Test: Stor forskel på tonicvand

De otte tonicvand i testen egner sig til forskellige slags gin.

De otte tonicvand i testen egner sig til forskellige slags gin.

I løbet af de seneste 10 år er der sket et boom i udvalget af gin, og det har sat skub i udviklingen af nye varianter af endnu et produkt – tonicvand.

»Der er kommet produkter, som er nørdet helt ned i detaljen. Mange af de nye er mere søde og frugtagtige og knap så bitre og ville godt kunne drikkes alene,« fortæller Michael Sperling, der står bag bloggen En Verden af Gin.

Det er dog stadig langt de fleste tonicvand, der ender i et glas med gin, men da både smagen i gin og i tonicvand kan variere meget, er det ikke alle kombinationer, der giver det perfekte match.

Derfor har Michael Sperling og lektor på Professionshøjskolen Metropol Michael René ud over at bedømme den enkelte tonic­vands solopræstation også fået til opgave at komme med bud på, hvilken type gin den vil egne sig til.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal en tonicvand smage

Man skal kunne smage både sødme, bitterhed og citrus, og så skal den have noget brus.

Delikat og god bitterhed
To af tonicvandene ender med fem stjerner.

»Der er god balance mellem citrus og det søde, og bitterheden er godt afgrænset. Det er en god allroundtonic, som kan matches til de fleste slags gin. Har man den stående i køleskabet, er man godt i gang,« siger Michael Sperling om Fever-Tree Premium Indian Tonic Water.

Mens Michael René giver Sanpellegrinos Acqua Tonica ros.

»Den er delikat og har en fyldig bitterhed, en god balance og en mild duft af grape og citrus,« forklarer han.

Sanpellegrinos tonic­vand ender først i skemaet på grund af en billigere literpris end Fever-Tree. Og det er en særlig type gin, den vil matche.

»Dens friskhed gør, at den egner sig til en tør og citrusagtig gin eller en gin med rosenrod,« lyder det fra Michael Sperling.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Flad brus
Nornir Indian Tonic fra Rema 1000, Coop Tonic, Naturfrisk økologisk Tonic Water og 1724 Tonic Water har ikke samme kaliber af bitterhed og sødme, men de har det til fælles, at de alle får tre stjerner. Sidstnævnte er med en literpris på 125 kroner testens absolut dyreste tonicvand.

»Den har en klassisk bitterhed, og citrussmagen bevæger sig fra citron til appelsin, men det er, som om kulsyren falder fra hinanden, når man får den ind i munden,« siger Michael Sperling om 1724 Tonic Water.
Nem at bunde

Da de to dommere får afsløret, hvilken tonic der gemmer sig i de forskellige glas, pointerer Michael Sperling, at det er helt bevidst, at den dyre tonicvand skal være blid i bruset.

»Faktisk markedsfører firmaet den med, at de milde bobler er med til at give nogle læskende gin-tonics, som er nemme at drikke hurtigt. Det er ny standard, at en tonicvand er i den prisklasse, og den her har helt sikkert sin berettigelse, men den mangler alligevel noget for at kunne få en højere karakter,« siger han.

Læs sidste uges test af gin på Testuniverset.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1