30 ting, du ikke vidste om Matador

Foto: DR/Ralf Konow

1. Stor rolle – lille løn

Jørgen Buckhøj blev langtfra millionær af sin rolle som Mads Skjern. For de 24 afsnit fik han kun 24. kroner eller 1. kroner pr. afsnit.

2. Kvalmefremkaldende cigaretter

Det var lidt af en lidelse for Per Pallesen at spille tjener Boldt. Boldt ryger nemlig stort set hele tiden, og da Per Pallesen ikke selv var ryger, var han nogle gange tæt på at brække sig.

3. Misse ældre end Møhge

Karin Nellemose spillede Misse, der var Fru Fernando Møhges datter. Men i virkeligheden var Karin Nellemose faktisk et år ældre end Karen Berg, der spillede den besværlige mor i kørestolen.

4. Stank af råddent kød

Der stank ofte af fordærvet kød, fordi kødet i Lauras køkken lå under de varme filmlamper. Der kom dog ikke så mange fluer, da Matador blev optaget om vinteren.

5. Korsbæk baseret på to byer

Manuskriptforfatter Poul Hammerich fandt på navnet Korsbæk, der er en sammentrækning af Korsør og Holbæk.

6. Fra taxachauffør til homosøn

Niels Martin Carlsen spillede den voksne Daniel. Han var uddannet skuespiller, men kørte taxa på Frederiksberg, da han blev castet til rollen som den homoseksuelle søn. Han kører stadig taxa i dag.

Får du lyst til at gense Matador? Vind hele serien på DVD lige her

7. Psykisk syg under optagelser

Bjørn Watt-Boolsen, der spiller oberst Hachel, led af en psykosomatisk manisk lidelse under indspilningerne, og måtte nogle gange indlægges.

Læs også: Danskerne har kåret ‘Danmarks Bedste tv-serie’

8. Regitze mindede om Nørgaard

Regizte er den figur i Matador, som Lise Nørgaard bedst kan identificere sig med. Hun ville heller ikke indordne sig under de normer, der fandtes dengang.

9. For skaldet til første afsnit

Jørgen Buckhøj måtte indspille de første mange afsnit med toupé. Det var først i de sidste seks afsnit, hvor han og Ghita Nørby skulle spille ældre, at han kunne smide det ekstra hår.

10. Roger Moore elsker Matador

Ghita Nørby (Ingeborg Skjern) har foræret et bokssæt med Matador til sin ven, Roger Moore. Han så hele serien i ét træk med engelske undertekster, da han på et tidspunkt lå syg. Han blev meget forelsket i Ingeborg, har han siden fortalt Ghita Nørby. Han elskede serien, som han mente gav et godt indblik i dansk historie.

11. Måtte ikke være rigtig bøsse

Erik Balling gik meget om i, at Niels Martin Carlsen (den voksne Daniel) ikke selv var bøsse. Da han fortalte instruktøren, at han både havde kone og barn, blev han ansat.

12. Drengen på trappen drillet

Kristian Rem, der spillede Daniel – drengen på trappestenen – blev fundet af børnecaster Jette Termann. Hun tog ham praktisk talt direkte ud af klasselokalet, da han var midt i timen i første klasse på Hjortespring Skole i Herlev. I mange år efter serien blev han, til sin store irritation, kun kaldt Daniel.

13. Fra assistent til instruktør

I Matador og Olsen-banden var det Erik Balling, der bestemte over Ove Sprogøe. Men faktisk startede Erik Balling som instruktørassistent med at hente sodavand til Ove Sprogøe, når han var på filmoptagelse.

14. Klandret for fiktiv affære

Det gik ud over Holger Juul Hansen personligt, at hans karakter i serien, Hans Christian Varnæs, havde en affære. En morgen, hvor Holger var på vej til bageren, blev han overfuset af en tilfældig dame på gaden, der var rasende over bankdirektørens affære med den unge Ulla.

Får du lyst til at gense Matador? Vind hele serien på DVD lige her

matador

15. Ægte gråd over fiktiv hundedød

Buster Larsen græd, da han som grisehandler Larsen skulle bære den døde hund ind i Jernbanerestauranten, så scenen måtte tages om. I virkeligheden døde Kvik ikke. Den havde fået en sprøjte med et bedøvende middel.

16. Matador brugt i prinsesseskole

Kongehuset har flittigt brugt Matador i sin ‘prinsesseskole’, og både Alexandrea, Mary og Marie har set serien i forbindelse med deres danskundervisning.

17. Fejrede med whisky

Når det lykkedes at få en særligt udfordrende scene i kassen, fejrede skuespillerne og folkene bag kameraet det med Ballings yndlingsdrik – en whisky. Det var med til at give et specielt sammenhold, har Jesper Langberg, der spillede Kresten Skjern, fortalt.

18. Spyttet på for nazirolle

I serien bliver Ingeborgs eksmand, Holger Jørgensen, nazist. Det gik ud over skuespilleren, John Martinus, der oplevede at blive spyttet på og råbt ad af en fremmed mand på Østerport Station.

19. Gule ærter til morgenmad

Hver gang skuespillerne spiste mad, for eksempel andesteg med brun sovs og kartofler, var det rigtig mad – og ikke bare noget, der lignede. Så til tider ventede der skuespillerne en duft af gule ærter klokken otte om morgenen, hvis det var det, som Jernebanerestauranten serverede.

20. Træt af at blive kaldt ‘Røde’

Kurt Ravn blev ofte kaldt ’Røde’, når han gik på gaden. Det irriterede ham. Lidt sjovere var det, efter at Norge havde sendt Matador for første gang, da nogle nordmænd råbte ’Heja Røde’ efter ham på klingende norsk.

Læs også: Danskerne har kåret ‘Danmarks Bedste tv-serie’

matador

21. Dronningen klædt ud som Misse

Da Bent Fabricius-Bjerre for nogle år siden holdt tema-nytårsaften, var han klædt ud som sin yndlingsfigur doktor Hansen. Dronningen og prinsgemalen var også med – og var klædt ud som henholdsvis Misse og Fru Fernando Møhge.

22. Meget dyrere end forventet

Holdet bag fik seks millioner kroner af DR til de første seks afsnit. Det inkluderede kun den rene produktion uden løn til skuespillerne, instruktør, manuskript og musik. Budgettet blev dog betydeligt overskrevet, da man fandt ud af, at man måtte bygge hele Korsbæk op fra bunden, så det lignede en by fra sidst i 192’erne.

23. Mistede roller på grund af ‘Agnes’

Rollen som Agnes var ikke kun god for skuespiller Kirsten Olesen. Faktisk mistede hun to store filmroller, fordi folk forbandt hende for meget med karakteren fra Matador. Alligevel er hun i dag glad for og stolt over rollen.

24. Langsom kaffelevering

Serien blev ikke optaget kronologisk. Der kunne således gå måneder fra, at Agnes gik op ad trappen fra køkkenet med en bakke kaffe til familien Varnæs, til hun fik den afleveret i familiens stue.

25. Urealistisk cirkustysk forbudt

Paul Hüttel, der spillede jøden Herbert Schmidt, fik strenge ordrer fra Balling om ikke at tale cirkussprog – det skulle være realistisk, så Paul studerede sydtyske dialekter, og mange troede efterfølgende, at rollen som Herbert faktisk blev spillet af en tysker.

26. Avanceret lagkageteknologi

Fru Fernando Møhges store fødselsdagslagkage med de 1 lys var ikke sådan lige at puste ud. Symbolsk skulle der stå 1 tændte lys tilbage, men det var umuligt for Karen Berg, der spillede Møhge, at ramme det nøjagtige tal. Kagen var derfor helt ekstraordinært lavet af flamingo, pyntet med flødeskum og konstrueret med avancerede tændsatser, så scenen kunne komme perfekt i kassen.

27. Sang en sang fra fremtiden

Sangen, Røde synger til sit og Agnes’ bryllup, hedder ’De tre musikanter’, men er faktisk en dum, lille fejl i serien. Den er nemlig skrevet af Oskar Hansen i 1939, altså fire år efter Agnes’ og Rødes bryllup, der foregik i 1935.

28. Skidesur seer

Anne Jensen blev lovet tæsk af en seer, fordi hendes rolle som stuepigen Gudrun altid var så ’skidesur’.

29. Sans for detaljer

Stort set alle rekvisitter er originale eller lavet som nøjagtige kopier af ting fra de år, hvor serien foregår.

30. Balling: Jeg havde to koner

Mens optagelserne til Matador stod på, kom Erik Balling hjem til Lise Nørgaard tre gange om ugen. Ved 15-16-tiden mødtes de hjemme hos hende på Hummeltoftevej i Sorgenfri, hvor de diskuterede scenerne og drak whisky. Erik Balling plejede at sige, at han havde to koner, Christa og Lise: »Men forskellen på de to er, at Lise ikke blander sig i, om jeg tager en whisky.«

Fik du lyst til at gense Matador? Vind hele serien på DVD lige her

 

 

 

Artiklen blev oprindeligt bragt første gang september 2011.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.