Sørens Zirkus-figurer hitter stadig

Søren Østergaard er selv lidt træt af Smadremanden, men det er publikum absolut ikke.

Søren Østergaard er selv lidt træt af Smadremanden, men det er publikum absolut ikke.

Hvad skal vi med et omrejsende cirkus, hvor artisterne gennemfører de samme gamle numre, når alverdens underholdning er tilgængelig ved et klik på computeren – sikkert også artisternes numre? Ja, et eller andet må Søren Østergaard gøre rigtigt med Zirkus Nemo.

For Søren Østergaard, der fylder 60 år den 11. maj, er cirkus en livslang passion og gennem de seneste 18 år også hans levevej.

»Til at begynde med ‘legede’ jeg cirkusdirektør … Med lejet telt og fem ansatte. Nu er jeg direktør med eget telt, 37 ansatte og en omsætning på 17 millioner,« siger han.

Bodil Jørgensen: Gud hjalp mig ud af mørket efter ulykken

Lækkert og poetisk
Det gør Zirkus Nemo til Danmarks næststørste i en tid, hvor kollegaerne lukker eller kæmper – kun Cirkus Summarum er større end Zirkus Nemo.

»De kører fint, fordi det er figurer, som børnene kender. Problemet for andre danske cirkusser er, at man ikke tænker over, hvem man laver det for. De femårige keder sig (så sjovt er det heller ikke at kigge på en elefant), og det gør de voksne også. Man tænker på penge og glemmer at tænke indhold. Cirkus-oplevelsen skal være lækker. Selv toiletterne. Vi skal oppe os med lyd og lys. Der skal være noget, folk kan grine af og sige neejjj til!« siger han.

Ifølge Søren Østergaard skal cirkusforestillingen minde folk om, hvorfor det er fedt at opleve noget live. Men den største udfordring er måske, at folk har travlt med så meget andet.

»Da jeg var barn i Esbjerg, cyklede vi alle ned for at se, at de rejste teltet. I dag lægger folk ikke mærke til det. De kigger ned i deres mobiltelefoner,« fortæller han.

Casper Christensens drøm: Vil have succes i udlandet

Chili Klaus og Bager Jørgen
At det er skærmen, der skaber berømmelse, fik han at føle, da han lavede et videoklip med Chili Klaus:

»Jeg var klædt ud som Bager Jørgen, Klaus var bare Klaus. Så kom der nogle unge løbende ned fra stranden og råbte: ‘Se, det er Chili Klaus – må vi få en selfie’. Der var ikke nogen, der kendte min figur.«

Oplevelsen står i kontrast til, at netop Søren Øster­gaards cirkusfigurer som Målermanden, Smadremanden og Bager Jørgen er Zirkus Nemos sjæl.

»Publikum bliver sure, hvis de ikke er der. Jeg er lidt træt af Smadremanden, han fornærmer jo bare folk. Men to tredjedele af publikum kommer for at se ham. Jeg opfandt ham for at understrege, at man ikke skulle have børn med … Men det er selvfølgelig ham, børnene helst vil se. Han siger alt det, man ikke må. Jeg har efterhånden erkendt, at folk kommer for at se mig – det er mit åg. Min drøm er at finde en, der kan overtage gradvist. Men der er ikke mange, der fylder det univers,« påpeger han.

Til gengæld udvider Søren Østergaard til næste år med endnu et cirkus:

»Jeg har en idé om Zirkus Nemo for børn. Jeg har købt teltet. Jeg synes, at det vil være sjovt at udfordre børnene. Men det bliver uden mig,« siger han.

Dette års Zirkus Nemo
Årets Zirkus Nemo-turné begynder 26. april i Horsens og fortsætter til 16. september.
Søren Østergaard har i år Michel Castenholt som makker og derudover akrobater, en jonglør og to charmerende søløver på programmet.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1