Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Stort interview med Anne Linnet: Sex har stor betydning for min musik

»Folk kom ikke for at høre os. De kom for at høre, om vi overhovedet kunne spille,« fortæller Anne Linnet om den første tid med Shit & Chanel med blandt andre Lis Sørensen. Foto: Kristian Brasen

Anne Linnet fylder 60 år til sommer, hun venter sit syvende barn, og lige nu er hun i gang med at vinde endnu en generation af danske hjerter som dommer i X Factor.

Efter at der havde været rimeligt roligt omkring hende i lang tid, blev Danmark sidst i 2012 med ét bombarderet med Anne Linnet – ny plade, ny bog og ny X Factor-dommer.

Erindringsbogen ‘Testamentet’ har for nylig givet hende en nominering til Læsernes Bogpris og tonsvis af opmærksomhed, fordi hun ærligt fortæller historien om sit musikalske, seksuelle og familiemæssige liv i 1970’erne og 1980’erne. Bogen skrev hun for 10 år siden, men det er først nu, den var klar til at
blive udgivet:

»Mine børn er blevet så store nu, at hvis der skulle komme ubehageligheder i forbindelse med bogen, så kan de magte det. Jeg har diskuteret bogen med dem, og min ældste datter, Evamaria, var ikke vild med den, mens mine to største drenge, Markus og Alexander, har støttet mig. De syntes, at jeg skulle
skrive alt, som jeg huskede det. De har, som jeg, den her kunstneriske nødvendighed, at man vil skrive sange og bøger ligegyldig hvad. Og jeg kan ikke skrive en erindringsbog, der blandt andet handler om mine ungdomsår uden at fortælle om sex. Det er det, livet handler om i den periode. Og så har sexlivet og kærligheden haft stor betydning for min musik,« fortæller Anne Linnet.

Anne, Holger, Shit

Anne Linnets karriere startede i bandet Tears med Holger Laumann, som hun blev gravid med som 19-årig og derefter gift med. De var sammen i 15 år og fik børnene Marcus og Evamaria. Tears blev i 1974 skiftet ud med pigebandet Shit & Chanel, der for datiden var helt udsædvanlige – det var et rent pigeband.

»Folk kom ikke for at høre os spille, men for at se, om vi overhovedet kunne spille. Vi var den første pigegruppe herhjemme, og i starten spillede vi måske ikke så godt, men vi øvede os rigtigt meget. Med tiden blev vi dygtige instrumentalister,« fortæller Anne Linnet, der allerede med debutpladen fra 1975
fik et massivt gennembrud med Shit & Chanel og sangen ‘Smuk og Dejlig’, der var Anne Linnets kærlighedserklæring til skuespilleren Ulla Henningsen. Kvindebevægelsen tog sangen til sig og gjorde den til sin maskotsang.

Ægteskabet med musikeren Holger Laumann brast på samme tid, som Anne Linnet mistede sin far, og hun flyttede alene til København:

»Det var en mørk tid, hvor jeg var rigtig ked af det. Det blev udgangspunktet for bandet Marquis de Sade, hvor alt blev ændret radikalt. Det blev samtidig min vej til det liv, jeg har i dag.«

X Factor-succes

Mens hendes tid i Marquis De Sade fik Danmark til enten at spærre øjenene op eller rynke brynene, så fik hende seneste plade ‘Kalder Længsel’ ikke
meget opmærksomhed. Den blev løbet over ende af mediernes fokus på hendes bog og sexliv i ungdommen, forklarer hun.

Anderledes opmærksomhed har hun fået om sit seneste job som dommer i X Factor, hvor hun har ansvaret for grupperne. En stor mundfuld, som hun får hjælp til at sluge af sønnen Marcus, der står for sangvalget og kompositionerne, som grupperne fremfører fredag aften. Anne Linnet har sagt ja til at være med, fordi hun vil være den første til at få en karriere ud af en X Factor-vinder.

»Det undrer mig, at hver gang der bliver kåret en vinder, så er der ingen af dem, der bliver mine kollegaer. Det vil jeg ændre, og jeg har jo mit eget pladestudie, så hvis en af mine grupper vinder finalen, har jeg mulighed for fremover at være en støtte. Det er efter showet, det hårde liv starter, og der er måske nogle, der har vænnet sig til, at det hele er let, og opmærksomheden har man bare: Nej, det har man ikke,« fortæller Anne Linnet og griner ved
spørgsmålet om, hvorvidt hun kunne være coach for sin egen pigegruppe, Shit & Chanel, i X Factor:

»Jeg tror, jeg ville have sagt nej til dem, fordi de ville være alt for svære. Nej, jeg ville nok have taget dem med, og så ville de vinde finalen,« griner hun.

Mor for syvende gang

X Factor slutter 22. marts, og allerede en måned senere venter Anne Linnets næste store opgave. Hun skal være mor for syvende gang.

»Jeg har nærmest haft børn, siden jeg var 20 år. Jeg befinder mig godt med liv omkring mig og det ansvar, der følger med. Men der har været perioder i mit liv, hvor jeg har været alene med mine børn, og det har været svært. Heldigvis er mit væsentligste virke at komponere, og det kan jeg gøre hjemme. Jeg
har altid haft det godt med at komponere om natten, så når børnene står op og bliver sendt i skole, går jeg i seng.«

Mine musikalske højdepunkter

Tears (1970-74)

»Det var skelsættende for mig at spille med Tears. Fra at stå med en akustisk guitar og en veninde og spille til en byfest, stod jeg pludselig med et
band. Det var drengene i Tears, blandt andre Holger Laumann, der opdragede mig musikalsk. Det gav mig et fundament, der den dag i dag stadig er vigtigt
for mig.«

Marquis de Sade (1983-86)

»Mit lydbillede ændrede sig radikalt i mit hoved. Min far døde, ægteskabet med Holger Laumann, som jeg gerne havde set skulle vare ved, blev sværere og sværere at håndtere, og selvom han var min skønne ægtemand, som jeg var helt vild med, kunne vi ikke leve sammen. Samtidig flyttede jeg til København, vor jeg ikke havde nogen venner. Jeg var rigtig ked af det og levede i et sort univers, men Marquis de Sade blev vejen ud.«

Jeg er jo lige her’ (1988)

»Den blev et kæmpe hit med blandt andre sangene ‘Tusind stykker’ og ‘Forårsdag’. Da jeg indspillede pladen var jeg gravid med Alexander og endelig
faldet til ro her i København. Jeg havde det godt, og det kom til udtryk i rillerne.«

Anne Linnet

Født 30. juli 1953 i Aarhus.

Uddannet i klassisk komposition ved Jysk Musikkonservatorium med diplomuddannelse i 1985.

Hun har gennem 40 år præget poprockscenen i bands som Shit & Chanel, Anne Linnet Band og Marquis de Sade. Hun har desuden udgivet en lang række

soloalbum, og hun har skrevet orgelstykker, operaer, musicals, en digtsamling og flere bøger, blandt andre erindringsbogen ‘Testamentet’, der blev udgivet
sidste år på forlaget People’s Press.

I 1998 modtog hun den livslange ydelse fra Statens Kunstfond.

Mor til Evamaria, Marcus, Alexander, Isolde og adotivbørnene Maria og Peter. I april bliver hun mor for syvende gang.

Anne Linnets eksmand Holger Laumann døde i 2007. Hun er i dag i et registreret partnerskab med Tessa Franck Linnet.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes