Lisbet Dahl: »Min glæde over at være dansker er blegnet«

Lisbet Dahl bor i dag alene sammen med hunden Alma. Hendes yngste søn Gustav Wolter på 25 år flyttede sidste år.

Lisbet Dahl bor i dag alene sammen med hunden Alma. Hendes yngste søn Gustav Wolter på 25 år flyttede sidste år.

Hjemme hos Lisbet Dahl går man bare ind. Selvom det første, man møder, er den toårige broholmer-hund Alma, der kan gø, så det brummer i maven, så er man velkommen.

»Kom iiiind,« råber Lisbet Dahl oppe fra terrassedøren, og Alma følger pænt med ved siden af op igennem haven til den store villa i Nordsjælland.

Lisbet har gjort rent som en vanvittig, fortæller hun. Det er nødvendigt, fordi hun normalt roder.

Kaffen bliver lavet pr. automatik, og da vi sætter os i stuen, er det naturligt at spørge en af Danmarks bedste satirikere, om der er noget godt stof at hente i den aktuelle flygtningesituation i Danmark, som for ikke så længe siden blev gjort til grin af en britisk bladtegner.

Ghita Nørby: »Det er forfærdeligt at være gift«

Lisbet Dahl er ligeglad med tegningen. Det må de sgu selv om, men behandlingen af de syriske flygtninge og migranter i Danmark er noget skidt:

»Jeg sidder fuldstændig og måber og tænker, at det kan da ikke være rigtigt,« siger Lisbet Dahl.

Den folkekære skuespillerinde kunne i november fejre 50-års jubilæum. I årenes løb har hun stået i et utal af timer på en scene, hun har medvirket i talrige film, og i dag er hun kunstnerisk leder, instruktør og skuespiller i Cirkusrevyen, der har hjemme på Bakken.

Hun kalder med et smil revyen for sin skæbne, og inden længe vender hele holdet ‘hjem’ for at forberede den kommende sæson, og allerede længe før premieren er der idéer på blokken. For eksempel flygtningeloven:

»Hele vores situation lige nu er så forfærdelig og grel, at man tænker: Hvordan kan jeg gøre noget? Det ry, Danmark har fået i udlandet, er absurd. Min glæde over at være dans­ker er blegnet, så nu skal vi ud og lave noget latter, så folk kan komme til at grine lidt igen. Det er meget vigtigt,« siger hun.

Lisbeth Zornig: Utroskab har for mig været en måde at blive anerkendt på

dahl2

 

Lisbet Dahl kan ses i programmet ‘Showbiz-familier’. Her ses hun med barnebarnet Caroline Dahl Jónsdóttir. Foto: Metronome/TV 2  

Én stor familie
Lisbet Dahl og resten af holdet bag Cirkusrevyen er så småt gået i gang med den kommende sæson, og hun kan godt forestille sig, at politikernes lyst til at tage værdier fra flygtninge og migranter i Danmark vil komme på programmet, når revyen har premiere 19. maj.

»Der er ikke lagt noget fast endnu, men en revy skal afspejle den tid, vi lever i, og flygtningesituationen er da noget, der nok kommer med. Det er ikke alt i Cirkusrevyen, man skal le af – der skal også være nogle numre, der slår fra sig,« fortæller hun.

For Lisbet Dahl er holdet bag Cirkusrevyen én stor familie, men når hun holder fri, så har hun endnu en stor familie at tage sig af – fem børn med fem forskellige mænd, og hun har været gift og er blevet skilt tre gange:

»Jeg tror ikke på ægteskaber. De går bare i stykker,« siger Lisbet Dahl og fortsætter:

»Det lyder værre, end det er. Det kan lyde, som om jeg er blevet skilt hvert andet år, men så slemt er det altså ikke. Der har været forskellige årsager til, at det ikke har fungeret, men det er der andre mennesker, der er involveret i, så det vil jeg ikke tale om. Det har nok noget at gøre med, at jeg har haft meget travlt, og at jeg er for bestemmende. Det er jeg meget, og der er ikke mange mænd, der synes, det er sjovt at blive styret. Jeg bestemmer alting, også før du har sagt ja eller nej, men jeg har jo gjort det i den bedste mening,« siger

Lisbet Dahl og fortæller, at hun nok heller ikke altid er lige spændende at bo sammen med.

Frank og Casper: »Vi har valgt et livslangt venskab«

dahl3

Lisbet Dahl og sønnerne Jacob Dahl på 49 år til venstre og Gustav Wolter på 25 år. Foto: Metronome/TV 2

Sushi og ‘Vild med dans’
»Ligesom jeg er udadvendt, så er jeg også lige så meget det modsatte. Jeg kan sagtens ligge i en uge på sofaen og se TV 2 Charlie til mine børns store fortrydelse. ‘Ej, du ser da ikke det der igen. Skal vi ikke hellere se The Kardashians?’ Nej, gu vil jeg da ej. Det er da irriterende at se på en rig familie, der bare vil i fjernsynet med alle deres underligheder og faren, der bliver til en dame. De må gøre, hvad de vil, men hvorfor skal det i fjernsynet,« siger Lisbet Dahl, der godt ved, hvad hun hellere vil se.

Helmig: Børnene syntes, vi var idioter

»Jeg elsker ‘Vild med dans’. Jeg køber lækker sushi, og så spiser og spiser vi, mens vi råber: ‘Nej, hvor er den pæn, den kjole’, og ‘gud fader bevares, hvor han danser rædselsfuldt’. Det har vi det rigtig skønt med,« siger skuespillerinden, der selv har fået chancen for at danse i den bedste sendetid på TV 2, men det vil hun ikke være med til:

»Jeg vil da ikke være med i en konkurrence, jeg ved, jeg taber. Jeg er ikke god nok, og jeg har ikke kondition til det. Nej, det vil jeg aldrig være med i,« siger Lisbet Dahl.

Til gengæld har hun sagt ja til at være med i TV 2-programmet ‘Showbiz-familier’, hvor hun fortæller om livet i en familie, hvor skuespil og show spiller en stor rolle.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.