Rohde og krokodille-lokomotivet

Rohde og krokodille-lokomotivet

TV: Rohde – derfor elsker jeg modeltog

– Det sejeste tog i verden er et E 103, konkluderer venstre-politikeren Jens Rohde, mens han læner sig begejstret ind over plexiglasskærmen til modeljernbanen.

– Jeg kalder det marcipanbrødet. Og det er et tysk intercity-tog, som var meget moderne i midten af 70’erne og kunne køre 220 kilometer i timen. Det var ret hurtigt dengang, forklarer han uden at løsrive blikket fra de små modeltog, der futter sig lystigt over sneklædte bjerge og gennem små hyggelige landsbyer.

Søndagsavisen.dk er taget med Jens Rohde ind og kigge på en af Europas største modeljernbaner på Modelbane Europa i Hadsten.

Og selvom den voksne politiker står myndigt i sit jakkesæt og med slipset bundet stramt om halsen, er det ikke svært at forestille sig, hvordan han har brugt timer i sin barndom på at studere sin tyske morfars modeljernbane ude i garagen.

– Mine rødder går via toget til mine barndomsoplevelser med min morfar og mormor. Når jeg har med tog at gøre, bliver jeg hele tiden mindet om, hvad jeg kommer fra. Det kan jeg godt lide, siger han.

Morfar tog julegave tilbage

Krokodille lokomotivet
I 70’erne fik hans morfar et tilbud fra et museum, der ville give 4.000 D-Mark for et af hans såkaldte krokodille-lokomotiver. Men han afslog – det var det fineste, han havde.

– Men så juleaften tre måneder senere, da jeg pakkede julegaven fra min mormor og morfar op, lå netop det lokomotiv til mig. Han fortrød det senere, og ville havde det tilbage. Men der var min mor heldigvis skarp nok til at sige, at det kunne han ikke. Den julegave er en af de bedste, jeg nogensinde har fået, fortæller han.

Krokodille lokomotivet pryder nu Rohdes egen modeljernbane, der til hans store ærgrelse er pakket ned i kasser i hans nye hus. Drømmen er, at garagen snart skal danne rammer om en permanent modeljernbane.

– Jeg udstillede min modeljernbane i Viborg for 15 år siden. Det var i juletiden, og der byggede jeg den op i en boghandlers udstillingsvindue. Mine tog kørte der i hele december måned. Og det at se børn stille sig hen og trygge næsen mod ruden, bringer en tilbage til ens egen barndom. Det er befriende, siger han.

Et miniature-mesterværk

Vennerne smiler overbærende, når Rohde ruller sig ud i nørdede tog-fortællinger. Men lykkes det ham at lokke dem ind og se en rigtig modeljernbane, får piben pludselig en anden lyd.

– Så antager smilet hurtigt en anerkendende form, fordi de fleste bliver fascinerede af at se togene køre, og hvordan man kan få verden ned i en størrelse, man kan se ovenfra, siger han og fortsætter:

– Den største oplevelse, jeg har haft var i Hamborg, hvor de har Europas største modeljernbane. Det er et vanvittigt stort bygningsværk, som hele tiden bliver udbygget. Det var enormt fascinerende – det er simpelthen et miniature-mesterværk.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes