Gode spil til din hjerne

Photo by geralt / CC0 Creative Commons

Photo by geralt / CC0 Creative Commons

En af de aktiviteter er computerspillet Starcraft, da det udfordrer din evne til at løse opgaver. Det strategiske computerspil er dog langt fra det eneste spil, der kan udgøre hjernegymnastik. Vi har her fundet en bred vifte af underholdende spil, der også kan bruges til formålet.

Bliver vi i computerverdenen, findes der en række online spil, der efter sigende skulle være sunde for din hjerne. Det er hovedsageligt strategiske casinospil som poker og Blackjack, der kan være med til at stimulere hjernen. Det er blandt andet vist, at de to spil aktiverer forskellige centre i hjernen, samt at Blackjack træner din korttidshukommelse. Desuden øger spillene deltagernes sociale evner, da de udfoldes i fællesskab med andre deltagere. Disse elementer medvirker alle til at holde dig og din hjerne i topform. Inden for online spil er der gennem de seneste år sket en stor udvikling. Udviklingen har ført til, at du nu kan få adgang til mange spil via din mobiltelefon eller tablet, for eksempel Blackjack, poker og Roulette. Som en ekstra bonus skulle onlinespil også kunne hjælpe dig af med stress og depression. Det er blandt andet vist, at hormonet kortisol, der også er kendt som stresshormonet, falder, jo mere en pokerspiller engagerer sig i sit spil.

Foretrækker du istedet et godt og gammeldags spil kort, hvor du mødes ansigt til ansigt med holdkammerater og modstandere, så er bridge helt sikkert noget for dig. Udover at træne din hjerne gennem brugen af adskillige regler og et stort antal af kortkombinationer, er bridge et spil, der træner og udvider dine kommunikative- og forståelsesevner. Det er samtidig et socialt spil, der udfoldes i fællesskab med et stort antal deltagere. På den måde bliver du og din hjerne stimuleret på forskellige barometre – alt fra koncentrationsevner til kommunikative – og sociale evner. I Danmark findes der en lang række bridgeklubber, du kan søge medlemskab i, hvis en gnist har tændt sig i dig, som gør, at du må prøve det udfordrende spil.

Hvis du er til bogstaver frem for kort og tal, skal du ikke fortvivle. Spil som Scrabble (brætspil) og Wordfeud (app) har nemlig vist sig at have gode indvirkninger på din hjerne. I spil som disse tester du dine sproglige evner samt din evne til at koncentrere dig – alt imens du har travlt med at lave lange og sjove ordkombinationer.

Når det kommer til spil, der aktiverer din hjerne, synes hovedreglen at være, at jo mere du skal tænke dig om og koncentrere dig, des sundere er spillet for din hjerne. Alt tegner da også på, at vi i fremtiden vil se langt flere hjernevriderspil på markedet. Et af de nyeste skud på stammen er spillet Brain+, der er udviklet som et samarbejde mellem spiludviklere og forskere inden for en række grene, som blandt andet psykologi. På nuværende tidspunkt træner spillet din hjerne, men i fremtiden håber man på, at det også vil kunne bruges til at diagnosticere hjerneskader, så mon ikke vi vil se langt flere af denne type spil fremover.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.