Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Frank og Casper: »Vi har valgt et livslangt venskab«

Casper Christensen og Frank Hvam dukker op med fem minutters mellemrum. Casper kommer først og højttalende op ad trappen.

Han sætter sig ved bordet og fortæller om første sæson af tv-serien ‘Klovn’, mens Frank kommer pustende op ad den samme trappe:

»Frank, hvordan kan du se så smadret ud? Du er jo helt opløst,« siger Casper Christensen.

De har styrketrænet på samme tid det samme sted. Frank Hvam spiser et stykke frugt og tørrer panden med håndfladen. Han kigger ned i hånden.

De to har været venner og kollegaer i 17 år, og i alle årene har Casper været den hippe med tatoveringer og smag for det æstetiske. Frank har været den praktiske.

Hvad er vigtigt i jeres venskab?

C: »Det lange venskab betyder rigtig meget for mig. Vi har været igennem så mange ting sammen, og det gør, at selvom vi hader hinanden en gang imellem, så ser vi igennem fingrene med det.«

F: »Når vi har valgt et livslangt venskab, så skal vi også være parat til at tilgive, når den anden er en idiot – man skal æde en lort en gang imellem.«

C: »’Klovn Forever’ handler om at holde fast i et gammelt venskab. Hvor langt ud kan man komme og stadig blive tilgivet?«

F: »På et tidspunkt i filmen er Frank virkelig presset, men vil han betale den ultimative pris for at rette op på miseren? Vi kender Caspers diabolske natur, og han vil have en grusom hævn. Hvis Frank ikke accepterer Caspers hævn, så mister han alt. Men kan han leve med Caspers overgreb? Det giver nogle vilde udsving og bliver symbolet på, hvor langt man vil gå for et venskab. I virkeligheden vil vi tilgive alt.«

Hvad har I tilgivet?

F: »Vi har tilgivet hinanden flere forskellige ting, og vi har valgt ikke at underholde med det, fordi vi ribber op i noget, vi ikke har lyst til.«

C: »Det handler helt grundlæggende om at acceptere de særheder, som man jo også elsker. Særheder, underlig opførsel og dårlige vaner. Det er jo også det, der er energien i vores venskab.«

Ses I uden for arbejde?

C: »Nej. Vi sidder over for hinanden i otte timer hver dag, så der er ikke behov for, at vi også skal ses efter arbejde. Der plejer vi vores familier og vores andre venner.«

F: »Vi ved altid, hvor den er anden er – sådan cirka. Jeg tror ikke, at Casper ville få et barn, uden at jeg ville vide det.«

frank_casper2

Klovn i virkeligheden

Casper Christensen og Frank Hvam har stået bag nogle af de seneste års mest succesfulde tv-serier som ‘Casper og Mandrilaftalen’, ‘Langt fra Las Vegas’ og ‘Klovn’. Senest spillefilmen ‘Klovn Forever’, hvor Casper og Franks venskab er krakeleret. Casper rejser til Los Angeles for at prøve lykken, mens Frank lever sit liv med Mia og deres to børn.

Venskabet mellem virkelighedens Casper og Frank er af en helt anden ubrydelig størrelse, men der er ligheder mellem virkelighed og fiktion.

F: »Hvis Casper tog til Los Angeles og ikke kom hjem igen, så ville jeg være rigtig ærgerlig over det. Jeg ville savne alt det sjov, vi plejer at lave. Den følelse fra filmen er ægte nok.«

C: »Og den følelse, hvor man bare skal langt væk fra Frank i en fart, er også ægte nok. Nej, ærlig talt. Jeg sætter stor pris på Frank, og lige meget hvem jeg har arbejdet sammen med, så er jeg altid vendt tilbage til ham. Vi har et langt venskab, der gør, at vi meget hurtigt kommer hen til det sjove, og det må man ikke smide væk.«

Hvor ligner ‘Klovn’ virkeligheden?

C: »Vi er nok lige så forskellige i virkeligheden som i ‘Klovn’, men hvis Frank var som i ‘Klovn’, så tror jeg ikke, at jeg ville være venner med ham, og jeg tror heller ikke, at Frank vil være venner med skiderikken Casper.«

F: »Og selvom mit hvide undertøj i ‘Klovn’ er lidt en overdrivelse, så er det ikke helt forkert, at jeg går op i, at mit tøj er funktionelt, så jeg ikke går og fryser. Casper er mere æstetisk anlagt. Han retter ofte på mig, når vi skal i byen, og da vi skulle til Cannes i maj, sendte han mig en liste over det tøj, jeg skulle have med. Det rettede jeg mig efter.«

C: »Der er også armbåndsuret. Det kan vi bruge lang tid på. Hvad må det koste? Og skal man overhovedet have et på? Frank vil ikke gå med ur, og det er sådan nogle latterlige småting, vi kan bruge oceaner af tid på, men det er også de små ting, der kommer noget sjovt ud af.«

F: »Hunden, som jeg fik mast ind i femte sæson af ‘Klovn’, kom med, efter vi havde diskuteret, om man skal have hund. Jeg kan godt lide hunde, men Casper forstår det ikke, og det bruger vi på et tidspunkt, hvor Casper er deprimeret. Frank vil vise den syge mand, at hunden bedst kan lide Frank. Casper sørger så til gengæld for, at hunden brænder inde.«

C: »Når man lægger brikkerne rigtigt, så er det skide sjovt.«

Men hvad har I så tilfælles?

F: »Vi er virkelig ringe boldspillere. Jeg har en stor interesse for fodbold, men mine ben vil bare ikke. Jeg tror, jeg har en lille, uopdaget polio fra lænden og ned.«

C: »Jeg interesserer mig ikke for sport, men jeg overvejer da at begynde at spille tennis igen. Det har jeg tidligere gået til én gang.«

F: »Jeg er faktisk habil til både tennis og badminton.«

C: »Ja, hvorfor siger du så, at du er dårlig til sport? Du var sgu da på eliteplan.«

F: »Ja, men det er fodbold, jeg ikke kan.«

Hvordan arbejder I?

C: »Lige meget hvilke projekter vi laver, og hvem vi arbejder med, så sætter vi tid af til hinanden. Det foregår helt lavpraktisk – vi spørger, hvornår den anden har tid i tre måneder, og så laver vi plads i kalenderen.«

F: »Vi mødes klokken otte på en café inde i byen. Vi sætter os altid på samme side som et gammelt ægtepar, for så kan vi begge kigge ud. Så har vi tre måneder til at finde ud af, hvad vi skal lave. Skal det være en bog? En forestilling? En film? En tv-serie?«

C: »Vi taler helt uforpligtende i flere uger. Det skal man ikke være bange for, for indimellem kan man mærke varmen, når man rammer noget sjovt. Hvis emnet er rigtig godt, bliver vi nærmest trukket tilbage helt automatisk, og efter nogle uger låser vi os fast på et projekt som for eksempel ‘Klovn’-filmen.«

Den første ’Klovn’-film solgte 855.000 billetter i biografen i 2010. Nu kommer toeren. Føler I, at der hviler et pres på jer?

F: »Presset er der altid. Det var der også, da vi skulle lave den første film. Uden at lyde hovski-snovski, så er vi vant til det. Først var der ‘Mandrillen’, så ‘Las Vegas’, og så ‘Klovn’-serien. Den eneste måde vi kan arbejde på, er at gøre tingene, som vi synes, er rigtigt, og så håbe, at det er noget, som folk gider at se.«

C: »Og hellere nogle vilde forventninger end at folk siger: ‘Åh nej, nu kommer der mere fra dem.’«

F: »Ja, det ville være træls.«

Tegner til succes

‘Klovn Forever’ har premiere 24. september, men allerede nu tegner det til, at filmen bliver en succes.

»Ja, det går helt forrygende med billetsalget. Det ser ud til, at der bliver solgt mindst 45.000 snigpremierebilletter. Det er næsten 20.000 flere end til den første ‘Klovn’-film. Alt tegner til, at den bliver kæmpestor,« siger marketingdirektør i Nordisk Film Frederik Honoré.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes