Test: Flere solcremer dumper – holder ikke faktoren

Opdateret med kommentar fra Coop d. 14/6-2019.

Solen er begyndt at vise sig oftere, og derfor er det vigtigt at huske solbeskyttelse i form af solhat, solbrikker og især solcreme – især mellem kl. 12 og 15.

Forbrugerrådet Tænk har i både 2018 og 2019 undersøgt, om en række solcremer nu også beskytter lige så godt, som de lover.

5 myter om solariebrug: Hvor farligt er det egentlig?

Testen viser, at fem solcremer ikke holder den lovede faktor, heriblandt Änglamark Sunspray til børn og voksne SPF 30 (målt faktor: 23 i 2018)* og Derma Solspray SPF 30 (målt faktor: under 20 i 2018). Det skal dog understreges, at begge produkter er fra en batch, som ikke er på hylderne i år.

En af de solcremer, du trygt kan stole på, er et andet Derma-produkt, Sollotion SPF 15 og 30 (kan købes her*), som er blandt seks testvindere.

Se alle testvinderne på tænk.dk (kræver medlemskab).

* Coop skriver i en mail til Søndagsavisen.dk, at de selv har fået testet solcremem “ad flere omgange”, og at de tests viste, at den lever op til den deklarerede faktor. Coop kalder testen “fejlagtig”. Forbrugerrådet Tænk fastholder dog, at testresultatet er korrekt: “Det er selvfølgelig godt, at virksomheden tester deres produkter igen på baggrund af vores test. Men det ændrer ikke ved, at vi som en uafhængig instans kan konstatere, at de to solcremer, vi har indkøbt som en almindelig forbruger og testet helt efter bogen, ikke er i orden,” siger Hanne Damsted Vilsbøl, testchef i Forbrugerrådet Tænk.

Kender du risikoen? Så meget kan solen skade dine øjne

Forskning: Det skal du vide, når du vælger solcreme

6 steder, vi glemmer at smøre os ind

Ørerne
Ørerne det tredje mest hyppige sted for basalcellekarcinomer, der er den mindst farlige form for hudkræft. Det er en hudkræft, der oftest forekommer i ansigtet, men når vi smører ansigtet ind, glemmer vi gerne ørene. Ørerne hører som bekendt med til ansigtet, og de er lige så vigtige at få smurt.

Øjenlågene
Man skulle måske ikke tro det, men det er faktisk rigtig vigtigt, at sørge for at give øjenlågene en smule solfaktor på. Huden her er ekstremt følsom. I stedet for solcreme kan man også bruge en dag- eller øjencreme med solfaktor.

Fup og fakta om solbriller – hvad er sandt og falsk?

Hænderne
Mange mennesker vasker deres hænder efter, de har taget solcreme på, men på den måde udsætter du også huden på oversiden af dine hænder for den farlige stråling. Hænderne er måske noget af det mest udsatte på vores krop, så der er ikke noget at gøre, de skal også med. Du kan eventuelt, med en vaskeklud, vaske solcremen på undersiden af hænderne væk. Her er huden tyk, og der er solcreme ikke så vigtig.

Læberne
Især underlæben har brug for at blive smurt godt med en læbepomade med solfaktor. Underlæben har ifølge Skin Cancer Foundation 12 gange større risiko for at udvikle hudkræft end overlæben. Det er især mændene, der skal være flittige med læbepomaden. De har 13 gange større risiko for at udvikle læbekræft end kvinder.

Bagsiden af knæene
Vi glemmer dem tit – vores ‘knæhuler’, og når det sker, er det ekstremt smertefuldt. Det er hverken let at sidde eller gå, hvis bliver man solskoldet her. Så lad ikke dine fingre vandre udenom dem næste gang.

Huden under bikinien
Det nytter ikke noget kun at smøre huden omkring bikinien eller badedragten. Den mindste bevægelse og dine stropper glider rundt, og det vil efterlade din hud ubeskyttet. Derudover kan solen faktisk skolde dig gennem din bikini.

Kilde: The Skin Cancer Foundation Journal

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.