Få tjek på en miljørigtig tøjvask

Hvordan vasker man sit vasketøj energivenligt?

Hvordan vasker man sit vasketøj energivenligt?

Når du uden skelen vasker alt familiens almindelige tøj på 40 grader og linned og håndklæder på 95 grader, så spilder du energi, ligesom du slider unødigt på jeres tøj.

Det giver god mening at skrue ned for temperaturen i mange tilfælde, da det både er en gevinst for miljøet og en økonomisk gevinst for dig selv. Pia Junø, der er forbrugerekspert giver her sine bedste råd til korrekt tøjvask, der er så skånsom som muligt.

Meget tøj kan faktisk vaskes på 20 grader med et effektivt vaskemiddel, det handler blot om at sortere rigtigt, forklarer Pia Junø.

Her er uvanen, der æder dit madbudget. Se, hvor pengene bliver brugt, på Familiejournal.dk

– Bukser og bluser kommer normalt ikke i kontakt med bakterier og kan sagtens vaskes ved 20 grader, hvis du bruger et koldvandsvaskemiddel. Skal du have bugt med virus og bakterier, skal du vaske ved en temperatur på 60 grader eller mere. Det er derfor en god idé at vaske undertøj, håndklæder, sengelinned, viskestykker og karklude ved minimum 60 grader, siger Pia Junø.

vasketøj

Vask kun når tøjet er beskidt

Et andet problem for både økonomien og miljøet er, at vi vasker alt for ofte. Meget af vores tøj er slet ikke beskidt, når vi lægger det til vask. Vi går måske kun i det en enkelt dag, fordi så føler vi, at det ikke er rent længere.

– Det er ingen grund til at vaske tøjet, bare fordi du har haft det på en enkelt dag. Overvej, om du kan vente med at vaske det. Med mindre tøjet har pletter eller lugter, så kan du sagtens bruge tøjet flere gange, inden du lægger det til vask. Vores bedstemødre friskede tit tøjet op ved at hænge det til luftning udendørs. Det kan du også gøre, siger Pia Junø.

Her er fejlene, de ødelægger din slankekur. Se hvilke på Familiejournal.dk

Undersøg hvor meget kalk I har i vandet

Pia Junø råder os desuden til at lade være med at klatvaske, men vente til vi kan fylde en hel maskine. Bemærk dog, at fyldt uldvask er mindre end en fyldt kogevask.

Det er også vigtigt, at du finder ud af, hvilken hårdhedsgrad vandet har, det vil sige niveauet af kalk i vandet, i dit boligområde, så du kan dosere vaskemidlet helt præcist. Ofte sjusser vi os blot frem, og derfor risikerer vi at bruge langt mere vaskemiddel end nødvendigt.

Signe og Veronica er taget til Lesbos for at hjælpe flygtningene. Læs deres historie på Familiejournal.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.