Billige peanuts smager bedre end de dyre

Peanutsene fra Rema 1000 er tilpas ristede og har en fin saltsmag.

Peanutsene fra Rema 1000 er tilpas ristede og har en fin saltsmag.

Hvorfor betale over 100 kroner kiloet for at nyde en ristet og saltet jordnød, når det kan gøres til under det halve.

Det er konklusionen på en smagstest af otte forskellige slags ristede og saltede peanuts, som Preben Vestergaard Hansen, kandidat i human ernæring ved Professionshøjskolen Metropol i København, og hans kollega med speciale i sensorik og kvalitetsanalyser af fødevarer, Michael René, har gennemført for Søndagsavisen.

Se hele testen på Testuniverset.dk

Det er nemlig den ene af feltets to billigste – Rema 1000 Peanuts med en kilopris på 47 kroner – der kommer ind på en førsteplads. Til sammenligning koster flere af de dyreste peanuts i testen, herunder de velkendte Kims originale amerikanske peanuts, mere end det dobbelte pr. kilo.

»Det er gode, klassiske pea­nuts. De har en pæn farve og er tilpas ristede uden at være for mørke og har en fin saltsmag,« siger Preben Vestergaard Hansen, mens Michael René roser vinderpeanutsene for at være store og for, at der sker noget i munden, når man spiser dem.

Så fede er dine sunde snacks

Ristningen skal være rigtig
Ristningen er vigtig for smagsoplevelsen, for hvis jordnødderne bliver ristet for meget, risikerer de brankede smagsnoter at overdøve den delikate nøddeagtige smag. Men bliver nødderne ikke ristet nok, ligger smagen for tæt på den rå jordnød.

Den manglende ristede smag er problemet med feltets bundskraber, Earth Control Ristede & Saltede Peanuts.

»Den adskiller sig meget fra resten af feltet. Peanutsene er temmelig lyse og mangler salt. De mangler også en tydeligt ristet smag. De smager mest af alt bare som jordnødder, man lige har pillet skallen af,« konstaterer Preben Vestergaard Hansen.

Se hele testen på Testuniverset.dk

Men det er ikke tilfældigt, fortæller Bjarne Siersbæk, marketingchef i System Frugt A/S, som producerer Earth Control-peanutsene.

»Vi har så let ristede og let saltede peanuts som muligt, og det er, for at de skal være så tæt på den naturlige smag af peanuts som muligt. De skal primært fungere i en salat eller som topping til middagsmåltidet. Derfor er de også lysere og ferskere end de stærkt ristede og stærkt saltede, som passer bedre til en øl i en bar. Så de smager, præcis som de skal.«

Sådan ser 100 kalorier ud målt i populære snacks

En rigtig fadølspeanut
Foruden ristningen er saltbalancen også vigtig. Her får særligt én variant kritik for at være for saltet, nemlig Irmas olieristede peanuts med havsalt.

»Jeg har noteret mig tre plusser ud for salt. Den er virkelig salt, der er alt for meget salt. Det er sådan en peanut, man bliver rigtig tørstig af, så man kan da kalde den en rigtig fadølspeanut,« siger Michael René.

En nærstudering af varedeklarationerne viser da også, at saltsmagen ikke kommer af ingenting, for peanutsene fra Irma er klart feltets mest salte med 2 gram salt pr. 100 gram, mens de øvrige ligger mellem 1 og 1,3 gram salt pr. 100 gram jordnødder.

»Det er altså et temmelig højt saltindhold. Det bør man være opmærksom på,« siger Michael René.

Se hele testen på Testuniverset.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.