Billig luksusgløgg banker de dyre i smagstest

Aldi og Rema 1000 har været bedst til at ramme den helt rigtige smag af jul.

Aldi og Rema 1000 har været bedst til at ramme den helt rigtige smag af jul.

To af landets discountkæder har tilsyneladende været i den helt rigtige julestemning, da opskrifterne til dette års luksusjulegløgg skulle skrives. For selvom luksusgløggen fra henholdsvis Aldi og Rema 1000 hører til de absolut billigste i testen med literpriser på langt under halvdelen af de dyreste, er det alligevel lykkedes at få fremelsket en gennemført smag af jul.

Det viser en smagstest af otte slags luksusgløgg, som kokkene Erik Larsen og Gert Larsen, begge fra Hotel- og Restaurantskolen i København, har gennemført for Søndagsavisen.

Se hele testen af gløgg på Testuniverset.dk

Sådan skal gløgg smage
Den varme vin skal være godt krydret med julens bedste krydderier som eksempelvis nelliker og kanel samt eventuelt appelsinskal og saft. Vinens syre og bitterhed balanceres med sukker. Gløggen kan desuden tilsættes spiritus som snaps, rom, portvin eller lignende.

En smag og duft af jul

Det er kombinationen af undertonerne fra rødvin og de velkendte julekrydderier som eksempelvis kanel, nelliker og appelsinskal- og saft, som kokkene leder efter i smagsnuancerne i de varme vine.

»Det her er en gløgg, jeg ville være glad for at få serveret. Den dufter af nelliker, og det er vist også allehånde, jeg kan dufte. Den dufter i hvert fald godt krydret,« siger Erik Larsen om gløggen fra Aldi.

Den gode krydring går igen i den anden vinder fra Rema 1000.

Sådan laver du din egen gløgg fra bunden

»Her har vi en god balance mellem det syrlige og det søde. Den har en god balance. Den er fin,« siger Gert Larsen om luksusgløggen, der også byder på tydelige julekrydderier i blandingen.

Erik Larsen kunne dog godt ønske sig en anelse mindre sødme i Rema 1000’s gløgg.

»Den er nærmest mere ovre i glühwein end gløgg, for den er ret sød. Den minder mig om gode tider i Østrig,« siger kokken.

I alt drysser der fem julestjerner ned over begge de billige slags julegløgg.

Frosne æbleskiver fejler fælt: Bag dem selv

Smagen forsvinder

I den anden ende af skalaen må flere af de noget dyrere varianter nøjes med betydeligt færre stjerner. Blandt andre den velkendte Blomberg’s Luksus Gløgg, der som den eneste i testen ikke er på flaske, men på karton.

»Ej, den er ikke god. Den er alt for syrlig. Personligt ville jeg reparere grundigt på den, hvis jeg skulle servere den. Det ville kræve nogle nelliker og noget kanel og noget sødme for at rette op på balancen,« konstaterer Gert Larsen og uddeler blot to stjerner.

Så meget juleknas kan du spise for 100 kalorier

Det samme får Coops Lux­us Gløgg med sydafrikansk rødvin på feltets sidsteplads. Det første indtryk af feltets dyreste luksusgløgg var ellers umiddelbart positvt.

»Da jeg lige duftede, tænkte jeg: Hold nu op, nu kommer der noget. Men det lever den altså ikke op til. Der er ikke meget smag, og den, der er, forsvinder hurtigt igen,« konstaterer Gert Larsen.

Se hele testen af gløgg på Testuniverset.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.