Lotte tog et kviklån: »Jeg bebrejder mig selv hver dag«

Man skal passe på med hurtige lån, også kaldet kviklån. Man kan hurtigt ende i en gældsfælde, der kan være svær at komme ud af.

Man skal passe på med hurtige lån, også kaldet kviklån. Man kan hurtigt ende i en gældsfælde, der kan være svær at komme ud af.

Lotte er 36 år, har en mellemlang uddannelse, et fast job og bor alene i en fremlejet lejlighed. Hun vil gerne fortælle om et kviklån, hun tog for tre år siden, men kun anonymt. Lotte er et opdigtet navn.

»Jeg er så flov over, at jeg har taget sådan et lån og har været i fogedretten. Der er heller ikke nogen, der ved det, ikke engang mine søstre.«

Hun så en tv-reklame for Vivus-kviklån og lånte vist 5.000 kroner.

»Jeg skulle bruge penge til mad og almindelig, daglig husførelse. Jeg er ikke dygtig til økonomi, og der var nogle regninger, der skulle betales. Jeg tænkte bare, hvor kan jeg hurtigst låne 5.000? Det skulle bare være nu.«

Banken sagde nej. Lotte vidste, at kviklån er dyrt, og planen var hurtigt at betale det tilbage.

»Pludselig skete der så mange andre ting i mit liv, og gælden røg ud på et sidespor. Jeg har nok fået rudekuverter, men jeg har skiftet adresse, og så er de gået tabt. Måske er jeg kommet til at smide noget ud med reklamerne. Jeg har bare skubbet problemerne væk. Det er uansvarligt, jeg burde have kontaktet Vivus.«

Sådan vokser gælden
Tager man et kviklån hos eksempelvis Vivus på 1.000 kroner i 30 dage, skal man efter de 30 dage betale 1.190 kroner. ÅOP, årlige omkostninger i procent, er for dette lån 730,1.
Betaler man ikke noget, vil gæld og renter i løbet af 12 måneder være vokset til 8.064 kroner. Her ses bort fra rykkergebyrer og andre omkostninger ved misligholdelse.
Eksemplet viser alene, hvor hurtigt et kviklån udvikler sig. Beregning: Finansoptimering, uvildige rådgivere
vivus

Et chokerende brev

Lotte er flyttet en del inde for de seneste 10 år. På et tidspunkt bliver hun forladt af sin kæreste og efterladt med ubetalte regninger. Ud over det misligholdte kviklån, som hun skylder 11.000 kroner på, har hun bankgæld på 87.000.

»Jeg fik et brev om, at jeg ville blive anholdt, hvis ikke jeg mødte op i fogedretten. Det var et chok. Det var ikke sjovt at gå derind, at sidde og vente uden for kontoret. De tager alle mulige honorarer for alt muligt, det siger bare tjing tjing i kassen. Det var det værste, jeg har oplevet i hele mit liv.«

Gælden stresser og fylder, fortæller Lotte.

»Jeg bebrejder mig selv hver eneste dag. Jeg kan ikke lade være med at tænke på de helt unge mennesker, hvor forbandet farligt det er, at de kan sende en sms, og så kan de låne penge. Når jeg ser reklamerne i bussen hver dag, har jeg lyst til at gå op og pege på skærmen og råbe til alle i bussen: Gør det ikke! Det er de svageste, der bliver lokket. Det er frækt. Mit råd til andre, hvis de tager lån, er: Sørg for at betale tilbage, så du ikke kommer ud i alt det her møg med rykker og fogedret.«

Hvis Lotte passer sin afdragsordning, er kviklånet ude af verden om tre år. Bankgælden er der styr på, den afvikles via en budgetkonto.

»Jeg vil gerne have et fornuftigt forhold til min bank, så de kan være lidt gladere for mig.«

Lottes vision er at få styr på økonomien og få sin egen lejelejlighed, så hun ikke behøver flytte igen og igen.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1