk. Espresso drikkes typisk med sukker.  Espresso er basis for kaffedrikke som cappucino, caffe latte, macchiato osv.

Espresso macchiato/macchiato: espresso med en smule varm, skummet mælk. Drik den hvis du godt kan lide mælk i espressoen men også vil have stort udbytte af kaffesmagen. God efter middagen.

Filterkaffe: God gammeldags kaffe brygget igennem en tragt med filter i. Filterkaffen er på vej op, så her kan du forvente alt fra en almindelig kaffemaskine til håndholdt kaffe med kontrol over vandtemperatur, dosering osv. På en kvalitetskaffebar kan du vælge imellem forskellige kaffesorter fra forskellige lande, med forskellig ristningsmetode osv.

Flat white: Espresso med varm mælk. Blandingforholdet kan variere, men det minder om en caffe latte med forholdsvis mindre mælk. Mælken kan derfor være mindre skummet end i caffe latte. Drik den hvis du vil have mindre mælk og mere kaffesmag end i ’latten’.

Latte macchiato: Nærmest det omvendte af en macchiato dvs. meget mælk og lidt kaffe. Den minder derfor om en caffe latte, men serveres nogle steder inddelt ’i lag’ – mælk i bunden, blanding af mælk og espresso i midten og ren espresso i toppen. Det kræver dog lidt håndelag.

Ristretto: En ristretto er en espresso, som er ‘stoppet’ før al kaffen er løbet igennem, dvs. at mængden kun er 15 ml i forhold til en espressos ca. 30 ml. Formålet er at få den bedste smag frem i kaffen og undgå den mere syrlige smag og mindre gode smagsegenskaber, som kommer frem i den sidste del af brygningen. En ristretto kan ligesom espresso bruges som basis i forskellige mælkebaserede kaffedrikke.

Få opskrift på romkugler uden sukker – men smagen er der ikke gået på kompromis med. Læs mere på madogbolig.dk

Der findes mange flere typer kaffe. Hvis du er i tvivl, så spørg tjeneren eller baristaen, eller bestil bare med stor overbevisning din favoritkaffe hvad enten den er med single eller dobbeltshot, mini – eller sojamælk, og om den skal være i glas eller krus.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.