Test: Disse vaskemidler er bedst og værst

Forbrugerrådet Tænk har testet flydende vaskemidler til kulørt vask for deres evne til at fjerne pletter og bevare tøjets farver. Desuden spiller det ind på den samlede bedømmelse, hvilke stoffer produkterne indeholder, og hvordan de er mærkede.

Vaskemidlerne er blevet bedømt ud fra følgende parametre:

  • Fedtholdige pletter som kødfedt, makeup og mineralsk olie.
  • Pletter, der overvejende kræver enzymatisk aktivitet som chokolade, mudder, græs, blod og gulerodspuré.
  • Farvende pletter som kaffe, te, rødvin, tomatsovs, sennep, blåbær og græs.

Test af håndsæber: Disse bør du undgå

Bedst i test bliver det svanemærkede og allergivenlige Änglamark Color (Brugsen og Kvickly), der bevarer farverne godt og især er god til at fjerne mineralske olier, græs- og kaffepletter.

“Vaskemidlet er ikke blandt de billigste i testen, men midlet fungerer bedre end de andre – uanset prisen,” konkluderer Forbrugerrådet Tænk, der giver produktet scoren 61 procent.

Det noget billigere alternativ Formil Sensitive Color Care (Lidl), som også bærer Svanemærket og Den Blå Krans, får scoren 60 procent og bedømmelsen god.

Til gengæld bør man undgå et alternativt vaskemiddel i form af Cocoon Co. Sæbebær, da testen viser, at det ikke er velfungerende som vaskemiddel, og bærrene klarer testen dårligst på alle plettyper.

Det er ikke til gavn for miljøet at bruge midlet frem for traditionelt vaskemiddel, hvis du må smide tøjet ud på grund af pletter, lyder Forbrugerrådet Tænks konklusion.

Du kan se hele testen af 17 vaskemidler på tænk.dk (kræver medlemskab).

Test: Stor forskel på strygejern

Test: De bedste elektriske tandbørster

God råd til pletfjerning

Græs 

Det skal du bruge: gummihandsker, sprit, salmiak og vand.

Sådan gør du: Åbn vinduet, ifør dig latexhandsker, og smør pletten ind i en opløsning af én del sprit, én del tredobbelt salmiak og tre dele vand. Lad det ligge i blød i fire-seks timer. Skyl tøjet godt op i koldt vand, og vask efter anbefalingerne. Læs anbefalingerne fra producenten med hensyn til anvendelse af salmiakspiritus og alkohol, og følg forholdsreglerne nøje.

Smør, olivenolie og lignende

Det skal du bruge: opvaskemiddel og en lufttæt pose.
Sådan gør du: Påfør opvaskemiddel på pletten, gnid det godt ind i tøjet, og lad det hvile i en lufttæt pose i nogle timer. Posen sænker hastigheden af udtørring og optimerer iblødsætningen. Vask herefter tøjet efter anbefalingerne, men ved den højeste temperatur, det kan tåle. Du kan også blot sætte dit tøj med fedtpletten i blød i opvaskemiddel opløst i lidt vand uden posen, men her er det en fordel at holde pletten fugtig løbende. Vask dernæst tøjet efter anbefalingerne.

Chokoladepletter

Det skal du bruge: vand, opvaskemiddel, lufttæt pose og en svamp.
Sådan gør du: Gør pletten våd, og dup opvaskemiddel på den med en blød svamp. Lad herefter tøjet hvile i en lufttæt pose, som holder tøjet fugtigt – gerne natten over, men ellers i cirka fem timer. Skyl så tøjet i koldt vand, og giv det en tur i vaskemaskinen.

Rødvin

Det skal du bruge: glycerin.
Sådan gør du: Placer eventuelt tøjet med pletten på en underkop og gnid glycerin godt ind. Lad tøjet med pletten stå i blød i nogle timer. Det er en fordel, at pletten ikke tørrer ud, så hold den fugtig med glycerin, og vask tøjet efterfølgende.

Tyggegummi

Det skal du bruge: en fryser, en ske og eventuelt gummihandsker og rensebenzin.
Sådan gør du: Læg tøjet i fryseren natten over, eller til tyggegummiet er frossent. Skrab herefter tyggegummiet af med en ske. Sidder der alligevel en lille rest, kan det fjernes med rensebenzin. Vær dog forsigtig – rensebenzin kan tvære farven på tøjet ud. Læs anbefalingerne fra producenten med hensyn til anvendelse af rensebenzin, og følg forholdsreglerne nøje.

Tus

Det skal du bruge: vand, opvaskemiddel, lufttæt pose,gummihandsker, salmiakspiritus.
Sådan gør du: Er tussen vandbaseret, skal du fugte pletten og gnide opvaskemiddel på den. Kom herefter tøjet i en lufttæt pose, og lad den ligge natten over – posen holder på fugten. Hvis pletten ikke forsvinder, kan du – iført gummihandsker – dyppe pletten i vand blandet med salmiakspiritus. Er tussen spritbaseret, eller er det blæk, du forsøger at komme til livs, kan du duppe pletten med husholdningssprit og efterfølgende vasketøjet på normal vis. Læs anbefalingerne fra producenten med hensyn til anvendelse af salmiakspiritus eller husholdningssprit, og følg forholdsreglerne nøje.

Kilde: Michael René, rengørings- og hygiejneekspert

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.