Test af DAB-radioer: Bliv klogere på digital radiolytning

I testen blev der lagt størst vægt på brugervenlighed og lydkvalitet.

I testen blev der lagt størst vægt på brugervenlighed og lydkvalitet.

Moderne radioer har mere at byde på end bare nyheder, musik og baggrundsstøj. De har også streaming, så du kan afspille musik trådløst fra din mobil, tablet eller laptop, og de kommer i alle størrelser og kvaliteter.

Med Bluetooth kan du skifte fra dit yndlingsprogram i radioen til din yndlingsartist på Spotify, Deezer eller Tidal med et knaptryk. Med streaming kan du også streame radiostationer og podcasts via apps på mobilen til radioens indbyggede Bluetooth-modtager.

Der er rigtig mange radioer at vælge imellem. De fleste af dem har FM, DAB (Digital Audio Broadcasting) og DAB+, i nogle tilfælde også internetradio, Spotify Connect og Bluetooth.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Det har vi testet
I denne test har vi valgt syv små digitale radioer til mellem 1.000 og 2.000 kroner, alle med trådløs Bluetooth-streaming. Nogle er bærbare, mens andre er rene bordradioer, så du kan finde noget, der passer til dit behov.

I testen har vi lagt størst vægt på brugervenlighed og lydkvalitet. De skal være nemme at bruge og levere god lyd på både tale og musik.

De fleste af radioerne kan tilsluttes hovedtelefoner eller kobles til stereoanlægget i stuen, så man får endnu bedre lyd i stereo.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Bedst i test bliver Radionette Solist, der er radioen for dem, der vil have i både pose og sæk. Radionette Solist imponerer med virkelig god lyd, fremragende funktionalitet og nem betjening. Eneste minus er en farvet basgengivelse.

Q&A om DAB-radio:

Hvad er DAB+?
Det er trådløs digital distribution af radio med DAB+ sendere. DAB+ kan også bruges til video, men den foreløbige protokol handler om digitale radioudsendelser. Lyden er komprimeret, så den ikke tager for meget plads på sendenettet.

Komprimeringen af signalet kan give datastrømme på op til 384 kbit/s, men det er sjældent, at der sendes DAB+ over 160 kbit/s. Til sammenligning har en cd 1411 kbit/s datastrøm. Det mest almindelige er 64-128 kbit/s, som vi kender det fra MP3.

Hvad er der af fordele og ulemper ved DAB+?
Fordelene ved DAB+ er bl.a. muligheden for at sende mange frekvensblokke, hvilket giver større kapacitet på sendenettet end FM-radio. Den digitale transmission giver ingen hørbar susen, selv ved meget lav signalstyrke.

Der kan laves programmer i separate sendeblokke i en kort periode, f.eks. OL-radio, VM-radio osv. Der er plads til langt flere kanaler i DAB, og udbuddet kan derfor blive meget større end med FM.

De allerfleste DAB-radioer har automatisk søgning og programmering af stationer med et knaptryk. Præcis som en FM-radio.

Hvordan er dækningen?
I Norge er DAB-dækningen næsten 100 procent af det beboede område, og flere radiokanaler findes kun på DAB. I Danmark er den ca. 95 procent, mens Sverige har lagt DAB-radio på is på ubestemt tid.

Men også i Sverige sælges der FM-radioer, der har DAB og DAB+ oveni, så de både kan bruges med det eksisterende FM-net og et eventuelt DAB-net.

Det er vigtigt, at man vælger en modtager med DAB+, for den bruger AAC+ kodning af lydsignalet, som teknisk set kan give bedre lyd end almindelig DAB. Men DAB+ er ikke bagudkompatibelt med DAB uden plus.

Derfor sælges de fleste radioer i dag med modtager til både DAB og DAB+, ud over FM. En ældre radio med DAB uden plus vil altså ikke fungere, når DAB+ netværket engang tager over fra FM.

Hvornår forsvinder FM-dækningen?
I Norge lukkes FM-nettet allerede i 2017. I Danmark er lukningen officielt udskudt og vil først blive iværksat, når mere end 50 procent af al radiolytning – også i biler – sker via DAB. I dag er det tal stadig under 40 procent.

Hvad med DAB i biler?
Bilradioer uden DAB integreret eller med allerede monterede DAB-adaptere bliver stumme, når FM-nettet engang lukkes.

For at høre radio i bilen efter lukningen har du brug for en DAB+ adapter, der kobles til en medfølgende antenne samt til strøm og en lydindgang i bilen.

Der findes adaptere, som sender DAB+ radio til en frekvens på FM-radioen i bilen, men vi anbefaler at slutte adapteren til med ledning.

Det er også muligt at streame fra mobilen, hvis du har en lydindgang på anlægget i bilen. Eller Bluetooth.

Testen er bragt i samarbejde med Lyd & Billede.
DK_LB_Logo_2015-e1442399078453

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes