Kløvedal: Jeg vil helst først dø på mandag

– Jeg starter hver morgen med at tænke på, at det hele ender med et par meter jord over kistelåget. Det gør mig ikke i dårligt humør. Tværtimod er det enormt livsbekræftende. Jeg har altid haft dødens nærhed meget tæt på mig – jeg mistede min mor til mavekræft, da jeg var 11, så derfor besluttede jeg, at jeg kun ville beskæftige mig med det, jeg synes var det mest spændende i verden. Det var også derfor, jeg blev langhåret og hippie.

Ordene er Troels Kløvedals. En mand, der på papiret har nået pensionsalderen, men som bestemt ikke skruer ned for tempoet i livet – heller ikke selv om han går lidt langsommere på de bare tæer i forhold til for 10 år siden. Der har altid været fart på den kendte eventyrer, der som ung mand i sine 20’ere købte skibet Nordkaperen – og udlevede drømmen om at sejle på de syv verdenshave.

– Mange synes, at jeg er lidt anderledes, fordi jeg er en fri mand og gør præcis, hvad der passer mig. Og ja, mit liv kan da godt virke som en karklud i hovedet på en mand, der sidder i en lille lejlighed med et 9-17-job. Men altså, jeg forhindrer jo ikke folk i at udleve deres egne forestillinger om det gode liv, siger Troels Kløvedal.

De unge tør ikke tage af sted

Han kan dog ikke dy sig for at komme med en lille stikpille.

– Nu vil jeg ikke lyde belærende, men jeg undrer mig over, at ikke flere unge tør. Det hele handler bare om, at de skal have en uddannelse. Det er da fint nok at blive klog, men grundlæggende handler tilværelsen ikke om at gå på arbejde – den handler om, at man gør det, man har lyst til. Og enhver kan jo samle nogle venner, banke rust i nogle år, lære sig navigation og sejle ud til verdens ende. Hvordan har du det med at blive gammel? – Som den gamle filminstruktør Bergman sagde: ‘Det at blive ældre er ligesom at kravle op ad et bjerg, man bliver lidt forpustet, men overblikket bliver bedre’. Der er så mange, der er kede af at blive gamle, men jeg nyder at have så meget erfaring. Man finder ud af, hvad livet er. Døden har jeg det som sagt fint med – jeg vil bare helst ikke møde den i dag – først på mandag.

Læs også: Mikkel Beha: Nu har vi fundet hinanden

Savner konen på rejserne

Ud over sine fire voksne børn har Troels Kløvedal sønnen Asbjørn på 13 år, og han ser gerne, at den lyshårede knægt, der er som snydt ud af næsen på sin berømte ‘fatter’, bliver ‘rigtig voksen’, før han mister sin far. Asbjørns mor er Troels Kløvedals tredje kone, den 14 år yngre gymnasielærer Else Marie Meldgaard.

Hvad er opskriften på et godt ægteskab?

»Else Marie!« råber Troels Kløvedal efter sin kone, der sidder i stuen ved siden af:

– Else Marie, hvad er opskriften på et godt ægteskab?

Hun kommer frem i døråbningen:

-Det kan man vel ikke rigtig give en opskrift på.

– Næh, det kan man nok ikke. Min søn Mikkel (Beha Erichsen, studievært på TV 2, red.) har kendt sin kone i over 20 år. Så indviklet er det jo heller ikke at være gift. Har man det godt, bliver man sammen, og går man og hakker på hinanden, må man gå fra hinanden. Men altså… Jeg savner da Else Marie, når vi er væk fra hinanden i flere måneder.

På trods af et fuldtidsjob som gymnasielærer tager Else Marie af og til orlov, så familien får mulighed for at nyde hinanden fuldtid på havet.

Øst, vest, hjemme bedst

Og at sejle kan Troels Kløvedal ikke få nok af. Han har været verden rundt tre gange med Nordkaperen, set de smukkeste laguner og koralrev og mødt de mest fantastiske kulturer. Alligevel kunne han aldrig drømme om at flytte til et andet land. Og da slet ikke fra gården i Gravlev i Østjylland, som han nu har haft i 25 år, og hvor han er omgivet af grønne enge med græssende heste, dybe søer, uopdagede moser, høns, en hane og en lille kat, som de deler med naboen:

– Her er mit væsens rod. Jeg har lyst til at rejse rundt, men jeg har aldrig haft lyst til at bosætte mig i et andet land. Jeg har kun fundet ét sted, hvor jeg var tæt på – og det var på Grønland; et lille blåt hus, hvor man kunne kigge ud over havet med isbjergene, der drev forbi. Mange udsigter har jeg set i mit liv, men … Der sagde jeg højt, og Else Marie blev helt forskrækket: ‘Her kunne jeg godt tænke mig at dø’. Jeg var SÅ tæt på at købe det, men jeg havde jo opgaven med flådens historie.

Har udskudt pensionen

Troels Kløvedal har udskudt at få udbetalt sin folkepension, indtil han fylder 70. Til december skal han på havet igen – denne gang skal Else Marie og Asbjøn også med – det samme skal hans 20-årige barnebarn Emil.

– Da jeg boede i kollektiv, sagde jeg til de andre: Jeg har tre ting, jeg vil i mit liv. Jeg vil sejle jorden rundt med mine venner, jeg vil skrive et digt, og jeg vil elske de dejligste piger på jorden – og få børn med de allerdejligste. Jeg har nået det hele.

Læs også: Mikkel Beha: Nu har vi fundet hinanden

Blå bog

Troels Kløvedal blev født som Troels Beha Erichsen 2. april 1943 i København. Han voksede op som det midterste barn i en søskendefl ok på fem, der blandt andre også tæller socialrådgiver Hanne Reintoft og tidligere tv-direktør Bjørn Erichsen. På grund af forældrenes skilsmisse spredtes familien for alle vinde, og Troels endte på børnehjem.

Som purung knægt kom Troels i mesterlære i fire et halvt år på Helsingør Skibsværft og endte med at få en uddannelse som skibselektriker. Det var dog ikke nogen specielt lykkelig lærlingeperiode, og det meste af tiden brugte han på at læse bøger nede på bunden af skibene og drømme sig langt bort fra asbeststøvet og larmen.

Som ung mand i 20’erne flyttede Troels Beha Erichsen ind i Svanemølle-kollektivet af 1968. Her var han blandt andet med til at besætte filmskolen i protest over, at skolen var for elitær. Han kalder det selv en ’skæg tid’, hvor de stillede spørgsmål til alt. Kollektivet blev senere kaldt Maos Lyst, på trods af at der slet ikke boede maoister i huset.

I 1967 købte han sammen med to venner skibet Nordkaperen, som han foretog mange sejladser til middelhavet med. I 1974 tog ud på sin første jordomsejling. Siden er det blevet til to mere foruden mange lange togter til blandt andet Kina. Lige nu ligger Nordkaperen på Borneo, hvor den er lånt ud til Siruis-patruljen.

I70’erne begynder Troels Kløvedal at sende sine billeder fra rejserne ind til et billedbureau med alenlange billedtekster. En redaktør bliver fanget af historierne, og den unge sømand begynder at skrive rejsereportager. Siden har han udgivet 17 bøger og forfattet adskillige artikler og essays.

I 1977 bliver han gift med sygeplejersken Maiken Junker Kløvedal, men de bliver skilt efter tre år. Derefter møder han lægestuderende Ruth Hagerup Andersen, som han lever sammen med i 15 år. I 2002 står gymnasielærer Else Marie Meldgaard brud med ham i Hong Kong. Parret bor på Djursland.

Troels Kløvedal blev som 22-årig far til Mikkel Beha Erichsen, som han fik med Marianne Kjær – parret var ikke gift. Med Maiken Junker Kløvedal har han Lærke (31). Med Ruth Hagerup Andersen døtrene Gurli Marie (30) og Sille (25). For 13 år siden fik han sammen med Else Marie Meldgaard sønnen Asbjørn.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.