Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Ghita Nørby: »Det er forfærdeligt at være gift«

»Mine roller er altid kommet til mig. Jeg har aldrig selv valgt dem. Jeg er den mindst beregnende og dårligste forretningsmand, du kan sidde over for. Hvis jeg havde været mægtig klog, havde jeg været rig i dag, men så havde jeg heller ikke været den, jeg er,« siger Ghita Nørby.

»Mine roller er altid kommet til mig. Jeg har aldrig selv valgt dem. Jeg er den mindst beregnende og dårligste forretningsmand, du kan sidde over for. Hvis jeg havde været mægtig klog, havde jeg været rig i dag, men så havde jeg heller ikke været den, jeg er,« siger Ghita Nørby.

I et lille vindue i Ghita Nørbys bjælkehus kan man se fire Bodil-statuetter. Her bor en af danmarkshistoriens største karakterskuespillere, men Bodil’erne kigger ikke ud på dem, der kommer forbi. De står med ryggen til – diskret.

Ghita Nørby har boet her i 33 år på både godt og ondt, og ‘Bodil’ er blevet navnet på både hendes hæder og hendes personlige katastrofe. I 2012 fik hun en æres-Bodil for sin livslange indsats som skuespiller. I 2013 fik hun raseret sin elskede rosenhave af en storm, der fik navnet ‘Bodil’.

Samme år var hun også nyskilt for fjerde gang. Denne gang fra Svend Skipper efter et 27 år langt ægteskab, der sled dem begge op.

»Det er forfærdeligt at være gift. Man slider hinanden op, det er jo ren tortur,« siger Ghita Nørby.

Hun har en del erfaring at tære på, når man spørger hende om at være gift og skilt. For hun har prøvet begge dele fire gange – senest i 2011, hvor hun blev skilt fra Svend Skipper. Det er aldrig lykkedes for hende at holde fast i ægteskabet, og nu hvor hun er fyldt 80 år, er hun kommet frem til den erkendelse, at det kommer hun heller ikke til.

»Det forfærdelige er at være ‘plejer’, at man dykker ned i nogle vaner, og man mister evnen til at tale med hinanden, man mister evnen til at være sig selv,« siger hun.

»Jeg har prøvet det nogle gange, og jeg er aldrig lykkedes med det. Det kan være, det er min skyld, for jeg er nok ikke så let at leve sammen med. Jeg er skuespiller og arbejder på de mærkeligste tidspunkter. Jeg har de mærkeligste tanker og gør de underligste ting. Det gider almindelige mænd ikke, men man er jo to om et ægteskab.«

Ghita Nørby ved aldrig, hvornår hun skal arbejde. Kun at det er på skæve tider af døgnet. Når andre går i seng, står hun op og arbejder, og når vennerne går ud og spiser middag, står hun på en scene. På andre tidspunkter kan hun være hjemme i ugevis.

Ghitamand1Ægtemand 1: Ghita Nørby var 21 år, da hun blev gift med sin første mand, Mogens Garth-Grüner, i 1956. Han begik selvmord året efter. FOTO: Polfoto

Ingen vil være gift med os

Ghita Nørby er skuespiller langt ind i sjælen. Hun har altid været det, og grænsen mellem skuespilleren og den virkelige Ghita bliver let udvisket.

»Jeg kan stå på scenen og sige: ‘Jeg elsker dig’, og så kan jeg gå hjem til min elskede og sige: ‘Jeg elsker dig.’ Hvem kan høre forskel på det? Jeg kan, men kan han også? Det er derfor, der ikke er nogen, der gider at være gift med os skuespillere, og det er derfor, vi bliver skilt hele tiden.«

For Ghita Nørby og Svend Skipper krævede det en skilsmisse, før de kunne finde tilbage til kærligheden. De bor ikke længere sammen, og det er ifølge Ghita Nørby det vigtigste for at få et parforhold til at fungere.

»Vi blev skilt, men fandt ud af, at vi holdt af hinanden, og derfor har vi fundet denne form for forhold sammen. Jeg kalder det et kærlighedsvenskab, hvor der ikke er noget, der hedder ‘forventer’ længere. Vi forventer ikke noget af hinanden, for lige så snart du forventer noget, så lægger du op til din egen skuffelse.«

ghitamand2Ægtemand 2: Dario Campeotto (1963-1969). Sammen fik de sønnen Giacomo i 1964. Han er i dag selvlært instruktør og har blandt andet instrueret afsnit til julekalenderen ’Olsen Bandens Første Kup’ og ’Nynne’. Foto: Scanpix

80 år, men stadig aktiv

I januar i år fyldte Ghita Nørby 80 år. Hun er stadig meget aktiv på teaterscenerne, på film, som foredragsholder og som havekvinde. Hun har altid knoklet. Lige siden hun debuterede i filmen ‘Ung leg’ i 1956, har hun sat sit ansigt og sit præg på dansk skuespil. Og hun er nådesløs i sin optræden, fordi det betyder alt for hende.

»Jeg sætter livet på spil, hver gang jeg optræder. Det skal man gøre – ellers kan det være lige meget. Hvis du ikke ofrer dig, bliver det kedeligt, forudsigeligt og dødt. Det er også den måde, jeg lever mit liv på. Når livet bliver dagligdag, så reagerer jeg. Der går som regel noget tid, før det sker, fordi jeg bare er et menneske, men når jeg så fatter, at noget er galt, så reagerer jeg på det, og jeg reagerer ofte forkert. Du godeste Gud, jeg tager fejl hele tiden, men det vil jeg hellere end ikke at gøre noget. Jeg vil hellere risikere end ikke at risikere,« fortæller skuespillerinden, der blandt talrige skuespillerpriser har modtaget både en æres-Bodil og en æres-Robert.

På film huskes hun for sine folkekomedier i de første årtier af karrieren, senere for filmene ‘Freud flytter hjemmefra’, ‘Hamsun’ og ‘Dansen med Regitze’ og så glansrollen i ‘Matador’. Hendes karriere har strakt sig over 60 år, og den fortsætter nok i et par årtier endnu, hvis det står til hende – også selvom hun nu har rundet 80 år.

»Jeg har aldrig syntes, at alder var noget problem, men jeg synes måske nok, at 8-tallet er et barsk tal at se i øjnene. Hvis jeg så lægger det ned, er det et uendelighedstegn, og det er jo ikke slemt, vel?« siger hun og griner, men afbryder hurtigt:

»Nej, alvorligt talt, så gør det et indtryk på mig at fylde 80 år. Du ser jo slutningen, og selvom ingen ved, hvornår slutningen er, har jeg statistisk set ikke så lang tid tilbage at leve i, og det gør et indtryk på et menneske, der elsker at leve. Hvad kommer der til ske med mit helbred? Min forstand? Mine muligheder? Kan jeg blive ved med at gå op af trappen? Bliver jeg syg? Bliver jeg dement eller får jeg alzheimers? Jo ældre du bliver, desto tættere kommer du et punkt, og 8-tallet gør, at du nærmer dig en slutning på livet. Det gør da et indtryk, men det betyder ikke, at jeg tænker, at nu skal jeg gøre dit og dat. Jeg lever, så godt jeg kan,« fortæller Ghita Nørby, der ser sig selv som et meget privilegeret menneske.

»Jeg kan jo sidde her på terrassen under parasollen sammen med dig, jeg kan se ud af mine øjne, og jeg kan stå ud af sengen om morgnen. I morges slog jeg øjnene op og så solen skinne og tænkte: ‘Det bliver en dejlig dag.’ Senere i dag skal jeg ned at handle, fordi min søn kommer til middag i aften. Jeg tror, vi skal have lammekrone,« siger Ghita Nørby og drikker vand med hjemmegroet mynte. Hun elsker mynte – i vand, i buketter, eller bare når de breder sig op ad hendes sortmalede bjælkehytte ned til en lille skovsø i Holte.

»Jeg har haft et arbejde, som er det arbejde, jeg skulle have i livet. Det er et stort privilegium at ramle ned på det sted, hvor du passer ind. Hvor du trives og kan udvikle dig som menneske hele livet.«

Læs også: Ghita Nørby: »Ja, jeg er en diva«

ghitamand3Ægtemand 3: Ghita Nørby blev gift med skuespillerkollegaen Jørgen Reenberg i 1970. Hun har tidligere sagt om ham: Han er en genial kunstner, men også en mand, man ikke kan være gift med. De blev skilt i 1978. Foto: Scanpix

Ingen tør sige deres mening

Gennem hele sin karriere har Ghita Nørby haft sine meningers mod. Hun har aldrig været bange for at diskutere og dele ud af sine holdninger.

»Jeg reagerer bare, når jeg hører noget vrøvl. De fleste mennesker giver hinanden ret hele tiden. Der er ingen, der tør sige noget længere. Hvis du lukker op for dit tv eller din radio, møder du hele tiden mennesker, der er angste og ikke tør sige noget. De lider under det. I dag er folk bange for at miste – miste jobbet eller konen, børnene eller alt muligt,« siger Ghita Nørby. Hun har stor respekt for angsten, men mener, at man skal turde bryde ud af angsten.

»Hvis angsten giver dig mundkurv på, og du slet ikke kan trække dit vejr, så er du nødt til at bryde den angst. Sådan er det i min verden. Jeg har ikke nogen løsning på, hvordan man gør det. Tværtimod. Jeg ser med rædsel på angsten, og jeg er lykkelig for at være 80 år i dag. Hvor lang tid har jeg tilbage? 20 år?« siger Ghita Nørby og glæder sig over, at hun kan mene, hvad hun vil.

»Det gode ved min alder er, at jeg kan mene, hvad jeg vil, og sige til dig, hvad jeg synes. Jeg kan stadig miste. Det har jeg prøvet mange gange, men så må man jo kæmpe, indse, erkende, og man må forandre sig og lytte, være åben og til stede. Jeg kan blive meget ked af det, og så er spørgsmålet: Hvor længe bliver jeg der? På et tidspunkt bliver jeg rasende og træt af at være i det sorte hul, og så kryber jeg op i lyset som en lille myre. Jeg ved ikke, hvor jeg får styrken fra, men jeg vil ikke leve sådan,« siger skuespilleren og fortsætter:

»Vi skal bruge vores liv. Vi skal ikke sidde og glo ind i en lænestol. Der skal klippes græs og klippes roser, og der skal bestilles noget. Jeg har to kunstige knæ, så det sætter mig nogle gange lidt tilbage, men der skal knokles alligevel.«

ghitamand4Ægtemand 4: Svend Skipper og Ghita Nørby blev gift i 1984, og ægteskabet varede frem til 2011. De har genoptaget forholdet, men de er ikke gift og bor heller ikke sammen. Foto: Scanpix

Alt var knust

Når Ghita Nørby ikke står foran sit publikum eller et kamera, helliger hun sig sin rosenhave. Den var engang verdensberømt, indtil stormen Bodil i 2013 tog hendes hjertebarn fra hende.

»Gud, hvor var jeg dog ked af det. Alt var knust,« fortæller Ghita Nørby, der før havde en pragtrosenhave med 10 meter høje roser.

»Før stormen var haven mere romantisk, end den er i dag, men det har ikke været min tanke at genskabe den, for du skal altid gå fremad,« fortæller skuespillerinden, der ikke kun fik ødelagt sin have. ‘Bodil’ tog også en bid af husets tag.

»Jeg sad inde i huset, og stormen hylede om ørerne på mig, da et træ væltede og lavede fem huller i mit tag. Det var et enormt chok, og det tog sin tid at komme over. Det var skrækkeligt og uhyggeligt,« fortæller Ghita Nørby, der efter to år igen har fået en prydhave med orangeri og en paradisæblelund.

»Havearbejde er dyb alvor, filosofi og et sted, du er selvforglemmende og kan fjerne dig fra tilværelsen. Da alt, hvad jeg holdt af, lå knust for min næse, blev jeg ked af det. Det har været dyrt, og jeg har været nødt til at holde igen. Men jeg glæder mig rigtig meget over den have, jeg har i dag.«

Ghita Nørby kæmpede i 2013 og det kommende år både med en knust have og et knust ægteskab. I dag har hun både haven og Svend Skipper tilbage i sit liv. De er ikke længere gift eller bor sammen, men 27 års ægteskab forsvinder ikke bare:

»Vi gik ikke fra hinanden, fordi vi ikke kunne lide hinanden. Derfor fandt vi også sammen igen, og det er en sjælden ting,« fortæller skuespillerinden, der lige nu er i gang med at skrive en bog, holder foredrag cirka én gang om ugen og til november har premiere på filmen ‘Nøgle Hus Spejl’. I filmen spiller hun hovedrollen som Lily, der efter at have været gift i 50 år møder en ny og spændende mand.

Læs også: Ghita Nørby: »Reality-tv er ækelt«

Ghitas store filmroller
‘Baronessen fra Benzintanken’ (1960): Her var datidens mest eftertragtede trio samlet: Dirch Passer, Ghita Nørby og Ove Sprogøe
‘Matador’ (1978-1982): Én af Ghita Nørbys glansroller var som Ingeborg Skjern i ‘Matador’. Her er hun sammen med sin mand i tv-serien, Jørgen Buckhøj, der spillede Mads Skjern.
‘Dansen med Regitze’ (1989): I filmen er Ghita Nørbys karakter Regitze gift med Karl Aage, der blev spillet af Frits Helmuth. De modtog begge både en Bodil og en Robert for henholdsvis bedste kvindelige skuespiller og bedste mandlige skuespiller. Filmen blev også nomineret til en Oscar.
‘Hamsun’ (1996): I den biografiske film er Ghita Nørby i rollen som Marie Hamsun gift med Norges største forfatter Knut Hamsun, der blev spillet af Max von Sydow.
‘Stille hjerte’ (2014): Ghita Nørbys seneste hovedrolle på film, hvor hun spillede hustru til Poul, der blev spillet af Morten Grunwald. Filmen er netop blevet indstillet til Nordisk Råds Filmpris.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes