Test: Tre pebernødder skaber julestemning

Kirsten Thur og Jesper Søvndal fra

Kirsten Thur og Jesper Søvndal fra "Den store bagedyst" giver fire stjerner til tre forskellige varianter af pebernødder.

Normalt er der én eller to vindere i smagstesten. Men et par gæstedommere i julehumør har uddelt fire stjerner til tre slags pebernødder.

Dommerne er Kirsten Thur og Jesper Søvndal, som begge har deltaget i dette års udgave af ‘Den store bagedyst’ på DR, hvor de hver især har været kåret til mesterbager mere end én gang.

»En pebernød er en lille juletablet. Det skal være den ultimative smag af jul samlet i én lille kugle. Men de mangler næsten alle noget power. Der måtte gerne være mere knald på krydderierne,« siger Jesper Søvndal.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal pebernødder være

De skal smage af julens krydderier – allehånde, nelliker, kanel, lidt peber og kardemomme. De skal have et tydeligt knæk, når man bider i dem, men de må ikke være for hårde eller tørre. De skal dufte af rigtig meget.

Når brændt smager godt
De tre pebernødder, som dommerne kårer til vindere, er Bagerens fra Føtex, Karen Volfs økologiske og BrødCooperativet pebernødder købt i Kvickly.

»Vi har tre pebernødder her, som er lige fine, men hver har sine fejl og mangler,« siger Jesper Søvndal og peger på tallerken nummer syv, som rummer Karen Volfs økologiske pebernødder, hvilket dommerne ikke ved, da de smager pebernødderne i en blindtest.

»Det er ærgerligt, at den brændte smag dominerer lidt for meget, for ellers kunne den godt have fået fem stjerner,« siger han.

»Men de er gode alligevel. De har en lidt anderledes smag – som når brændt smager godt,« siger Kirsten Thur.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Efterlader en fedthinde
Så vild er hun langtfra med de økologiske pebernødder fra Irma.

»De er for bløde, og så smager de af fedt,« har Kirsten Thur noteret på sit papir.

Det samme har Jesper Søvndal bemærket.

»Smagen af fedtstof tager over for andre smagsindtryk og efterlader munden med en fedthinde, der ikke er rar. Der er ikke nok smag af krydderi i dem,« siger han og enes med sin meddommer om ikke at give nogen stjerner til Irma-pebernødderne.

Et fald fra tinderne for Irmas økologiske julesmåkager. Kirsten Thur og Jesper Søvndal har nemlig i en anden test givet Irmas økologiske vaniljekranse fem stjerner og dermed en delt førsteplads.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1