Stort interview med Helmig: Børnene syntes, vi var idioter

Thomas Helmig brugte en måned med en forfatter på at skrive bogen

Thomas Helmig brugte en måned med en forfatter på at skrive bogen "Helmig og Kærligheden", der blandt andet handler om hans kærlighed til musikken og familien.

»Det var et ‘kiss of life’. Det var forelskelse igen,« siger Thomas Helmig som en teenager, da han fortæller om det øjeblik, hvor han vidste, at skilsmissen fra Renée Toft Simonsen i 2013 ikke ville vare ved.

»Da vidste vi, at vi skulle være sammen resten af livet,« fortæller musikeren, der på det tidspunkt var ret langt ude i tovene. Nogle måneder tidligere var han blevet skilt fra sin hustru gennem to årtier. Det var hans tredje skilsmisse, og han havde det ad helvede til.

Hans første skilsmisse var fra sangerinden Søs Fenger i 1989. Anden var efter tre års ægteskab med fotomodellen Heidi Andersen, som han fik datteren Ida-Marie med. Til trods for at han selv blev mærket af sine egne forældres skilsmisse, stod han i 1997 i sin anden skilsmisse, og denne gang var der endda et barn involveret.

Da Helmigs egne forældre blev skilt, flyttede moderen blot 500 meter væk, og Thomas Helmig vidste altid, hvor hans far og mor var. Det tog han med sig i sit eget brud.

»En skilsmisse kan blive rigtig dyr. Jeg var selv 10 år, og mine forældres skilsmisse ramte mig hårdt. Men jeg kan takke dem for, at jeg i dag ved, hvad en skilsmisse gør ved et barn. Det har udstyret mig, så jeg har kunnet man­øvrere i mine egne skilsmisser på en ordentlig måde. Min krop kan stadig huske deres skilsmisse, og jeg vidste, at det var vigtigt, at Heidi, Ida-Marie og jeg holdt fast i hinanden.«

Thomas helmigs 3 ægteskaber
helmig5
1986: Thomas Helmigs første bryllup, hvor han blev gift med sangerinden Søs Fenger. Ægteskabet varede indtil 1989. Foto: Scanpix
helmig4
1995: Helmig gifter sig med Heidi Andersen, som han mødte i 1991. Samme år fødte hun deres datter, Ida-Marie. De gik fra hinanden i 1997, og siden har Thomas Helmig ringet til sin datter hver dag. Foto: Scanpix
helmig3
2000: Thomas Helmig og Renée Toft Simonsen blev gift ved en kort vielse i Torslev Kirke og med en efterfølgende velsignelse i gården på Kokkedal Slot, hvor bryllupsfesten blev holdt. Billedet er taget foran Kokkedal Slot. Fra venstre er det Jens og Ulrikke – Renées børn fra et tidligere forhold. I midten Renées gudsøn, Niclas, og Ida Maria, som Thomas har med Heidi Andersen. På fars arm Hugo på to år, som er parrets fælles barn. Foto: Scanpix

Lille pige

Helmig nøjedes ikke med at flytte 500 meter væk, men opfandt sin egen metode til at holde kontakten ved lige med den dengang 6-årige Ida-Marie.

»Jeg var 30 år og havde mistet min daglige kontakt med Ida-Marie. Jeg kunne ikke holde det ud. Det blev til, at jeg ringede til hende hver dag, uanset hvor på kloden vi var, og det gør vi stadig i dag. For hende betød det, at hun hver eneste dag vidste, hvor hun havde sin far, og jeg vidste, hvor hun var, og hvordan hun havde det. Børn, der oplever en skilsmisse, kan let få oplevelsen af at blive svigtet, og de kan blive urolige over en masse ting. Hvis far flytter, hvor har jeg ham så? Hvorfor vil han ikke have mig som sin lille pige? Det her var min måde at sørge for, at Ida-Marie altid vidste, hvor hun havde mig,« fortæller Helmig.

Samme år som skilsmissen mødte han Renée Toft Simonsen, og i 2000 blev de viet i Torslev Kirke.

Læs også: Helmig og kærligheden

Årene går

De to var blevet til tre allerede to år tidligere, hvor de sammen fik sønnen Hugo. Renée havde også to børn, datteren Ulrikke og sønnen Jens Kristian, fra et tidligere ægteskab. Der var fuld fart på familien. Thomas Helmig adopterede Jens Kristian og havde succes med sine engelsksprogede sange, mens Renée læste psykologi på Aarhus Universitet.

Hun blev cand.psych. i 2002, men sprang fra embedet for at blive børnebogsfatter, og hun udgav i 2003 ‘Karlas Kabale’. Famlielivet kørte derudad. Børnene voksede, Renée skrev flere bøger, og Thomas Helmig spillede flere koncerter og udgav flere plader.

Derhjemme var forældreopgaverne delt på den måde, at far tog sig af de bevidsthedsudvidende opgaver som at lege og finde på eventyr med børnene, mens mor tog sig af det praktiske. Thomas Helmig er ekstremt nørdet med sin musik, og han elsker at læse bøger, men når det gælder familien, er han noget mere loose.

»Jeg ser simpelthen ikke, når det roder, og jeg har nok altid instinktivt ledt efter damer, der kan den del, jeg ikke selv kan. Der er mere tjekkede og ved, at der er nogle fundamenter og nogle mure, der skal stå, for at man kan tage sig af børnene. Det har jeg ikke været god til.«

Læs også: Minister: Helmig er nuttet

Undskyld, jeg savner dig

Tiden gik, noget gik galt, og når man som Thomas Helmig er langt mere til kram og kindkys end konflikter og konfrontationer, blev problemerne måske gemt lidt af vejen.

»Jeg bryder mig overhovedet ikke om konflikter, og oftest kan jeg ikke se grunden til en konflikt, hvis vi bare taler ordentligt sammen. Jeg er ikke et konfronterende menneske, og jeg bryder mig ikke om at blive konfronteret. Jeg skal have tid til at tænke over tingene,« siger Helmig, der har en anden tilgang til uenigheder, når han laver musik.

»Det er noget helt andet, for der er det så nådigt skruet sammen, at det er mig, der bestemmer. Der er ikke noget demokrati. Der, hvor der opstår konflikter, er i bands, hvor der ikke er styr på, hvem der bestemmer hvad.«

I hans ægteskab glemte han og Renée Toft Simonsen hinanden og sig selv midt i det hele. I 2013 måtte de fortælle børnene, at det var slut – far og mor flytter hver for sig.

»Vi kunne ikke mere. Vi var gået fuldstændig forskellige veje. Vi havde mistet kontakten med hinanden, og ingen af os havde været villig til at investere det ekstra, der skal til for at holde et forhold ved lige. Det var blevet en vane, og det er det allerværste. Når du lader det hele glide for lang tid, så står du lige pludselig og kan ikke kende hinanden længere. Tænder ikke på hinanden længere. Alt det der blev ikke holdt ved lige, og det var smerteligt på alle leder og kanter.«

Læs også: Helmig: De gamle sange holder stadig

Stupid man

Thomas Helmig fulgte sine forældres eksempel, da han blev skilt, og flyttede ind i en lejlighed lige over for Renée og børnene.

»Jeg var fortabt, men tænkte også, at jeg skulle videre. Jeg vidste jo godt, at jeg havde mistet familien, så jeg skulle videre, og så tog jeg fat i mig selv. I den situation kan man drikke sig selv ihjel eller lade være. Det var jeg nu ikke i nærheden af, men jeg begyndte at tage mig selv meget alvorligt og gik til en masse samtaler med nogle kloge mennesker. Jeg kom i pissegod form og holdt op med at drikke og ryge. Alt det der, hvor man bliver renset for at kunne mærke, hvem fanden man er. Det var mit instinkt. Jeg fandt ud af, hvad jeg gerne ville have, og det var desværre det, jeg havde mistet. Og jeg havde mistet mig selv. Det er en af grundene til, at et ægteskab går galt, og det skulle jeg sørge for, ikke skete igen. Den periode handlede om, at jeg skulle lære mig selv at kende igen. Jeg havde forsømt mig selv en hel del, men jeg kunne også hurtigt mærke, at det går sgu ikke, det her.«

Fed lykke

Fra Thomas Helmig og Renée Toft Simonsen blev skilt, gik der ikke mange dage, hvor de ikke så hinanden. De talte sammen hver dag, og som ugerne gik, begyndte de også at gå i biografen og spise ude sammen. Og en dag kyssede de for anden gang det første kys.

»Det var en fantastisk følelse, for der vidste vi, at vi skulle være sammen. Tænk sig, at man kan blive forelsket i det samme menneske to gange. Jeg er sgu stadig forelsket i min kone efter 20 år, selvom der var nogle år, hvor jeg ikke var det,« siger Thomas Helmig og fortsætter:

»Derfra vidste vi, at det her er for resten af vores tid, og børnene blev pisseglade, da vi fortalte, at vi var sammen igen. Og igen rystede de på hovedet af os. Nu ved vi, at vi skal passe rigtig godt på med ikke at begå de samme fejl igen, og der er ingen tvivl om, at vi er langt mere opmærksomme både på os selv og på hinanden, end vi har været de seneste tre-fire år. For os er det et mirakel, at vi er sammen igen, og i dag er vores forhold helt anderledes end før. Vi står et andet sted, og det er mere trygt i dag, fordi vi ved, at nu er det os resten af tiden.«

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.