Kærgården får bank i smagstest af smørbare produkter

Bakkedal har den bedste smag og holder konsistensen i længst tid, når den er taget ud af køleskabet.

Bakkedal har den bedste smag og holder konsistensen i længst tid, når den er taget ud af køleskabet.

I dag er det nok de færreste, der er klar over det. Men da Kærgården kom på markedet i 1990, måtte daværende MD Foods (i dag Arla) acceptere en bøde på 25.000 kroner, da det ikke var tilladt at sælge danskproducerede blandingsprodukter af smørtypen. Til gengæld var det tilladt at importere dem fra udlandet.

Smagstest: Billige fiskefrikadeller dumper i test

Den lovgivning blev dog hurtigt ændret, og siden er de smørbare blandingsprodukter for længst blevet et særdeles populært valg hos forbrugere, som sætter pris på, at produktet – i modsætning til smør – relativt ubesværet kan smøres på brød direkte fra køleskabet. Hurtigt efter lanceringen for 25 år siden overgik Kærgårdens salgstal derfor Lurpaks.

Læs hele testen af smørbare produkter på Søndagsavisens store test-site, Testuniverset.dk

Kærgården i hård konkurrence
I dag oplever Kærgården konkurrence fra mange kanter, og efter en smagstest af otte forskellige typer smørbare blandingsprodukter, som Preben Vestergaard Hansen, kandidat i human ernæring ved Professionshøjskolen Metropol i København, og hans kollega Michael René med speciale i sensorik og kvalitetsanalyser af fødevarer har gennemført for Søndagsavisen, viser det sig, at frontløberen bliver overhalet indenom af flere konkurrenter, hvad angår smag.

Der er flere parametre, der spiller ind på smagen af blandingsprodukterne, som typisk er fremstillet af en blanding af smør, vegetabilsk olie og salt. Parametrene er olietype, saltmængde og den mælkekultur, der er brugt til syrningen.

Den balance rammer Bakkedal, som består af 50 procent mælkefedt og derudover en blanding af raps-, palme- og kokosolie.

Nyt nederlag til dansk luksus flødeis i smagstest

»Den har en rigtig fin smørsmag, en god smørbarhed og en god konsistens. Det er et godt produkt til at have stående fremme, for den holder samtidig konsistensen godt og bliver ikke for blød,« siger Michael René, mens Preben Vestergaard Hansen også roser smagen:

»Den smager godt af smør, og den er syrlig på en god måde. Det er en rigtig fin oplevelse at spise den.«

Læs hele testen af smørbare produkter på Søndagsavisens store test-site, Testuniverset.dk

Blød og vandet
Generelt klarer de smørbare produkter sig godt i testen, hvor syv ud af otte opnår minimum fire stjerner. På sidstepladsen ender First Price smørbart blandingsprodukt, som blandt andet får kritik for at mangle smag.

»Den mangler noget smørsmag og virker nærmest vandet, når man får den i munden. Den er godt smørbar, men man skal være hurtig, inden den bliver for blød. Den skal ikke stå fremme for længe,« siger Michael René.

Ved gennemgangen af varedeklarationerne efter blindsmagningen viser det sig da også, at produktet er det eneste, som ud over de forventelige ingredienser også indeholder vand.

Heinz vs. Beauvais: Se her hvem der vinder smagstest

Sådan skal smørbare blandingsprodukter smage
Et godt smørbart blandingsprodukt skal have en god smørsmag og en fin, smørbar konsistens uden at være for flydende. Smagen skal være godt afbalanceret med salt og syrlighed, og konsistensen skal være ensartet i munden.

Læs hele testen af smørbare produkter på Søndagsavisens store test-site, Testuniverset.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.