Steffen Brandt ser tilbage på 35 år med TV-2: Jeg var genert og utilpasset

Det var en altoverskyggende kærlighed til musik, der overhovedet fik TV-2 i gang for 35 år siden.

Det var en altoverskyggende kærlighed til musik, der overhovedet fik TV-2 i gang for 35 år siden.

11. maj 1981 debuterede TV-2 med pladen ‘Fantastiske Toyota’. Den kom til at præge et helt liv for Steffen, Hans Erik, Sven, Georg og en god portion af Danmark.

‘Fantastiske Toyota’ blev en milepæl i TV-2’s historie, og forsangeren er i dag stadig stolt af den.

»Det er helt klart en af de plader, jeg holder mest af. Fordi afsenderen er så tydelig, og retningen er klar. Ikke så meget pjat. Og så er albummet båret af en ukuelig energi og en vis ungdommelig uskyld. Jeg kan godt høre i dag, at der ikke bliver sparet på virkemidlerne, og indimellem er sangeren noget overdrevet i sin gestik. Men point for at gå til stålet og tro på sagen. Bag ved alle paraderne ligger kimen til det band, vi senere skulle udvikle os til.«

Vi var kommet for at blive
TV-2 har på de 35 år, der nu er gået, solgt mere end 2,1 million plader og spillet flere koncerter, end nogen har kunnet tælle.

Selvom det havde været barske tider for de fire medlemmer i 1970’erne, havde de fra start en fornemmelse af, at de havde fat i den lange ende.

»Jeg tror, at alle i bandet var klar over, at vi var kommet for at blive,« fortæller Steffen Brandt om de første spæde skridt, han og TV-2 tog i starten af 1980’erne.

»Da vi indspillede ‘Fantastiske Toyota’, havde vi prøvet det, vi kalder ‘Broadway the hard way’. Vi havde overlevet alle de sure jobs, hvor ingen gad høre det, vi spillede. Da vi nåede frem til at skifte udtryk og navn fra Taurus til TV-2, var vi udlærte. Vi syntes, vi havde styr på sprog, musik og virkemidler, og blev ikke slået omkuld af en lille smule modgang. Vi kunne ikke vide, om vores projekt ville lykkes, men vi var indstillet på at kæmpe til sidste akkord.«

Ung, genert og usikker
Dengang i 1970’erne var det en ung, genert og usikker Steffen Brandt, der ledte efter sin lyd som musiker, og selvom han i dag er blevet væsentligt bedre til at tackle sit introverte sind, er han aldrig helt kommet over det.

»Jeg var nu som før et noget usikkert menneske, genert og ret utilpasset. Det er blevet bedre med tiden. Måske er det ikke værre end hos de fleste. Jeg synes, jeg er kommet over det. Men min erfaring siger mig, at de mennesker, vi har fået til at skrive vores historie, hvad enten det er film, musik, bøger eller kunst, tit er dem, de andre ikke ville lege med som børn. Ved at være lidt udenfor får man en god fornemmelse for de følsomme, svage, udsatte senere hen i livet, tror jeg. Utilpasset er et stærkt ord, og måske var det mere en følelse af at være udenfor. At tilhøre et andet fælleskab, som så senere blev forløst med musikken og kammeratskabet der,« fortæller Steffen Brandt, der nok havde det svært med genertheden, men alligevel lod kunsten komme før sig selv.

»Det er sangene – de skal jo synges. Når du går ind på scenen, er det for at fortælle en historie eller samle folk til fest og glæde. Det er en opgave. Det er ikke mig, de kommer for at se.«

Drev rundt i musikmiljøet
Steffen Brandt drev som så mange andre unge musikanter rundt i det aarhusianske musikmiljø i 1970’erne.

»Vi hang ud i det samme musikmiljø i Aarhus, omkring spillestedet Cabana, og dannede beatgruppen Taurus. Vi spillede i nogle år fra midt i 1970’erne og indspillede faktisk også et album, ‘Whatever happened to the sixties’.«

Taurus brød alligevel op, og Steffen Brandt blev en del af rockgruppen Kliché med blandt andre Lars H.U.G., men Brandt havde større drømme end at stå på en scene ved siden af forsangeren, så han brød med Kliché, og så kom 1980’erne.

»Jeg havde en drøm om at skrive sange og synge dem. Det var det, jeg ville, og det var det, jeg kunne. Og så elskede jeg jo det her band, Taurus, som jeg havde spillet med i så mange år,« siger han og fortsætter:

»Begyndelsen af 1980’erne var en brydningstid inden for alt – kunst, film, litteratur – og det var simpelthen bare med at være med på vognen, suge til sig og byde ind med i mit tilfælde sange. På den ene side var jeg ung og søgende, på den anden side fyldt med energi og lyst til at være med til at forandre og at tegne fremtiden i perspektiv.«

tv2

TV-2 anno 1981. Fra venstre Sven Gaul, Hans Erik Lerchenfeld, Steffen Brandt og Georg Olesen. De fire mødtes i midten af 1970’erne og dannede bandet Taurus, der blev opløst efter én plade. Taurus blev genoplivet under navnet TV-2, der angiveligt skulle stå for Taurus Version 2: »Det er vist en historie, nogen har fundet på efterfølgende, men i virkeligheden er det slet ikke så tosset set,« siger Steffen Brandt. Polfoto

Lånte penge i banken
Pladen havde de lånt 30.000 kroner i banken til at indspille.

»Det foregik ude i en nedlagt svinestald hos en meget entusiastisk fyr, der hed Per Leth Nissen. Vi var på kost ovre i stuehuset og hyggede igennem med egnsretter som farseret porre. Indspilningerne blev båret igennem af en utrolig energi og klarhed over, hvordan vi ville lyde. Og sangene solgte vi videre til pladeselskabet CBS for de 30.000, vi havde lånt,« siger Steffen Brandt og fortæller, at dagene op til debuten var hårde.

»Vi var meget nervøse og med god grund. Sangene, teksterne, spillet var 100 procent i orden. Men flere mente, at vi lagde os lidt for tæt op ad Kliché. Det gjorde vi også. Men bag stilen og attituden gemmer der sig faktisk sange med noget på hjerte. Sange, som holder i dag, og som vi faktisk stadig spiller.«

‘Fantastiske Toyota’-pladen blev en moderat succes – den er solgt i cirka 28.000 eksemplarer – men TV-2 fik hurtigt en dedikeret fanskare.

»Vi kunne mærke på publikum, at vi var i sync. Det er noget af det stærkeste, der findes – at mærke en samhørighed med en tid. At dele verden med andre, at trække vejret gennem sangene og perspektivere en tid lige præcist i det nu, man er i.«

Pjækkedag blev et hit
Hvis det ikke var, fordi den unge musikant Steffen Brandt havde pjækket fra skolen i en ung alder, er det ikke sikkert, at TV-2 nogensinde var blevet det band, vi kender i dag. For titelsangen til pladedebuten ‘Fantastiske Toyota’ blev til en dag, hvor Steffen Brandt stak af sammen med en pige.

»Jeg skrev ‘Fantastiske Toyota’ efter en oplevelse, jeg havde i gymnasiet, hvor en pige og jeg pjækkede fra en fransktime og tog ud til Moesgaard Strand. Ude ved åen. Og der sad en voksen kvinde i en bil i strandkanten og drak portvin direkte fra flasken. I bagruden sad en streamer: ‘Fantastiske Toyota’. Den modsætning i det billede blev et tydeligt eksempel på brudflader i vores samfund og liv, som åbner for en sproglig bearbejdelse. En metode, jeg har fulgt lige siden,« fortæller Steffen Brandt.

I sangen synger Steffen Brandt for en sjælden gangs skyld på et temmelig dårligt dansk: ‘Mandag morgen, fri fra skole, vi tar til stranden med hinanden i handen’. Han ville have, at ‘hånden’ skulle rime på ’stranden’, og det blev til ‘handen’ og ’stranden’. Selvom Steffen Brandt er kendt for sine velformulerede tekster, ville han også i dag skrive det dårlige rim.

»Ja, desværre. Jeg er ramt af en uhelbredelig trang til at anbringe absurde benspænd, hvor de er mindst passende. Nogle gange er det fint, andre gange er det ærlig talt en smule anstrengende – har jeg fået at vide,« siger han og griner.

TV-2 spillede i 1981 deres første koncert på Roskilde Festival, men ‘Fantastiske Toyata’ blev ikke deres gennembrud. Det fik de først med deres tredje album, ‘Beat’, der udkom i 1983 med hittene ‘Bag duggede ruder’ og ‘Popmusikerens Vise’.

Kærlighed, når alt svigter
Det var en altoverskyggende kærlighed til musik, der overhovedet fik TV-2 i gang. Steffen Brandts skolekæreste gav dem deres første hit, og ‘De første kærester på månen’ skubbede TV-2 tilbage på hitlisterne, da de i midten af 00’erne var ved at blive et band fra tidligere tider. Thomas Troelsen producerede hitsangen, og det er Steffen Brandt taknemlig for.

»Vi oplevede at få 10 år mere forærende – en tillid, som forpligter. Vi arbejder på daglig basis for at indfri de forventninger.«

Kærligheden har overvundet alt for både TV-2 og Steffen Brandt, og han har brugt ordet i 53 ud af de 221 sange, TV-2 foreløbig har udgivet.

»Kærlighed er det ord og det fænomen, som træder ind på scenen, når alt andet svigter – også i det virkelige liv,« siger Steffen Brandt.

Mere om musik…

Her er den bedste TV-2-sang ifølge danskerne

Her er Danmarks bedste album gennem tiderne

Stort interview med Helmig: Børnene syntes, vi var idioter

tv-2 i tal

11. maj 1981 debuterede TV-2 med pladen ‘Fantastiske Toyota’

20 studiealbums har TV-2 udgivet.

221 sange har TV-2 udgivet. De indeholder i alt 34.200 ord. ‘Kærlighed indgår i 53 af sangene. Gud er nævnt i 17 sange.

4 medlemmer er der i bandet TV-2 – og det har altid været de samme: Steffen Brandt på keyboards, guitar og sang, Hans Erik Lerchenfeld på guitar, Georg Olesen på bas og Sven Gaul på trommer.

9 gange har TV-2 spillet på Grøn Koncert. Det er rekord blandt danske bands.

bands/musikere har spillet flere koncerter end TV-2 på Roskilde Festival: Gnags,
D-A-D og C.V. Jørgensen.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.