Test: Kendt marmelade blandt de dårligste

De to smagsdommere er enige om, at Änglamarks økologiske solbærmarmelade er den bedste.

De to smagsdommere er enige om, at Änglamarks økologiske solbærmarmelade er den bedste.

Dommerne gør store øjne og kan ikke undertrykke et overraskelsens smil, da tabermarmeladen kommer på bordet efter blindtesten. For Coops solbærmarmelade har trods testens højeste solbærindhold på 60 procent fået testens laveste bedømmelse med to stjerner.

»Det virker ikke, som om der er mange bær i. Til gengæld er der mange kerner. Den minder lidt om fortykket Ribena-saft, og det er den, jeg nødigst ville købe af marmeladerne her,« siger Rune Kromann, der er kok, akademigastronom, kantineleder og underviser.

Han og Michael René, der er lektor og underviser i fødevaresensorik på Professionshøjskolen Metropol, er under blindtes­ten helt enige om, at Coops solbærmarmelade er den ringeste.

Til gengæld er de også enige om, at Coop er vinder med den økologiske fairtrademærkede solbærmarmelade fra Änglamark, der høster fem stjerner.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal en god marmelade smage

En god solbærmarmelade har skarp syre og noget bid. Og selvfølgelig en passende sødme, så det giver en god balance. Den skal hænge fint sammen, så den kan smøres på brødet, uden at den glider af kniven. Der må gerne både være hele bær og mosede bær.

Ikke homogen nok
»Den smager som en hjemmelavet marmelade. Den har en dejlig skarp syre, der er meget autentisk. Den smager virkelig godt. Men den er også tynd, så der skal en ske til. Hvis man tager den med kniv, risikerer den at ende på tøjet,« siger Michael René.

»Skulle den have haft seks stjerner, skulle nogle af bærrene være moset ud, så konsistensen blev mere homogen,« supplerer Rune Kromann.

Den Gamle Fabrik, det kendte klassiske mærke inden for marmelade, klarer sig ikke prangende i testen. Med tre stjerner får den testens næstdårligste bedømmelse.

»Jeg synes, at der er for få bær, og så er den lidt til den søde side. Den mangler kant og autenticitet,« siger Michael René, og Rune Kromann er enig:

»Den er for ensartet – der er ikke mange nuancer. Men den er måske god, hvis man ikke er vant til at spise solbærmarmelade, med den syrlige smag, den har,« siger han.

Og denne gang har dommerne mere ret i deres søgen efter bær. Den Gamle Fabrik hører til blandt de tre marmelader med testens laveste bærindhold, nemlig 35 procent.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Syltetøj og marmelade

Traditionelt set har syltetøj haft en tyndere konsistens, mens marmelade er mere stiv og geléagtig. I Danmark skal der være mindst 35 procent frugt i marmelade og mindst 45 procent i syltetøj.

Kilde: Den Store Danske

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.