Din tandpasta er fyldt med mikroplastic

Der er endnu forsket meget lidt i, hvad mikroplast gør ved mennesker.

Der er endnu forsket meget lidt i, hvad mikroplast gør ved mennesker.

Som slibemiddel i din tandpasta, som små hårde kugler i din showergel, skrubbecremen i badet eller små fibre i dit tøj. I mange af de produkter, som vi bruger hver dag, er der tusindvis af bittesmå stykker plastic på mindre end fem millimeter. Ja, en enkelt dunk med showergel kan indeholde op til 400.000 plastperler, som er tilsat for at slibe og rengøre huden.

I EU er det tilladt at bruge, men USA’s præsident Barack Obama er nu så bekymret for udviklingen, at han har gennemført et forbud mod brug af mikroplast i plejeprodukter i USA. Miljøbiologer og forskere har længe advaret mod de små stykker plastic både af frygt for dyr og havmiljø, og fordi menneskers sundhed kan være truet.

Her er tandpastaerne, du skal passe på

»Plastic er jo kemi med både blødgørere og hormonforstyrrende stoffer, og det er så findelt, at vi frygter, det kan have samme effekt på kroppens celler som asbest,« siger miljøbiolog i organisationen Plastic Change Henrik Beha Pedersen.

Asbest er et byggemateriale, der har været forbudt siden 1980’erne, fordi det gav kræft og stenlunger. Netop fordi fibrene var så små, at de hobede sig op i kroppen.

Der er endnu forsket meget lidt i, hvad mikroplast gør ved mennesker. Men man ved, at dine forbrugsvaner skader havmiljø og dyr.

Mad fyldt med skadelig tilsætning: Godkendte stoffer er problematiske og grænseværdien for høj

»Fugle og fisk spiser de små kugler, fordi de tror, det er mad, og det skaber en falsk mæthedsfornemmelse og ophobes i deres kroppe,« siger miljøbiologen.

Derfor er plasticen nu fundet i menneskeføde som eksempel muslinger.

Så meget skyller vi ud
Et svensk studie har vist, at over en halv milliard plasticpartikler skylles ud i havet i timen. Og i havene findes nu plasticøer så store, at de er på størrelse med Afrika. Problemet er, at partiklerne er så små, at rensningsanlæggene ikke kan opfange dem.

Det er usædvanligt, at USA går foran EU med den slags forbud, påpeger den danske europaparlamentariker Christel Schaldemose (S).

Børster du tænder ofte nok? Så mange gør ikke

»Vi plejer altid at få at vide, at EU går foran med forbud, og at det er konkurrenceforvridende i forhold til USA, men i det her tilfælde halter vi altså bagefter,« siger hun.
Derfor har hun og en række andre europaparlamentarikere lagt pres på Europa-Kommissionen for at gøre noget ved problematikken.

»Der findes nemlig billige og naturlige alternativer som sand eller abrikossten, som man vil kunne kræve, at industrien bruger i stedet.«

Sådan undgår du mikroplast
Findes typisk i: tandpasta, skrubbecreme, creme, lipgloss, showergel, kosmetik, karklude, tøj, bildæk.
Tjek varedeklarationen. Der må ikke være tilsat polyætylen (PE) eller PMMA og PET.
Drop karkluden. De velkendte farverige klarklude indeholder 20 procent mikroplast. Du kan i stedet bruge en bomuldskarklud.
Brug mærkerne Svanen eller Blomsten, som ikke indeholder mikroplast.
Køb naturligt tøj. Tøj fremstillet af kunstplast indeholder mikroplast, så køb tøj fremstillet af naturmaterialer.
Drop skuresvampen. Den indeholder også meget mikroplast.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.