Peter Mygind: Jeg kæmper med min angst

»Jeg har angsten for at falde om igen. Jeg var jo død og blev reddet af en mand, der gav mig hjertemassage,« fortæller en meget åbenhjertig Peter Mygind.

»Jeg har angsten for at falde om igen. Jeg var jo død og blev reddet af en mand, der gav mig hjertemassage,« fortæller en meget åbenhjertig Peter Mygind.

»Når du ligger der på jorden og vågner ved, at der sidder en mand og hamrer sine hænder ned i brystet på dig, bliver du meget taknemmelig for, at et andet menneske har grebet ind i dit liv,« fortæller Peter Mygind om den dag i februar i år, da han blev genoplivet efter at have fået sin tredje blodprop i benet.

Blodproppen havde flyttet sig til lungerne, og skuespilleren, der allerede var på vej til hospitalet, faldt om foran hospitalet, hvor han i nogle sekunder var død.

»Manden, der reddede mig, var forsker i hjertestop. Det var mit held. Jeg troede, at det var sådan noget, der sker for 80-årige mænd, der har levet usundt. Ikke for mig, der altid har været i god form,« fortæller Peter Mygind, der i de sekunder, hvor hans puls ikke slog, var omsluttet af mørke:

»Det var bare sort. Jeg fløj ikke ud af kroppen og så mig selv oppefra eller noget i den retning. Jeg så kun mørke, og så vågnede jeg.«

Et særligt tilfælde

Lægerne kalder ham for ‘et særligt tilfælde’, fordi de ikke kan sige, hvorfor blodpropperne opstår, og frygten for, at det sker igen, har sat sig som en angst i skuespilleren. En angst, han forsøger at komme til livs gennem psykologtimer, hvor han lærer, at frygten foregår oppe i hans hoved:

»Jeg har gået til psykolog lige siden, og jeg har lært, at når angsten kommer, skal jeg sige til mig selv: O.k., hvad er du bange for? Du er bange for at falde om igen. O.k., hvad gør, at du ikke falder om igen? Du tager blodfortyndende medicin, så det kan ikke være en blodprop, du mærker. Så det må være dine egne tanker, der spiller dig et puds,« fortæller skuespilleren, der også har lært at banke på nogle såkaldte panikpunkter på hånden.

»Sammen med nogle vejrtrækningsøvelser kan det få mig til at falde ned i løbet af ‘no time’.«

Hvordan kan de redde mig her?

Øvelserne har han haft brug for adskillige gange siden, og på en skitur var han helt ude af sig selv:

»Det var tre uger efter, at jeg var faldet om, og allerede på den første tur til toppen af bjerget panikkede jeg i en stolelift. Jeg spurgte mine venner, om de kunne hjertemassage, og hvordan de ville redde mig i en stolelift,« fortæller Peter Mygind:

»Det var bare min hjerne, der freakede, og jeg faldt til ro igen. Psykisk var det en meget vigtig tur for mig, fordi jeg greb ind i mit eget liv og fik overbevist mig selv om, at jeg er o.k.,« fortsætter Mygind, der også har talt med sine to sønner om angsten.

»De skal vide, hvordan jeg har det, og de skal også vide, at jeg tager blodfortyndende medicin og ikke får blodpropper igen.«

Hun er min helt

Efter tre måneder er Peter Mygind igen i god fysisk form. Selvom han holder pause fra at spille ishockey, er der stadig fuld fart på. Hans næste projekt er at instruere en teaterforestilling på Teater Boudoir. Det er en historie om en ung kvinde, der som han selv har grebet ind i sit eget liv, og for Mygind var det en stor oplevelse at møde kvinden, som forestillingen er baseret på.

»Hun er vokset op på en bodega med en stedfar, der tævede hende. Hun har råbt om hjælp ved at skære i sig selv og forsøgt at begå selvmord, og da hun som 19-årig tiggede sin kommune om hjælp, tilbød de at førtidspensionere hende,« fortæller han og fortsætter:

»Så fik hun nok og tog ansvar. Hun kom ud af sit frygtelige liv og er i dag gift og har et barn og et godt arbejde. Hun er vores allesammens helt,« fortæller Peter Mygind, der netop er gået i gang med prøverne på forestillingen ‘Det gør kun ondt én gang’, der bygger videre på den selvbiografiske bog af samme navn.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.