Prinsesser kan også være actionhelte

Instruktørerne bag Vaiana har valgt at give heltinden større muskler, der passer til hendes seje personlighed.

Instruktørerne bag Vaiana har valgt at give heltinden større muskler, der passer til hendes seje personlighed.

På den lille stillehavsø Motunui ånder alting fred og ro, indtil høsten slår fejl, og øens planter begynder at dø.

1.000 år tidligere mistede halvguden Maui ‘Te Fitis Hjerte’ under en kamp mod en dæmon. Hvis hjertet ikke bliver bragt tilbage, vil verden ifølge myten langsomt blive ødelagt og dø.

Derfor må filmens hovedperson, høvdingedatteren Vaiana, trodse sin fars vilje og begive sig på en farefuld færd ud på havet for at finde den selvglade halvgud Maui og få hjælp til at returnere hjertet.

Selvom Vaiana er en Disney-prinsesse, skal man hverken forvente lyserøde kjoler eller prinser på hvide heste i Disneys seneste film, der deler navn med hovedpersonen. Her er det nemlig prinsessen, der indtager rollen som handlekraftig actionhelt.

»Vaiana er prinsesse, men hun ligner mere en actionheltinde. Hun er mere kønsneutral,« fortæller John Musker, den ene halvdel af instruktørduoen bag filmen, da Søndagsavisen møder ham og makkeren Ron Clements i København.

Ariel dør, og Tornerose bliver gravid: Her er sandheden om Disneys eventyr

En anderledes heltinde
‘Vaiana’ er både et klassisk eventyr og en universel historie om at blive voksen og tage ansvar for mere end sig selv.

»Jeg synes, det var interessant at fortælle den historie med en pige i hovedrollen, for ‘coming of age’-fortællinger bliver ofte fortalt med en mandlig hovedperson. Filmen er heller ikke en kærlighedshistorie. Der er noget andet på spil for Vaiana, end om hun får drømmeprinsen. Den handler meget om, hvordan viljestyrke og empati, som er en stor del af hendes personlighed, hjælper hende til at overvinde de store udfordringer, hun står over for. Det har været sjovt, for hun er en anderledes kvindelig heltinde i forhold til dem, vi tidligere har skabt,« siger Ron Clements, før John Musker tilføjer:

»Da vi skulle animere hovedpersonen, valgte vi endda at gøre hende mere muskuløs og give hende kraftige arme og ben, så hendes udseende passer til, at hun er på et actioneventyr, hvor hun springer ud fra klipper og rejser ud på havet alene,« fortæller John Musker og afslører, at de to instruktører ofte selv omtaler Vaiana som ‘The bad ass princess’, fordi hun er i stand til at tage styringen og er handlekraftig nok til at kunne håndtere konflikter med halvguden Maui, der er kæmpestor i forhold til Vaiana.

Rasmus Bjerg: »Børnefilm skal tages alvorligt«

Lang levetid
De to instruktører, der tidligere blandt andet har stået bag Disney-filmene ‘Aladdin’, ‘Prinsessen og Frøen’ samt ‘Den Lille Havfrue’, håber, at også ‘Vaiana’ med tiden vil ende som en klassiker.

»Animationsfilm bliver lettere klassikere end andre film, de føles mere tidløse, og for eksempel bliver musikken fra ‘Den lille havfrue’ stadig spillet i dag. Jeg håber, det samme sker med ‘Vaiana’,« siger John Musker.

»Det er sjovt at møde folk, som så ‘Den lille havfrue’ som børn og nu er blevet voksne. Nogle gange kommer de hen til os og siger: ‘Tak for min barndom’. Og nu giver de filmene videre til deres egne børn. Det betyder meget for os,« siger Ron Clements.

De to instruktører medgiver, at det måske er lidt uheldigt, at deres version af ‘Den lille havfrue’ er blevet så stor en klassiker, at mange danske børn kender den bedre end H.C. Andersens originalversion af eventyret fra 1837, der langtfra ender lige så lykkeligt som Disney-filmen.

Billetpriserne er løbet løbsk i biograferne: Se prisudviklingen her

»Vi har altid håbet, at folk, der ikke kendte H.C. Andersens version, da de så vores film, ville blive ledt tilbage til bogen. Man må ikke snyde sig selv for at læse originalen og opdage, hvilken fantastisk forfatter H.C. Andersen var,« siger John Musker.

‘Vaiana’ havde premiere i de danske biografer 2. februar.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes