Lars Mikkelsen: Jeg har gøglet mig gennem Europa

»Hvis jeg var blevet presset noget mere, var jeg aldrig blevet skuespiller, så var jeg blevet biolog,« fortæller Lars Mikkelsen, der i midten af firserne var et halvt år inde i biologistudiet, da hans kæreste og hustru i dag, Anette Støvelbæk, kom hjem og havde lært at jonglere.

»Hun havde været et par dage på et gøglerkursus, og der sad jeg sad med mine store bøger om kemi og fysik og tænkte: Nej, det skal være løgn, det her. Lad mig se, om jeg ikke også kan lære at jonglere på et par dage. Og så var den der,« fortæller skuespilleren, der få dage efter stod på Købmagergade i København i kulde og regnvejr som nykronet gøgler:

»Der stod to mennesker og kiggede på os. Jeg lavede et afsindigt dårligt knivkasternummer, der mislykkedes fuldstændig, og de to mennesker gik midt i det hele, men jeg tænkte: ‘Hey, det er det her, jeg skal’. Det er mærkværdigt, når man finder sin hylde, som jeg gjorde der. Der var jo ikke noget luksuriøst i det overhovedet, men det var det, jeg skulle.«

Europæisk gøgler

Biologistudiet blev droppet, og de efterfølgende fem år rejste Lars Mikkelsen rundt i Europa som en del af trioen Cirkus Piccolo.

Gøgleriet bragte dem blandt andet til Paris og München, men Lars Mikkelsen lærte aldrig at kaste med knive. Han lærte at puste ild og ligge på glasskår i stedet.

»Jeg var i den grad inspireret af Leif Sylvester og de andre gøglere på det tidspunkt. Jeg var klovnen, mens de andre havde færdighederne. En kunne køre på en tre meter høj ethjulet cykel, og en anden kunne stikke et søm op i næsen. Det turde jeg ikke.«

Gennembrud på tv

I 1991 kom Lars Mikkelsen ind på Statens Teaterskole, og i 1995 kom han ud på den anden side af uddannelsen. Han fik først job på Ålborg Teater, siden Odense Teater. Han
medvirkede i fire afsnit af ‘Strisser på Samsø’, og i 2000 fik han sit gennembrud.

»Det var i tv-serien ‘Edderkoppen’, som jeg mener, er noget af det bedste, vi har lavet herhjemme. Siden da er det gået rigtig godt,« fortæller Lars Mikkelsen, der i en lang årrække medvirkede i op mod fire teaterforestillinger og havde to til tre roller i film og tv-serier om året.

Internationalt gennembrud

I 2014 medvirkede han i hele ni film og tv-serier, men ingen forestillinger på teatret.

»I 2012 satte jeg en prop i teaterarbejdet, som indtil da havde fyldt rigtig meget. Når tingene bliver meget trygge, så har jeg behov for at gøre noget helt andet. Man skal ikke kreere sovepuder. Det er ikke derfor, jeg er skuespiller, det er, fordi jeg altid har villet afsøge nye grænser. Man må ikke stagnere,« fortæller Lars Mikkelsen, der nærmest med
et trylleslag fik en international karriere, da han tog en pause fra teaterscenen.

»Det var angstprovokerende ad helvede til, fordi jeg havde mistet alt det trygge, men udlandet var pludselig en mulighed, og den nappede jeg. Det er dødprivilegeret at kunne gøre det, men sådan er det jo bare. Det kan jeg, og det er herligt.«

Siden 2012 har Lars Mikkelsen blandt andet medvirket i den prisvindende irske film ‘What Richard Did’, tvsuccessen ‘Sherlock Holmes’, ‘Montana’, ‘Borgen’ og ‘1864’.

Lige nu har han hovedrollen i ‘Mord uden grænser’ og en bærende rolle i den amerikanske succes-serie ‘House of Cards’.

Der er ikke længere tid til at puste ild, og sidst han gjorde det, var i teaterforestillingen ‘La Bête’ på Grønnegårdsteatret i 2011.

»Det er ikke noget, jeg gør længere. Det er jo ikke sundt, vel. Det er lampeolie, det skal ikke i munden. Det skal i lampen, « siger han og griner.

»Men gøgleriet vil nok altid være der.«

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.