Waage Sandø: Denne tv-serie har betydet mest for mig

Waage Sandø kan i år fejre 50-års jubilæum som skuespiller. Trods lidt skavanker føler han sig dog stadig som en ung mand indeni.

Waage Sandø kan i år fejre 50-års jubilæum som skuespiller. Trods lidt skavanker føler han sig dog stadig som en ung mand indeni.

Fra altanen er der direkte udsigt til den solbeskinnede park, hvor børn løber og leger, og hunde bliver luftet.

Waage Sandø er lige kommet hjem fra sommerhuset i Nordsjælland, og lejligheden på Frederiksberg roder på den lækre måde med aviser og et par blade, der sammen med papirer ligger og flyder på det store spisebord.

»Det gjorde ondt, da jeg forleden fik et brev fra banken om, at nu var det slut med checks. Jeg har stadig checkhæfte, og jeg sender troligt ind til girobank i en kuvert, selvom min kone siger, at det er helt vanvittigt, for hun kunne bare betale på netbank,« siger Waage Sandø, der er 73 år og i 50 år har levet af at være skuespiller.

Han har svært ved at forstå, at det virkelig er ham, når han ser en hvidhåret mand i spejlet.

»Jeg kan stadig godt lide at kigge efter pigerne – og selvom jeg har nogle skavanker som sukkersyge og gigt, føler jeg mig ung indeni,« siger han med et blik i øjnene og et skævt smil, så man næs­ten rødmer.

Som skuespiller har han medvirket i teaterstykker, film og talrige tv-serier. Men han har også været teaterchef flere gange, og selvom hans arbejdsuge i perioder overstiger en gennemsnitlig lønmodtagers, har han aldrig været stresset.

»Jeg har altid været god til at skille ting ad og være nærværende. Som teaterchef skulle jeg ofte forholde mig til mange ting på en dag, og hvis man ikke kan sætte en mur op mellem de forskellige situationer, bliver man jo sindssyg. Så jeg har aldrig lidt af stress,« siger han.

Mille Dinesen efter sygdom: Jeg fik en forkert diagnose

Stadig kendt som IP
Om søndagen kan man igen opleve ham som hr. Christensen i anden sæson af ‘Bedrag’, som sendes på DR. Men den serie, der har betydet mest for ham, er ‘Krøniken’, hvor han spillede den altruistiske far og direktør.

»Jeg er nok den skuespiller i landet, der har medvirket i flest serier. Som skuespiller var ‘Krøniken’ den mest interessante, men i forhold til mit omdømme var det IP i ‘Rejseholdet’, der gav mig mest. Jeg møder stadig folk på gaden, der siger: ‘Der går IP’. Det er sjældent, de siger: ‘Der går Kaj Holger’, for folk kunne ikke lide ham,« siger han om den bærende rolle som den patriarkalske Kaj Holger i ‘Krøniken’.

Han forsvarer stadig rollen som den i seernes øjne hårde far.

»En mand, der vil det bedste for sine børn, er jo ikke en dårlig far, men problemet var, at det skulle være på hans præmisser, og derfor blev det noget lort med både sønnen og datteren. Men hans intention var, at det skulle gå dem godt,« siger Waage Sandø.

Hans egen far var konservativ, men havde ingen problemer med, at Waage Sandø ville være skuespiller.

Det har han så været i 50 år. »Ja, er det ikke skrækkeligt,« udbryder han pludselig, mens han tager en tår af kaffen.

Her er tv-programmerne til den mørke tid

En ægte karakterskuespiller
Waage Sandø er en klassisk karakterskuespiller, der kan tilpasse sig forskellige roller.

Hr. Christensen i ‘Bedrag’, som i anden sæson får en større rolle, er i Sandøs øjne en dybt ensom mand.

»Han er ikke nogen pæn mand, og han har ikke andet i sit liv end at forfølge et mål om magt. Jeg har lidt medlidenhed med ham og med den slags mennesker, der fylder deres liv med noget så usselt som penge og magt,« siger Waage Sandø, der i første omgang ikke forstod, at han blev tilbudt rollen.

»Jeg blev ringet op og bedt om at komme til læsning af de to første afsnit. Men der havde jeg kun én replik, hvor jeg skulle sige: ‘Velkommen allesammen’. Så jeg spurgte, hvorfor de ikke bare brugte en statist, i stedet for at jeg skulle bruge min tid på det. Så sagde de, at der ville ske mere med hr. Christensen, så jeg skulle have lidt tålmodighed,« fortæller Waage Sandø.

Sigurd Barrett: »Der er alt for lidt historie og alt for meget ‘X Factor’«

Waage Sandø
  • 73 år – blev skuespiller i 1966
  • Er gift med skuespiller Pia Jondal og har tre voksne døtre
  • Bosat på Frederiksberg

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.