Mad fyldt med skadelig tilsætning: Godkendte stoffer er problematiske og grænseværdien for høj

Når du har en helt normal frokosttallerken med pålæg og rugbrød foran dig, kan du været ret sikker på, at du kommer til at indtage skadelige tilsætningsstoffer.

Nogle af de godkendte stoffer er så problematiske, at myndighederne anbefaler et ganske begrænset indtag af dem. Her er den største synder nitrit, der tilsættes det meste kødpålæg, bacon og pølser.

»Der er ikke nogen, der dør af det her på stedet, men nitrit er præmieeksemplet på et problematisk stof. For jeg kan ikke se noget formål med det, og det giver notorisk kræft i alle forsøgsdyr,« siger bromatolog Orla Zinck, der er ekspert i E-numre og forfatter til ‘e-nummerbogen’.

Ugens leder: Køb mindre og bedre mad – og undgå farlige stoffer

Derfor har Fødevarestyrelsen anbefalet, at man begrænser sit indtag af kødpålæg til kun ét stykke om dagen, så en madpakke til børnene kan hurtigt udvikle sig til en kræftrisiko på sigt.

»Vi synes, at rullepølsen skal være lyserød, og den farve giver nitritten. Men det forarbejdede kød er i klassifikation ét i forhold til kræftrisiko. Vi er dermed så sikre, vi kan være på, at der er en sammenhæng med kræft,« siger forsker i Kræftens Bekæmpelse Anja Olesen.

Flere farlige stoffer tilladt
Men nitrit er ikke det eneste problematiske stof, der er tilladt i vores mad. Orla Zinck peger på, at der faktisk også er tilladt hormonforstyrrende stoffer i fødevarer. Nemlig stofferne BHA og BHT, som ifølge Forbrugerrådet Tænk er tilsat i 75 procent af det tyggegummi, der markedsføres til børn.

»Det er et meget dårligt undersøgt stof, men BHA har vist sig at have en østrogenforstyrrende effekt, og rotteforsøg har vist, at det gav cancer,« siger han.

Her findes de farligste stoffer i vores fødevarer

Hormonforstyrrende stoffer er mistænkt for at være årsag til, at flere danske drenge fødes med misdannede kønsorganer, at piger får menstruation tidligere, og at både kvinder og mænd har lavere fertilitet. Danske forskere har for nylig advaret politikerne i en høring i Folketinget om, at grænseværdierne på disse stoffer er alt for høje.

»På baggrund af det mener vi, at EFSA’s grænseværdier ikke er lave nok til at beskytte mod de hormonforstyrrende effekter,« forklarede professor fra DTU Ulla Hass i den andledning.

EFSA er EU’s agentur, som fastsætter grænseværdierne for tilstætningsstoffer i fødevarer.

Fødevarer giver allergi
En tredje gruppe af problematiske e-numre er dem, der kan udløse allergiske anfald. Her kan blandt andet nævnes sulfitter, der er tilsat vin for at forlænge holdbarheden. Det er især skadeligt for personer, der har astma.

Farverig eller farlig? Derfor er kødpølsen lyserød

»Hvis du har astma i forvejen, er der nogle, der oplever, at de får astmasymptomer, og at det forværrer deres astma,« siger Betina Hjorth fra Astma-Allergi Danmark.

Også konserveringsmidlet sorbinsyre, der tilsættes i blandt andet pølser, slik og syltetøj, og farvestoffet carminer kan udløse allergi. Det kan give symptomer som udslæt, kløe og i værste fald allergisk chok. Derfor er rådet til allergikere, at de skal holde rigtig godt øje med varedeklarationerne og sætte sig ind i, hvilke e-numre der kan medføre reaktionerne.

Derfor er de tilladt
E-nummereksperten Orla Zinck mener, at de mest skadelige stoffer er tilladt, fordi industrien har alt for stor indflydelse på politikerne i EU.

»I EU har kødlobbyen sikret sig, at europæiske produkter må tilsættes nitrit, selvom vi ved, at det er kræftfremkaldende, og selvom det overhovedet ikke er nødvendigt.«

Der er fastsat grænseværdier for stofferne, men Orla Zinck mener ikke, at det er tilstrækkeligt, eksempelvis hvad angår nitrit.

Den danske regering har flere gange udtalt til Søndagsavisen, at det er godt, at der er fælles regler i EU, og at man ikke kan eller vil gå enegang ved at have speciallovgivning i Danmark, fordi vi jo stadig vil importere varer fra andre lande. Og Fødevarestyrelsen kan helt stå inde for de tilsætningsstoffer, der er tilladt i dag.

»Jeg kan oplyse, at alle tilsætningsstoffer, der i dag er godkendt, fremgår af EU-listen over tilsætningsstoffer, som er at betragte som en positivliste,« siger kemiingeniør i Fødevarestyrelsen Annette Grossmann.

Derfor må du kun spise ét stykke kødpålæg om dagen

Hun peger på, at der netop er fastsat grænseværdier, så det daglige indtag af de skadelige stoffer ikke bliver alt for stort.

»I forbindelse med risikovurderingen af tilsætningsstoffer fastsættes en grænse for acceptabelt dagligt indtag for hvert stof, medmindre stoffet er sundhedsmæssigt helt uproblematisk.«

Der er nogle tilsætningsstoffer i økologiske fødevarer, men langt færre end i konventionelle. Og i økologisk pålæg er der ikke tilsat nitrit i Danmark. Alligevel har der aldrig været udbrud af pølseforgiftning ved indtag af økologisk pålæg, selvom industrien argumenterer for at tilsætte det på grund af risiko for pølseforgiftning.

Flere bliver syge
Misdannelser
På 29 år – fra 1977 til 2005 – skete der mere end en fordobling af antallet af drenge født med misdannet penis. 4-8 ud af 1.000 drengebørn er født med et urinrør, der munder ud for langt nede. Forskere peger på, at det meget vel kan skyldes hormonforstyrrende stoffer som BHA og BHT.
Tarmkræft
Stoffet nitrit giver øget risiko for tarmkræft, som længe har været i stigning. Det er den tredjehyppigste kræftform i Danmark, og de seneste beregninger viser, at antallet af personer, der får tarmkræft, ventes at stige med 67 procent for mænd og 56 procent for kvinder de kommende år. Blandt andet på grund af forkert kost.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.