Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Beæret over at være parodi-offer

Foto: Kristian Brasen

Jeg står der og sveder helt vildt, mens jeg synger ‘Går med penis gennem byen’ og klør mig i skridtet.«

Peter A.G. griner, så håret falder ned i ansigtet på ham. Manden, der spasser ud på scenen og overhælder sig selv med danskvand, er vild med Rytteriets parodi på ham.

De forstærker jo bare nogle træk, og der er altså noget om det, mener han.

»De gør grin med mig på en kærlig måde, og så skulle man være meget idiot, hvis ikke man var beæret over at være offer i den sammenhæng. Så er man da noget ved musikken,« siger han på sit klingende århusianske.

Når Peter A.G. går rundt i de købehavnske gader for at finde inspiration til sin næste sang, indtaler han sine ideer på en diktafon – højt og tydeligt, også selv om der er andre mennesker omkring ham.

»Jeg er skideligeglad med, at folk kigger sært på mig. Så går jeg da bare over og snakker med dem – og de gider godt snakke med mig, fordi jeg er kendt. Måske finder jeg inspiration til en ny sang i dem,« siger han og fortæller grinende, at hans diktafon er gammel og dermed stor, så mange folk på gaden bliver skræmt, når han tager den frem fra lommen, for den ligner skæftet på en revolver.

Bedre at være tåbe end geni

Den 3. september får ‘Danmark’ premiere. En teaterkoncert med Gnags’ sange fortolket af så forskellige kunstnere som Clemens, Karl Bille og Julie Berthelsen. Sidstnævnte har til Billed-Bladet udtalt, at hun altid har tænkt på Gnags’ musik som værende lidt skør. Og det kan Peter A.G. godt forstå.

»Det tror jeg, at der er mange, som synes. Når du hører vores musik og vores tekster og tilsætter en tåbe, der gør sådan her (han virrer med hovedet) og som står i bar mave og tér sig, skal du vist være lidt skør for at synes, at det er godt.«

At Gnags er skørt, understreges også af navnet. Peter A.G. har ingen anelse om, hvor det tåbelige navn stammer fra – og det har ingen betydning. Det lød bare fedt dengang.

Peter A.G. gider ikke være ligesom alle andre.

»Det er meget bedre at være en tåbe end et geni, for det er det, der sætter ting i gang,« siger han.

Mongoler er bedste publikum

Mange musikere ville nok ikke vil prale af, at deres bedste publikum har Downs syndrom. Men Peter A.G. er ikke i tvivl om, at nogle af hans fedeste koncerter har fundet sted på Sølund Festivalen, hvor netop folk med Downs kommer.

»De elsker det, vi laver. For vi gør det, de også kan lide at gøre,« siger han og virrer med overkroppen, mens han udstøder en masse primallyde.

»Det er det smukkeste. De er ikke angst for, hvad andre mener om dem overhovedet. Og jeg vil også bare gerne have, at folk danser. Jeg vil gerne holde publikum dansende.«

Peter A.G. stod på scenen alene for første gang i sommer. Og selv om det var en siddekoncert, og publikum måske var lidt ældre, gav han den stadig gas med vilde fagter og hoppen rundt på scenen.

Han er 58 år og gider ikke at fitnesstræne som en anden Mick Jagger, for som han siger, så skal sceneshowet også være charmerende i forhold til hans alder.

»Men jeg vil stadig te mig, som det passer mig. Jeg har nogle numre i mit soloshow, hvor jeg bare står og spiller tamburin og råber. Det lyder ad helvede til.«

Når publikum så ser meget skræmte ud, gør han dem opmærksomme på, at de jo her får mulighed for at høre, hvordan de klassiske Gnags-sange lyder uden de andre fra orkestret.

»Jeg elsker at gøre den slags. Der er så meget skønsang, hvor musikerne sidder og spiller på seksstrengede guitarer – så hvorfor ikke?«

Peter A.G


Hedder egentlig

Peter Andreas Gjerluff Nielsen.

 

Født 17. december 1952 i Skjern.

Bor i København, men har også et

hus i Jylland.

 

Kæreste med Anouska. Far til

Mikkel, Anna og Esther. Morfar

til Oskar og en lille pige. Farfar til

Mingus. Har også en lille hund. 

Stiftede Gnags sammen med

broderen Jens G. Nielsen i

1966. Bandet, der har udgivet

21 plader, holder lige nu pause,

indtil der igen er efterspørgsel

efter dem.


 

Har udgiver tre soloplader.

Er aktuel med Gnags-teaterkoncerten

‘Danmark’ og snart med

sit soloshow ‘Det scene show’.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes