80er ikonet Rick Astley er tilbage

Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

Til februar fylder han 44. Men når man møder manden bag store 80er hits som ’Never Gonna Give You Up’ og ‘Whenever You Need Somebody’, har han ikke ændret sig specielt meget.

Ok, den rød-gyldne manke er godt nok blevet mørk, men er stadig fyldig. Ansigtshuden nedenunder er glat. Smilet er ligeså charmerende som dengang. Og fødderne i danseskoene bevæger sig næsten lige så hurtigt.

Søndagsavisen.dk mødte Astley i hans garderobe i Aalborg Kultur og Kongres Center, hvor han to aftner i november optrådte i DRs store Juleshow.

Egentlig gider Astley ikke optræde så meget mere. Det såkaldt glamourøse liv med optrædender på store scener er heller ikke så spændende, som da han var først i 20erne.

-Det er stærkt overdrevet. Rigtig meget af tiden bliver tilbragt med at vente i små garderober. Vente på at komme på scenen og levere sine tre-et-halvt-minut
Hvor fedt er det, spørger Astley og griner.

Med et cd-salg på omkring 40 mio, kan Rick Astley også snildt læse sig tilbage og lave ingenting.

-Jeg er faktisk semi-retired. Næsten-pensionist. Jeg lever et stille liv, og har nok penge til, at det også er komfortabelt. Men jeg vil gerne optræde i Danmark, så derfor sagde jeg ja til det her, fortalte Astley.

Den danske tørretumbler…

Forklaringen på det specielle forhold til Danmark hedder Lene.

Astley mødte den danske blondine efter en koncert i Danmark i 1989. Det var umiddelbart derefter, at den dengang 23-årige Rick også mødte Lenes mor. Og havde så meget vasketøj, at han var nødt til at lære den indviklede, danske sætning med tørretumbleren.

Parret har levet lykkeligt siden. De har også datteren Emilie på 16 år. Og selvom han ikke har optrådt i Danmark i næsten 20 år, så er familien Astley her til lands et par gange om året.

-Min datter er i gang med det, der svarer til gymnasium på dansk. Og nej. Hun skal ikke være sangerinde. Men hun synger faktisk godt, siger den stolte far.

Med i Ricks garderobe i Aalborg er Topps, ’som jeg ikke kunne turnere uden’.

Topps hedder også Henderson. Den lille, brede englænder i 60erne, som under interviewet står i baggrunden med foldede arme og giver sit besyv med, er Rick Astleys manager.

Kan man huske den fabelagtige julefilm ’Love Actually’ fra 2003, kan man måske også huske relationen mellem rock-musikeren Billy Mack og hans manager Joe. Set udefra ligner de Rick og Topps.

Men hvor Billy Mack og Joe i filmen ender med at tilbringe juleaften sammen, mens de klapper hinanden på ryggen og deler en flaske, så kommer det ikke liiige til at ske for Rick og Topps. Selvom de har været sammen i over 20 år, har de hver deres liv udenfor rampelyset.

Rampelys har der i øvrigt været en del af i næsten-pensionist Astleys liv på det sidste.

Mens han alligevel var i Danmark til Juleshow, gav han også liiige et par yderligere koncerter. F.eks. i Næstved Hallerne. Og forleden var han i New York til den store Macy’s Thanksgiving Parade. Hvor han leverede ’Never Gonna Give You Up’, som har været centrum i fænomenet Rickrolling, som du kan læse mere om herunder.

Rickroll fænomenet

I 2007 blev Rick Astley hovedperson i net-fænomenet ’Rickroll’.

Spasmagere sendte millioner af mails med ud til alt og alle – med links til Astleys gennembrudshit-video ’Never Gonna Give You Up’ på Youtube – under dække af at linke til noget helt andet.

Når mail-modtagerne åbnede linket, var de blevet narret – eller ’rickrolled’. Og man regner med, at omkring 25 mio ufrivillige Youtube-brugere har hørt Astley.

Lyssporet til Astley-hittet blev også lagt ind i andre kunstneres videoer. Så f.eks. Barry Mailowes ’Mandy’ slet ikke er ’Mandy’ længere – men ’Never Gonna Give You Up’. Manilows læber bevæger sig til ’Mandy’ – men lyden er Astley.

I september i år kulminerede fupnummeret med en ’Best Act Ever’ nominering til Astley ved MTV Europes Music Awards. Astley var bl.a. i konkurrence med Britney Spears, Christina Aguilera og U2.

Astley valgte dog ikke at møde op til showet i Liverpool. Selvom han var lige dele beæret og syntes, at hele Rickroll-fænomenet er god spas.

Det hele endte med at Atsley vandt prisen. Som på hans vegne blev modtaget af den amerikanske sladder-konge Perez Hilton.

Perez Hilton modtager Rick Astleys MTV-pris

Never Gonna Give You Up anno 2008

Never Gonna Give You Up anno 1998

80er ikonet Rick Astley er tilbage
Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

Richard Paul Astley er født 6. februar 1966 i Newton-le-Willows i Lancashire.

Som 21-årig blev han opdaget af hit-fabrikken Stock/Aitken/Waterman. Det var i 1987.

De tre top-producere stod bag Astleys fire største hits: ’Never Gonna Give You Up’, ‘Whenever You Need Somebody’, ‘Together Forever’ og ‘My Arms Keep Missing You’.

Ud over at synge, spiller den musikalske englænder også trimmer, klaver/keyboards, guitar og saxofon.

Rick er gift med den danske film-producent Lene Bausager (’Oh, Happy Day’ og ’Rembrandt’) som han har den 16-årige datter, Emilie, sammen med.

Rick Astleys samlede cd-salg ligger på lige under 40 mio eksemplarer.

Det meste af 90erne og starten 00erne tilbragte Astley udenfor rampelyset, men vendte tilbage i marts 2005 med albummet ’Portraits’ – primært med cover-numre som ’Vincent’ og ’Close to You’.

I april i år udkom ’The Ultimate Collection: Rick Astley’, som i løbet af maj måned nåede en 17. plads på den britiske Top 40.

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.