Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Her er julens bedste marcipan

Marcipanen fra Anthon Berg skiller sig ud med sin autentiske smag af mandler og afbalancerede sødme.

Marcipanen fra Anthon Berg skiller sig ud med sin autentiske smag af mandler og afbalancerede sødme.

Billig og bedst. De to prædikater får marcipanen fra Anthon Berg, da den kommer ind på førstepladsen foran syv andre typer af den søde mandelmasse, der indtager konfektfade i utallige hjem i julen.

Det er konklusionen efter en smagstest og varedeklarationsgennemgang, som Preben Vestergaard Hansen, kandidat i human ernæring ved Professionshøjskolen Metropol i København, og hans kollega med speciale i sensorik og kvalitetsanalyser af fødevarer, Michael René, har gennemført for Søndagsavisen af otte forskellige slags marcipan.

Testen viser også, at der er betydelig forskel på, hvor stor en andel af massen der udgøres af mandler. Det svinger nemlig fra 52 procent i Irmas Økologisk Rå Marcipan til 66 procent i Summerbird Organic Marcipan. Resten af massen udgøres typisk af sukker, glykosesirup og vand i varierende mængder.

Læs hele marcipantesten på Søndagsavisens store test-site, Testuniverset.dk

Julens bedste vaniljekranse er lavet med kunstig vanilje

En tur med Vitus Rejser til julemarkederne i Kiel, Lübeck og Hamborg byder på mange seværdigheder. Gå dog ikke glip af et besøg i Niederegger Marzipan, hvor alskens marcipanfigurer får dig til at smile.

Julens bedste vaniljekranse er lavet med kunstig vanilje

Vinder med god mandelsmag
Men selvom mandelindholdet er i den høje ende på feltets første tre pladser, er det ikke alene afgørende for smagen, viser testen. For der er også marcipan med højt mandelindhold, som ender i den anden ende af skalaen. Mandlerne smages dog tydeligt i feltets tre første produkter.

Vinderen fra Anthon Berg hører dog til i den høje ende med et mandelindhold på 62 procent, mens Summerbird Organic Marcipan på andenpladsen består af 66 procent og Original Odense Marcipan på tredjepladsen er fremstillet af 63 procent mandler.

Og mandlerne i vindermarcipanen kan smages, lyder testpanelets vurdering.

»Den er dejlig grov i konsistensen og har en god mandelsmag. Her kan jeg virkelig smage mandlerne,« siger Michael René, og Preben Ves­tergaard Hansen er enig:

»Den smager virkelig af mandler, og så har den også en god, afbalanceret sødme.«

Billig luksusgløgg banker de dyre i smagstest

God struktur, men sprittet smag
Til gengæld er marcipanen­ fra Anthon Berg tilsat konserveringsmiddel, hvilket ikke fremgår på de øvrige syv varedeklarationer. Her skiller Irmas Økologisk Rå Marcipan sig dog også ud, da den viser sig at indeholde økologisk ætanol, som sandsynligvis også skal fungere som konserveringsmiddel.

Men det gør tilsyneladende ikke noget godt for smagen, for marcipanen ender på en sidsteplads i feltet.

»Det er altså lidt underligt. Den virker nærmest lidt sprittet. Jeg ved ikke, om man har brugt kunstige sødestoffer eller tilsat et eller andet, men der er i hvert fald noget, der skiller sig ud,« siger Preben Vestergaard Hansen, da han smager på marcipanen i blindsmagningen.

Den økologiske marcipan får ros for sine lidt mørke mandelstykker i massen, som derudover er særdeles blød og fin i strukturen.

»Jeg kan godt lide farven og konsistensen, men smagen – den er altså ikke på plads,« siger Michael René.

Så meget juleknas kan du spise for 100 kalorier

Sådan skal marcipan smage
Marcipan skal have en god, tydelig smag af de mandler, som den er produceret af. Konsistensen kan både være til den finere og den grovere side, men det skal være mandler, og ikke sukker, der giver fornemmelsen af eventuelt knas mellem tænderne.
Marcipanen må gerne have en let bitter undertone, som modspil til den søde masse af mandler og sukker.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes