Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Dyr pålægschokolade er bedst

Pålægschokoladen fra Løgismose har tykke skiver med et godt knæk og en god chokoladesmag.

Pålægschokoladen fra Løgismose har tykke skiver med et godt knæk og en god chokoladesmag.

Uanset om man foretrækker det sprøde knæk, når tænderne gennembryder chokoladepladen, eller den søde, fedtede fornemmelse af smeltet chokolade på lunt brød, er der en barnlig begejstring forbundet med en mad med pålægschokolade.

Men smagsoplevelsen varierer meget, afhængigt af hvilken tynd chokoladeskive der finder vej til brødet. Det viser en smagstest af lys pålægschokolade, som kandidat i human ernæring Preben Vestergaard Hansen og Michael René, lektor med stor ekspertise i sensorik og kvalitetsanalyser af fødevarer, begge fra Professionshøjskolen Metropol i København, har gennemført for Søndagsavisen.

Se hele testen på Testuniverset.dk

Godt, men dyrt

Vil man have det bedste, må man også betale for det, for som da Søndagavisen testede mørk pålægschokolade for to år siden, er det også denne gang varianten fra Løgismose, der sejrer med topkarakter.

»Det er den eneste, som for alvor siger noget, når man bider i den. Det er vigtigt, for en del af magien opstår i knækket,« siger Michael René om chokoladen, der skiller sig ud ved at have tykkere skiver, der kan deles på midten, hvis man foretrækker et mindre stykke.

»Chokoladen har en rigtig fin smag med nødde- og karamelnoter. Jeg får virkelig en god oplevelse i munden,« supplerer Preben Vestergaard Hansen om chokoladen, som desuden får ros for at have en bitter undertone, der supplerer sødmen godt.

pålægschokolade1

Sådan skal lys pålægschokolade smage
God mælkechokolade har en smag, hvor sødme, fedme og chokoladesmag balancerer med en svag bitterhed, og hvor der kan være noter af nødder og karamel i smagen. Chokoladen skal have et godt knæk, når man bider i den.

Se hele testen på Testuniverset.dk

Økologisk er ikke altid godt

Den lyse pålægschokolade fra Løgismose, som samtidig er testens dyreste, er økologisk. Men økologi er ingen garanti for god smag, viser testen. For de to øvrige økologiske produkter placerer sig henholdsvis midt i og sidst i feltet. Coops Änglamark placerer sig midt i feltet med fire stjerner og får kommentarer som »godt bid«, »en fornemmelse af kvalitet« og »ikke for sød eller mælkeagtig« med på vejen.

Værre går det for Carlettis pålægschokolade, som ender på en sidsteplads med blot to stjerner.

»Det er klart den dårligste. Chokoladestykkerne er meget tynde, og man skal lede efter smagen af chokolade,« siger Preben Vestergaard Hansen og bliver bakket op af Michael René:

»Jeg har tre ord stående på min blok: mælk, mælk, mælk. Der mangler altså noget chokoladesmag, og den har heller ikke noget knæk. Det er ikke nogen stor oplevelse.«
Men den mælkede smag er ikke nogen tilfældighed. Det fortæller Niels Petersen, administrerende direktør i Carletti A/S.

»Vi er naturligvis kede af placeringen, men smag er subjektiv. Det er bevidst, at vores smag er meget mælket, for når vi selv laver tests, er det den smagsretning, som forbrugerne efterspørger. Det er derfor, vores pålægschokolade smager, som den gør,« siger Niels Petersen.

høj Kakaoprocent er ikke nødvendigvis lig med høj kvalitet
Kakaoprocenten angiver, hvor meget kakao der er i et chokoladeprodukt. Men det er værd at notere sig, at man ikke nødvendigvis kan sætte lighedstegn mellem kakaoprocent og kvalitet. En chokolade med en høj kakaoprocent kan være fremstillet af dårlige bønner eller håndteret dårligt i produktionen, mens en chokolade med lavere kakaoprocent kan være af bedre kvalitet.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes