Mette Horn: Nu kan jeg nyde livet igen

For 53-årige Mette Horn er der også fordele ved, at børnene er flyttet hjemmefra. Hun kan være mere spontan og sove lidt længere.

For 53-årige Mette Horn er der også fordele ved, at børnene er flyttet hjemmefra. Hun kan være mere spontan og sove lidt længere.

Søvnbesvær, overgangsalder, hedeture og humørsvingninger. Overgangsalderen mødte 53-årige Mette Horn for fuld udblæsning for nogle år siden. Én ting var den fysiske omvæltning – noget andet var, at børnene også midt i det hele begyndte at flytte hjemmefra.

»Tiden mellem hedeture og tomme teenageværelser blev for mig det oplagte tidspunkt at stille de store spørgsmål: Bruger jeg min tid rigtigt? Hvad har jeg egentlig gang i, og løser jeg ikke bare de samme opgaver om og om igen? Hvad gør mig glad? Hvad giver mig energi, og hvad tager energi? Bruger jeg nok tid sammen med de mennesker, der betyder noget for mig,« fortæller Mette Horn om tiden, hvor hun mistede overblikket.

Hun sagde nej til flere roller og begyndte i stedet at skrive:

»Jeg har altid haft en lyst til at skrive, så hvis det skulle være, så var det vel nu? Og jeg fik skrevet meget. Meget af det var håbløst og ubrugeligt, men noget fandt sin form og er på vej videre og ud i verden. Det var på mange måder en ensom og fumlende tid, hvor jeg indimellem følte mig som en hund, nogen havde glemt på en krog foran en bagerbutik,« siger Mette Horn.

Lars Løkke: Her vil jeg bo, til jeg dør

Forstørrer pinagtigheder
Vi sidder i det hvide landkøkken med turkisblå vægge, hvor der hænger en indrammet plakat fra en forestilling fra 1999 af satiregruppen ‘Emmas Dilemma’, som Mette Horn var en del af i mange år. Det var hendes første kunstneriske familie med blandt andre Lotte Svendsen, Louise Mieritz, Anne-Grethe Bjarup Riis, Helle Dolleris og Trine Appel.

»De var enormt ambitiøse, dygtige og skøre – alting blev vendt på hovedet. Det var her, det hele begyndte, og det var her, vi lærte at være arbejdsomme og aldrig sjuske. Det er meget alvorligt at lave satire, for man må ikke trampe på nogen, men skal investere sig selv i det,« siger Mette Horn.

Hun har været skuespiller siden 1991, og det har altid været komikken, der har drevet hende.

Hun er især kendt som den pinlige mor Agnete (i øvrigt Mette Horns eget mellemnavn) i tv-serien ‘Max Pinlig’.

»Jeg kan godt lide at forstørre pinagtigheder og få folk til at grine af sig selv,« siger Mette Horn.

I sommer mistede Mette Horn sin eksmand og børnenes far, musikeren Ivan Horn, efter længere tids sygdom.

Ritt Bjerregaard: Jeg gider ikke økologi, hvis det ikke smager godt

Stor sorg
»Det var en meget stor sorg for os alle. Og jeg var godt klar over, at nu skulle der strammes op, jeg skulle være stærk, holde op med at ryge og leve længe,« siger hun.

Nu er hun stærk og slank og ved at finde ud af det gode ved at være 53 år og ikke at have hjemmeboende børn. Hun kan nu nyde livet med sin mand, Steen Iversen, og sove lidt længere om morgenen.

»Når de ting, man har frygtet mest i sit liv, nemlig at børnene flytter, rent faktisk sker, kan det godt ende med at føles som en lettelse. Jeg er ved at finde fordelen i, at alt ikke er så skemalagt, og man kan være lidt mere spontan.«

Og så er hun er ved at slutte fred med nogle af de udfordringer, hun gav sig selv undervejs.

»Det kan godt være, at jeg ikke opfandt en ny elkedel undervejs på min ‘tour de mistet overblik’, men jeg er sgu også lidt træt af, at man partout skal være en ny og bedre udgave af sig selv, hver gang man rejser sig op.«

Lige nu har hun kastet sig ud i projekter, som blandt andet kommer til at handle om det, Mette Horn kalder ‘den lidt underfortalte overgangsalder’.

»Overgangsalderen er jo anden gang, kroppen spiller en et puds både fysisk og mentalt. Første gang var i puberteten, men der drømte man om alt det, der lå forude. Denne gang er det ikke helt givet, hvad der skal ske. Jeg har i hvert fald ikke en fast køreplan.«

»Jeg skammer mig ikke over, at mine forældre begik selvmord«

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.